Video, Verdieping

De meerwaarde van videomarketing: zo ga je goed van start

0

Video kan ontzettend effectief zijn, maar er is meer nodig dan het maken van een aantrekkelijke video die je op internet zet. Wil je een volgende of eerste stap in videomarketing maken, dan is dit boek een aanrader. Hoe je dit het beste aanpakt, vertelt Pelpina Trip in ‘Video Marketing in 60 Minuten’. De schrijfster bewees voor Frankwatching al de meerwaarde van video en deelt ook haar ervaringen en die van anderen in dit boekje.

Een goede start

Met 151 pagina’s neemt het boek je in vogelvlucht mee langs alle belangrijke aandachtspunten en krijg je bruikbare tips en informatie van videoprofessionals. Allereerst de redenen om er mee te starten, vervolgens hoe die start er dan uit moet zien. Wat is je doel en je doelgroep, welke vormen bestaan er en hoe stuur je de strategie bij?

Planning en kosten

Zoals ieder marketingproject, vergt het maken van een video een strakke planning. Daarnaast is het van belang om te weten welke kosten (en bezuinigingen) je tegen kunt komen. En, hoe ga je zo goed mogelijk aan de slag en welke prijzen zijn er in de markt gewoon? Belangrijk voor beginners en een goede check voor de meer ervaren videomarketeer.

Praktische informatie

Welke distributiekanalen te kiezen? Het komt in detail voorbij. Zelf was ik bijvoorbeeld videosite MetaCafe al helemaal uit het oog verloren, maar dit boek heeft mijn interesse weer aangewakkerd. Hoe vinden zoekmachines je video, wat beïnvloedt het klikgedrag van videoconsumenten en hoe is daarin te optimaliseren? Als een onderwerp dieper gaat dan 151 pagina’s papier toestaan, geeft het links naar de website van Pelpina. Helaas gaan die pagina’s pas 16 oktober live, dus heb ik ze niet kunnen bekijken.

Long clicks en short clicks

Pelpina gaat in op de voordelen die video voor je online aanwezigheid kunnen hebben. Dit gaat verder dan YouTube alleen. Het hebben van ‘long clicks’ op je website is gunstig voor je positie in zoekmachines aangezien Google sites met een gemiddeld langer bezoek hoger in de resultaten toont. De video op je website zorgt voor een 41% hogere doorklik-ratio en de tijd die bezoekers doorbrengen op je website stijgt met twee minuten als er een op video staat.

Lecteur

Vorm

“Je verhaal moet een gefocust onderwerp hebben. De grootste fout die ik bedrijven zie maken, is dat ze al hun ideeën en informatie in één  videootje willen proppen” vertelt Chris Yates. De beste video’s zetten je aan het denken, bewegen je, of zetten je aan om iets te doen. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het maken van een keuze uit de verschillende videocategorieën:

  • Product- en servicepromotie
  • Contentmarketing (‘how-to’)
  • Klantvideo
  • Vlog (video blog)
  • Bedrijfsmarketing video
  • Viral video

Dat deze laatste categorie de meest misbegrepen is en niet per se goede videomarketing oplevert, legt het boek gelukkig ook uit.

Zoek interactie

Verspreiding van je video neemt toe als mensen deze liken, zich abonneren op je kanaal en als je een vast uitzendschema gebruikt. Deze elementen moeten er voor zorgen dat je video uiteindelijk meer kijkers en interactie zal krijgen. Heldere tips volgen hoe je dit kan bereiken, hier komt de ervaring en opgedane kennis van de schrijfster duidelijk naar voren.

Follow up

Niet alleen de links naar Pelpina’s website zullen je helpen als de tand des tijds de inhoud van dit boekje heeft achterhaald, het sluit ook nog eens af met een aantal interessante mensen op het gebied van videomarketing. Perfect voor een Twitter-interesselijst om zo ook in de toekomst bij te blijven met de laatste ontwikkelingen.

Welkom in mijn boekenkast!

Een boek over het, naar mijn bescheiden mening, ondergeschoven internetmarketing-kindje is meer dan welkom in mijn boekenkast. Ik heb al ervaring met het onderwerp en mijn kennis is nu zeker goed aangevuld. Na het lezen van het boek ben je klaar voor een gedegen start met videomarketing. Het boek biedt je een structuur om hiermee aan de slag te gaan. Van een helder mogelijkheden- en kostenoverzicht tot tips om een organisatie te overtuigen of de doorklik en vindbaarheid te verbeteren.

Videomarketing in 60 minutenTitel: Videomarketing in 60 minuten
Auteur: Pelpina Trip
Uitgever: Haystack
Jaar: 2013
EAN-nummer:  9789461260628
Mediatype: boek (151 pagina’s)
Prijs: € 12,50
Bestellen: Videomarketing in 60 minuten

 

Foto intro met dank aan Fotolia.