Trends

Webshopeigenaars opgelet: Google Trusted Stores komt eraan!

0

Na twee jaar met succes te hebben gedraaid in Amerika, gaat Google Trusted Stores binnenkort de grote plas over. 2014 wordt hét jaar waarin het Google Trusted Stores-keurmerk Europa, Oceanië en Azië bereikt. Te beginnen in Australië, Japan, Groot-Brittannie, Duitsland, Frankrijk en daarna… hopelijk Nederland!

Show you’re a great place to shop

Google Trusted Stores is een keurmerk dat interessant is voor elke webwinkelier. Het is een keurmerk dat alleen wordt gegeven aan de beste webshops; webshops die hebben bewezen betrouwbaar te zijn door positieve beoordelingen en bestellingen die bijtijds worden geleverd. Een Google Trusted Store is als het ware een door Google erkende webshop, de webwinkel krijgt een zogenaamde ‘Google Trusted Badge’. Hoewel het nogal mysterieus blijft rond de lancering van Google Trusted Stores in Nederland, is dit zeker een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Opvallen in de zoekresultaten

Google zou Google niet zijn, als ze niet overal aan hadden gedacht. Zo worden de Google Trusted Store Badges geïntegreerd in zowel Google AdWords, de organische zoekresultaten en in Google Shopping. In een tijd van overvloed aan webwinkels, geeft dit de webwinkelier de mogelijkheid om zich al tijdens de zoekfase te onderscheiden van anderen.

De Google Trusted Badge wordt naast je advertentie weergegeven. Wanneer een gebruiker met de muis over de Badge gaat, verschijnt er een box met beoordelingen van de afgelopen 90 dagen met betrekking tot service en verzendtijd van jouw webshop. De klant kan daarmee beter dan ooit vergelijken tussen de zoekresultaten waardoor de concurrentie voor webwinkels des te groter wordt.

Hieronder een voorbeeld van Wayfair, één van de eerste webshops die het Google Trusted Store-keurmerk mocht gebruiken in de VS. Zoals je kunt zien, staat er in de betaalde zoekresultaten naast de link een opvallende medaille met de tekst ‘Highly rated’.

google trusted store wayfair

“It’s free and it works”

Een citaat uit de korte promofilm, waarin webwinkeleigenaars ervaringen delen. Maar klopt het wel? Ja, er zitten geen kosten aan voor Merchants, maar zoals mama vroeger altijd zei: ‘echt gratis bestaat niet’. En gelijk heeft ze. Er zijn namelijk veel eisen waar je webshop aan moet voldoen, wil je alleen nog maar kans maken op de felbegeerde Google Trusted Stores Badge.

Accepteer cookies

Google’s wish is your demand

De Google Trusted Stores Badge wordt alleen uitgereikt wanneer een webshop over het algemeen een waanzinnige klantervaring kan garanderen. Wanneer je zo’n badge aanvraagt, zal Google in eerste instantie de shop 28 dagen monitoren. Om dit te kunnen doen, moet je een grote hoeveelheid data aan Google vrijgeven. Google monitort vervolgens o.a verzendingen, klantenservice, returns en aantal bestellingen. Een kleine greep uit de eisen:

  • minimaal 500 bestellingen binnen 28 dagen;
  • binnen 10 dagen verzenden;
  • 90% van verzendingen wordt binnen de aangegeven tijd verzonden;
  • 50% van deze verzendingen zijn voorzien van een tracking nummer;
  • maximaal 6% van alle bestellingen mag worden geannuleerd;
  • binnen één werkdag reageren op klantvragen.

google trusted store Wanneer een toegelaten Store niet aan deze eisen voldoet en een ontevreden klant als gevolg heeft, zal Google (in specifieke gevallen) een klant tot $1.000 vergoeden. Je kunt er daarom vanuit gaan dat Google hier altijd dik bovenop zal zitten. Google wordt dan ook slechts op één onderdeel minder streng nadat de Badge is uitgereikt. In plaats van 500 bestellingen, moet een webshop na het ontvangen van de Badge 200 bestellingen binnen 28 dagen voltooien.

Keurmerk werkt conversieverhogend

In Amerika liegen de cijfers er niet om. Online winkels genieten van verhoogde sales na het implementeren van de Google Trusted Stores Badge. Zo stegen de sales van bedrijven als Wayfair met 2.2% en van BeauCoup zelfs met 8.6%. Salescijfers blijven stijgen door de grote hoeveelheid aan positieve feedback die de organisaties van klanten ontvingen.

Niet fluisteren, maar schreeuwen

Google Trusted Stores biedt voor online shoppers het ultieme geluk. Het gemakkelijk kiezen van de juiste webshop die het product binnen no time aan de deur brengt. Geen gezeur. Wie wil nou niet bij een webshop kopen die erkend is door het o zo grote Google? Met fantastische beoordelingen, waanzinnige verzendtijden en een nog betere klantenservice, kan er voor de klant weinig misgaan.

Met een Google Trusted Stores Badge laat een webshop zien dat het voldoet aan alle eisen om een uitstekende klantervaring te bieden. Het is dan ook eerder de vraag wanneer je als webwinkelier dit keurmerk kunt aanvragen, dan of je het gaat aanvragen. De truc is natuurlijk om de Google Trusted Stores Badge eerder dan andere webshops te verkrijgen. Met ideeën in overvloed om Google Trusted Stores gemakkelijk te integreren in grote webshopplatforms zoals Magento, is het een kwestie van tijd voordat het keurmerk de e-commerce overneemt.

Game breaker?

Het Google-keurmerk is een ‘game changer’ in de e-commerce, maar voor de kleinere webshops een ‘game breaker’. Waar zij alsnog mee konden doen met AdWords door genoeg geld te betalen, kunnen zij door de eis van ‘aantal bestellingen’ niet eens in aanmerking komen voor een badge. Hetzelfde geldt voor webshops die gepersonaliseerde producten aanbieden. Binnen 10 dagen moet het product bij de klant bezorgd zijn terwijl sommige producten vaak alleen al 10 dagen in de maak zijn.

Een conversieverhogend, onderscheidend keurmerk dat in feite alleen door Google gemaakt kon worden. Het is net als Pinky and the Brain. In de kantoren van Google wordt tot diep in de nacht nagedacht en is dit één van de stappen richting werelddominatie. Nog even en het is zo ver: “Pinky… tonight, we will take over the world!”