Inspiratie, Verdieping

Onbewuste beïnvloeding: gebruik verticale lijnen bij je producten

0

Wist je dat kleine verschillen in een productpresentatie ervoor kunnen zorgen dat de consument je product wel of niet koopt? Subtiele visuele elementen beïnvloeden het beoordelings- en waarnemingsproces van consumenten, zonder dat zij het doorhebben. In dit artikel vertel ik hoe je je online productpresentatie kan aanpassen, om het product aantrekkelijker, luxueuzer en duurder te laten lijken.

Subtiele visuele elementen bepalen beleving

Vandaag kwam ik een artikel tegen waarin prachtig werd beschreven hoe kleine, subtiele elementen ervoor zorgen dat consumenten je product anders waarnemen. Hierin werd het werk aangehaald van onderzoeker Thomas van Rompay (in een ver verleden mijn afstudeerbegeleider). Hij richt zich op het beïnvloeden van beleving door het design van een productverpakking. Ook al houd ik me niet bezig met het ontwerpen van productverpakkingen tijdens mijn werk, deze informatie is ook simpel te vertalen naar de online presentatie van een product.

Andere associatie bij horizontale lijnen dan bij verticale lijnen

Je hebt vast wel eens gehoord van het tijdschrift Fancy. Dit blad, dat inmiddels niet meer bestaat, gaf nieuwe abonnees regelmatig een geschenk. De doelgroep van het blad, tienermeisjes, kreeg onder andere mascara als welkomstgeschenk. Voor Fancy is het natuurlijk gunstig dat deze mascara een dure en luxe uitstraling heeft, omdat het welkomstgeschenk daardoor meer meiden ertoe kan zetten lid te worden van het tijdschrift.

Kleine aanpassing, grote gevolgen

Onderzoeker van Rompay en mede-onderzoekers hebben met een kleine aanpassing in de achtergrond van de productpresentatie, ervoor kunnen zorgen dat de uitstraling van de mascara daadwerkelijk als luxer en duurder werd ervaren. De enige wijziging die hiervoor is gedaan is ligt in het patroontje op de achtergrond: van horizontale strepen maakten ze verticale strepen.

Bij de horizontale streep werd de mascara geschat op een waarde van € 4,63, terwijl dit bij de verticale streep lag op € 5,22. Van Rompay verklaarde dit effect door de associaties die we hebben bij het design. Verticale lijnen associëren consumenten met kracht, macht en prestige. Een product met verticale lijnen in het design zien we hierdoor als luxe en duur.

fancy lijnen productverpakking

Verbeter je online productpresentatie

De resultaten van van Rompay kunnen vrij eenvoudig vertaald worden van een fysieke productverpakking naar de online presentatie van een product, dienst of bedrijf. Al blijft het natuurlijk verstandig om een A/B-test uit te voeren naar de verschillende grafische weergaven, waarmee je de effectiviteit op jouw site en bij jouw producten test.

Productpresentatie: witte achtergrond vs achtergrond met verticale strepen

Heb je producten nu staan voor een witte achtergrond? Laat je producten luxer en dus duurder lijken door de achtergrond te voorzien van subtiele verticale lijnen. Let er wel op dat de strepen niet meer aandacht trekken dan het product, dus houdt het subtiel. Vanuit de theorie geredeneerd zouden je producten luxer lijken, waardoor consumenten meer bereid zouden zijn om voor het product te betalen. Of, als je de prijs hetzelfde laat, hebben consumenten vaker het gevoel dat ze een koopje te pakken hebben. Beide varianten is positief voor je conversie. Aan jou de keuze wat je kiest (en test!).

product-verticale-lijnen

Andere mogelijkheden

De productpagina is niet de enige plek op je website waarin je verticale lijnen kan verwerken. Ook op onderstaande plaatsen kun je deze onbewuste beïnvloedingstechniek inzetten:

Achtergrondafbeelding

De meeste sites maken gebruik van een achtergrondafbeelding, die zichtbaar is naast en onder de webpagina. Vaak is deze achtergrond effen in een kleur die past bij de huisstijl, of er wordt gekozen voor een afbeelding (met daarover een blur). Maar je kan natuurlijk ook je achtergrondafbeelding voorzien van een verticaal lijnenspel. Hiermee communiceer je op onbewust niveau naar de websitebezoeker dat je producten (of diensten) van hoogwaardige kwaliteit zijn.

Headerafbeelding

De meeste website hebben een (grote) header bovenaan de pagina, waarin een product of dienst en een unique selling point gepresenteerd wordt. Deze opvallende afbeelding kun je natuurlijk zo ontwerpen dat er op de achtergrond subtiele verticale lijnen lopen. Het mooie is dat je de nieuwe headers compleet in je huisstijl kunt maken, maar dan met een subtiele aanpassing.

header horizontale lijnen

Laat je producten onbewust associëren met kracht en macht

Met kleine aanpassingen in het design van je website of webshop kun je de ervaring van consumenten beïnvloeden. Verwerk verticale lijnen in het ontwerp zodat omdat we deze onbewust associëren met kracht, macht, prestige en luxe. Gebruik deze kennis uit de neuromarketing om online je producten, dienst en bedrijf te presenteren. Test of een design met verticale lijnen ook positief bijdraagt aan de ervaring van jouw producten (of diensten) en de conversie op je website.