How to

Zo formuleer je 5 doelstellingen voor je nieuwsbrief

0

Je hebt een mooie website en een werkende inschrijfmodule, maar nog geen nieuwsbrief verstuurd. Je wilt graag klantcontact aangaan, waarbij e-mailmarketing een perfect medium is. Het versturen van een nieuwsbrief klinkt eenvoudig, maar er komt veel bij kijken. Door het opstellen van e-mailmarketingdoelstellingen, breng jij jouw nieuwsbriefmanagement in kaart en weet je wat je te wachten staat. Deze voorbeelden van e-mailmarketing-doelstellingen helpen je op weg om e-mailmarketing voor jouw bedrijf op de kaart te zetten.

Inhoud: waar wil jij je e-mailmarketing voor inzetten?

Wil jij graag commerciële acties, trendgerelateerde of juist informatieve content uitsturen? Of wil je dit juist allemaal combineren? Houd er rekening mee dat de inhoud van de nieuwsbrief geen kopie van je homepage moet worden en dat de nieuwsbrief echt een toegevoegde waarde moet hebben voor klanten. Mensen lezen geen hele uitgebreide nieuwsbrieven. Het handigst is om een lijstje met onderwerpen en een templateschets te maken, zodat je weet hoe je jouw nieuwsbrief kunt indelen voor jouw bedrijf. Dit kun je het beste niet doen:

 • Een nieuwsbrief met alleen maar tekst;
 • Een nieuwsbrief met alleen maar plaatjes;
 • Teksten met spelfouten (dubbelcheck altijd je nieuwsbrief!);
 • Te lange nieuwsbrieven;
 • Teveel verschillende onderwerpen aankaarten. Waar wil jij je op dit moment op focussen en wat moeten jouw nieuwsbrieflezers weten?

Doe dit vooral wel:

 • Combineer tekst en beeldmateriaal;
 • Korte tekst(jes) met een duidelijke call to action. Linksboven is meestal de beste plek;
 • Plaats in je header je logo, voor herkenbaarheid;
 • Houd je content tekst simpel, maak geen gebruik van rare tekens en gebruik niet te vaak uitroeptekens en vraagtekens;
 • Maak een footertekst met jouw contactinformatie en een optie voor mensen om zich uit te schrijven (dit is verplicht).

Tip: zorg bij de inhoud van jouw nieuwsbrief voor herkenning, consistentie en duidelijkheid. Wees to the point en houd het kort.

Frequentie: Hoe vaak wil je je nieuwsbrief gaan uitsturen?

Ga bij jezelf na hoe vaak jij graag een nieuwsbrief wilt ontvangen van jouw specifieke branche. Heb je genoeg te melden om wekelijkse nieuwsbrieven uit te sturen? Al deze factoren spelen een rol in de timetable van jouw nieuwsbrief. Consistentie is hierin een belangrijk onderdeel, stuur niet de ene maand veel nieuwsbrieven en de volgende maand haast geen. Door veel te testen kom je er snel achter welke dagen en tijdstippen het beste werken voor jouw bedrijf.

Tip: stuur niet te vaak een nieuwsbrief, want je wil niet dat mensen je als spam gaan rapporteren. Laat er ook niet teveel tijd tussen zitten, anders weten mensen niet meer wie je bent. De standaard is 1 á 2 nieuwsbrieven per week. Zie hiervoor ook punt 5.

Effectiviteit: Wat wil je uit jouw nieuwsbrieven halen?

Ben je net met e-mailmarketing begonnen, dan heb je waarschijnlijk nog geen idee wat je qua cijfers kan verwachten. Per branche is dat ook behoorlijk verschillend. Hierbij een overzicht dat door Smart Insights in mei 2013 werd gepubliceerd:

e-mailmarketing

Kijk uit voor een vertekend beeld

Verwacht niet meteen dat jij deze cijfers haalt, maar ze kunnen wel een richtlijn voor jouw e-mailmarketing doelstelling zijn. Wees je er ook van bewust dat een kleine database (minder dan 10.000 e-mailadressen) snel hele goede cijfers of hele slechte cijfers kan geven, dit levert een vertekend beeld op. Om bovenstaande resultaten te kunnen behalen is het belangrijk dat je in het bezit komt van een grote, solide database.

Tip: begin niet meteen met hoge targets voor open- en doorklikrates, maar begin met een target van een bepaald aantal clicks.

Groei: Hoe groot wil je je database laten groeien?

Heb je nog maar een handje vol nieuwsbriefinschrijvingen, dan is je doel hoogstwaarschijnlijk de database laten groeien. Je kan de plaatsing op je website bekijken en werken aan je nieuwsbrief incentive, maar als je flinke stappen wilt maken met e-mailmarketing, dan is het toch handig om een budget vast te stellen voor het investeren in e-mailadressen. Dit kan je op twee manieren doen:

e-mailmarketing contactfrequentie

Foto met dank aan Fotolia.

 • Intern: werk aan je incentive op je eigen kanalen zoals je website, social media en je fysieke winkel (als je die hebt). Denk aan een mooie opvallende plek op je homepage of een give away, nadat iemand zich heeft ingeschreven voor jouw nieuwsbrief.
 • Extern: Je kunt ook e-mailadressen extern inkopen, tegen een bepaalde cpl-vergoeding (=cost per lead, een e-mailadres wordt lead genoemd). Er zijn tal van leadgeneratiepartijen te vinden die leads voor jouw specifieke branch kunnen verzamelen.

Tip: begin eerst intern met leads werven voordat je extra kosten maakt met het werven van externe leads.

Techniek: Hoe wil je je nieuwsbrief leesbaar maken voor al je klanten?

Een vraag die snel naar boven komt is: hoe ga je eigenlijk de nieuwsbrief naar alle klanten versturen? Vaak wordt hulp ingeschakeld van een derde partij, zoals een E-mail Service Provider. In mijn vorige artikel heb ik al een uitgebreide uitleg gegeven hoe je een E-mail Service Provider (ESP) kan kiezen. Een E-mail Service Provider kan je goed helpen met het uitsturen van een nette nieuwsbrief, het segmenteren van je database en het maken van een mooie e-mailmarketingtemplate. Bovendien kunnen zij jou voorzien van reporting. Bepaal goed of je met een ESP wilt werken en met welk bedrijf je wilt samenwerken. Een ESP kan veel werk uit handen nemen en ze kunnen met je meedenken hoe je jouw e-mailmarketingdoelstellingen kan bereiken.

Tip: Vergelijk de mogelijkheden van tevoren goed voordat je meteen met een ESP begint.

Nu begint het echte werk!

Nadat je jouw e-mailmarketing doelstellingen in kaart hebt gebracht, kun je aan de uitvoering beginnen. Wat houdt dat precies in?

Het op orde hebben van je database

Zorg van tevoren dat je eenvoudig toegang hebt tot je database, dat je database goed beveiligd is en dat je extra velden kan toevoegen, zoals adresgegevens. Zonder een goede database wordt het een uitdaging om je e-mailadressen te selecteren en de nieuwsbrieven te versturen.

Het opzetten van je nieuwsbrieftemplate:

Test veel nieuwsbrieven van andere partijen en ga voor een nieuwsbrief die werkt voor jou en je klanten. In de loop van de  tijd kom je erachter dat je een aantal aanpassingen moet maken. Vergeet nooit de afmeldlink toe te voegen aan je template.

Test, test, test

Test niet alleen de nieuwsbrief voordat je die gaat uitsturen, maar test ook dagen en tijdstippen om te bekijken welke moment van de week of maand het beste werkt voor jouw bedrijf.

Zorg dat je nieuwsbrief in elk geval gelezen wordt

E-mailmarketingdoelstellingen kunnen per bedrijf verschillen, maar de basis is vaak hetzelfde. Denk niet alleen aan termen van omzet, maar ook klantenbinding en branding voor je bedrijf! Het gaat er vaak om dat jouw nieuwsbrief gelezen wordt. Bestellen ze niet online, maar komen ze aan de hand van je nieuwsbrief wel naar de winkel, dan heb je al winst behaald.

Foto intro met dank aan Fotolia.