Kerstshoppen: geef kleur aan de online beleving

0

Stel je voor, je loopt door de winkelstraat. Het is koud buiten, een duidelijk wintergevoel bekruipt je. Als je naar boven kijkt zie je glinsterende lichtjes. Het is druk in de straat, overal mensen met tasjes in de hand. Je ruikt de oliebollen en denkt aan feestelijke avonden. In je ooghoeken zie je de mooi versierde etalages, warme kleuren trekken de aandacht.

In de winkelstraat zijn winkeliers druk bezig om zoveel mogelijk cues op te werpen die bij jou het warme decembermaandgevoel oproepen. Nostalgie, verrassingen, gezelligheid, samen zijn met familie en vrienden. De online winkelbeleving in deze tijd blijft daar vaak een beetje karig bij achter. Online is praktisch en functioneel, voor een echte beleving ga je naar de winkelstraat. Tijd om daar wat verandering in aan te brengen, lijkt me.

Eerder schreef Marijke van Moll een artikel met vijf verleidingstrucs van Britse en Amerikaanse kerstexperts. In dit artikel laat ik zien hoe Nederlandse webshops het (kunnen) aanpakken.

In de afgelopen periode hebben een aantal consumenten met behulp van hun smartphone exact vastgelegd hoe zij het ervaren om inkopen te doen voor Sinterklaas en kerst, van het maken van een lijstje tot en met de aanschaf van kadootjes. De foto’s en voorbeelden in dit artikel komen uit dit onderzoek.

Laat bezoekers voelen dat het feest is

Online is functioneel

Natuurlijk heb je online minder mogelijkheden om een sfeer op te roepen (geen geur, in beperkte mate geluid), maar met behulp van beeld en sprekende elementen kun je wel degelijk de gewenste associaties oproepen.

Creëer een feestelijke sfeer

Laten we twee voorbeelden bekijken van het gebruik van sfeerbeelden: Zalando en Wehkamp. Beide gebruiken beelden om associaties met de feestdagen op te roepen. De vraag is in hoeverre dat geslaagd is. Zo ziet de sinterklaas bij de Wehkamp er wel erg eenzaam uit. Het benadrukt eerder het gevoel dat je alleen achter die computer zit, dan dat een feestelijk samenzijn met vrienden en familie. Zalando legt de link naar het samenzijn,maar of het nu erg gezellig is?

Sfeer bij wehkamp Sfeer bij Zalando

Refereer aan nostalgie

Decembersfeer

Een online beleving is haast per definitie minder nostalgisch. Er zullen niet veel mensen zijn die warme herinneringen hebben aan gezellig online cadeautjes kopen. Maar dat wil niet zeggen dat je niet op indirecte wijze kunt refereren aan nostalgische elementen en gevoelens kunt oproepen bij bezoekers.

Zo biedt Bol dagelijks aanbiedingen aan in de vorm van een adventskalender. Alleen al het woord adventskalender doet mij in ieder geval weer denken aan de tijd dat ik zo’n kartonnen vakje open mocht maken en vol spanning keek wat er in zat.

Nostalgische referenties

Verras eens een klant

De Decembermaand is de tijd om vrienden en familie te verrassen met originele cadeaus. Maar waarom ook niet eens een klant verrassen? Een kleine verrassing kan al een prettig gevoel geven: een mooie verpakking, extra korting of misschien een leuk cadeautje.

Verras eens een klant  Verras eens een klant

Voorpret bij lootjestrekken.nl

Zorg voor extra voorpret

De voorbereidingen van de feestdagen zijn soms nog leuker dan de feestavond zelf. Lootjes trekken, cadeautjes verzinnen, lijstjes maken, gedichten schrijven. Zorg dat je er als online winkelier bij bent en onderdeel wordt van deze voorpret. Lootjestrekken speelt bijvoorbeeld goed in door naast de mogelijkheid van het online lootjes trekken ook cadeau-ideeën te plaatsen.

Prikkel de het zintuigen

Het laatste, maar ook een van de belangrijkste verschillen tussen online winkelen en winkelen in de stad is dat de zintuigen een stuk minder worden geprikkeld. Winkeliers doen veel moeite om producten mooi uit te stallen in de winkel, de online presentatie steekt daar vaak karig bij af.

Je hebt als online winkelier doorgaans alleen het visuele zintuig om te prikkelen, zorg dan ook dat dit geprikkeld wordt tot het maximale. Laat de foto van het product uit het beeld springen, het materiaal moet je haast kunnen voelen. En gebruik foto’s waar mensen het product gebruiken om duidelijk te maken hoe leuk het product is om te hebben.

Verschillende productpresentaties

Winkelpresentatie bij de HEMA: online presentatie of een foto waar het product wordt gebruikt. Wat spreekt jou het meeste aan?

Op weg naar het online feestgevoel

Ik ben benieuwd, welke online winkel maakt onze feestelijke decembermaand nog een beetje feestelijker? En hebben jullie nog leuke voorbeelden gezien van online winkels die jouw gevoelige decembersnaar wisten te raken?

Foto intro met dank aan Fotolia