How to

Spring in het oog, maak social media onderdeel van je pr-plan!

0

Een goede manier om op te vallen is door een artikel te plaatsen in traditionele media: kranten en tijdschriften. Mensen denken snel dat je wel goed in je vak moet zijn, als je in een krant of tijdschrift genoemd wordt. Een vermelding op een veel gelezen blog kan zeker zo goed voor je werken als een gedrukte publicatie. Vanzelfsprekend is het ook goed om interviews te geven op radio of tv, maar dit is meestal een stuk lastiger te realiseren.

De traditionele manier om nieuws wereldkundig te maken en in de publiciteit te komen, is een persbericht opstellen en deze naar mediaredacties sturen. Maak je alleen nog gebruik van deze oude pr-technieken, of omarm je ook de nieuwe mogelijkheden van social media?Wie in het oog wil springen bij journalisten, doet er goed aan actief met sociale media aan de slag te gaan. Ook als je er niet toe komt om regelmatig persberichten te versturen, zijn sociale media ideaal om contact te leggen en te onderhouden met journalisten of bloggers.

Haak in op de actualiteit

Journalisten maken tegenwoordig vaak gebruik van sociale media om te zien waar conversaties over gaan en wat er leeft. Vooral Twitter is een belangrijke informatiebron voor journalisten. Houd dus de actualiteit in de gaten, zodat je daar mooi op in kunt spelen als dit aansluit bij je vakgebied. Screen nieuwssites en kijk wat populaire onderwerpen zijn. Is het actueel dat veel jongeren gameverslaafd zijn en jij hebt daar een oplossing voor, reageer dan snel. Start discussies binnen Linkedin-groepen en plaats tweets over dat onderwerp. Maak gebruik van relevante hashtags om meer in het oog te springen.

Nieuws

Maar als je sociale media alleen inzet om constant jouw nieuwsberichten te verspreiden, gaan mensen zich daar aan ergeren. Je krijgt dan een overkill, en komt over alsof je wel heel graag in het nieuws wilt. Bovendien wordt het voor journalisten lastig om jouw berichten nog op waarde te schatten.

Zet je online persoonlijkheid neer

Gebruik sociale media vooral om relaties op te bouwen en top of mind te blijven bij journalisten. Wil je echt opgemerkt worden? Zet dan eerst je online persoonlijkheid neer, door gesprekken aan te gaan en nuttige informatie te delen. Deel ook interessante content van anderen die voor jouw doelgroep nieuw en relevant is. Zowel je klanten als journalisten zullen je dankbaar zijn voor de informatie die je met ze deelt.

Pas in tweede instantie kun je voor iedere aankondiging van je eigen organisatie een blog schrijven en een beknopt persbericht dat interessant, duidelijk en ter zake is. Je kunt daar eventueel nog beeld aan toevoegen, waardoor je meer opvalt in de immense stroom van persberichten.

Heldere profilering

Zorg voor een heldere (online) profilering. Was is je deskundigheid? Wees consequent in je boodschap en wat je uitstraalt. Google jezelf regelmatig, om te checken welk beeld mensen van je krijgen als ze je googlen. Staat er in de bio van Twitter dat je sociale media-advies geeft aan zorginstellingen, meld dan niet op LinkedIn dat je sociale media-trainingen voor zzp’er verzorgt. Dat schept verwarring.

Consequent zijn in je boodschap schept duidelijkheid en versterkt je geloofwaardigheid. Maak hier een duidelijke keuze in en wees daar heel helder in. Ook journalisten zullen je googlen. Welk beeld wil je dat ze van je hebben?

Maak een online pressroom

Elke journalist of blogger die geïnteresseerd is in jouw bedrijf, bezoekt je website. Zorg dat je daar waardevolle informatie aanbiedt die ze kunnen gebruiken. Maak eventueel een aparte ‘press room’ of ‘perspagina’ op je website. Je vindt er persberichten, corporate achtergrondinformatie, factsheets, productfoto’s, infographics, foto’s en video’s.

Hou er rekening mee dat media op zoek zijn naar verschillende informatie. Een vakblad wil misschien meer achtergrondinformatie van een specifieke toepassing, terwijl een lokale krant meer details wil over hoeveel mensen je in dienst hebt. Geef ook aan hoe ze je gemakkelijk kunnen contacteren. Voeg je sociale media-profielen toe zodat ze je organisatie kunnen volgen en bied eventueel de mogelijkheid om updates te ontvangen via email of RSS. Kijk eens hoe FrieslandCampina dat doet.

Maak een social media-lijst

Het is belangrijk om te weten wat het mediagebruik van je doelgroep is. Zorg dat je weet wat ze lezen, waar ze naar kijken en luisteren. Welke tijdschriften of blogs lezen ze? Vervolgens kun je een medialijst maken van de journalisten en bloggers die over jouw vakgebied schrijven. Weet je niet welke journalisten dit zijn? Dan kun je kijken welke namen er bij de artikelen staan die voor jou interessant zijn. Zo ga je aan de slag:

  • Volg de Facebookpagina’s van de juiste media. Door de Facebook-pagina’s van de mediaorganisaties te volgen, blijf je op de hoogte van de onderwerpen waaraan ze werken. Ook journalisten kunnen op die pagina’s een bericht plaatsen als ze op zoek zijn naar meer achtergrondinformatie.
  • Sommige media hebben ook eigen LinkedIn-groepen waar je lid van kunt worden. Of volg hun LinkedIn-pagina.
  • Volg deze mensen op TwitterHet is handig om een Twitterlijst aan te maken van journalisten zodat je gemakkelijk kunt volgen wat er bij hen leeft, en daarop kunt reageren als dit gepast is.
Social Media

Foto met dank aan Fotolia.

Ga gesprekken aan

Ga vervolgens gesprekken aan met journalisten en voorzie hen van waardevolle informatie om hun aandacht te trekken. Meng je in Linkedin-discussies als ze over jouw vakgebied gaan, reageer op updates op de Facebook-pagina’s en ga gesprekken aan op Twitter. Retweet ook hun berichten, als die relevant zijn voor je volgers. Wees niet bang om een uitgesproken mening te hebben, want journalisten willen graag een nieuw geluid horen. Juist dan spring je in het oog.

Wees vooral behulpzaam, ook als je er niet direct profijt van hebt. Door hen in contact te brengen met de juiste mensen of te voorzien van achtergrondinformatie, maak je het hen gemakkelijk. Hierdoor speel je jezelf in de kijker en bouw je vertrouwen op. Ze denken dan ook aan jou als ze een onderwerp behandelen dat wel aansluit bij jouw expertise. Voeg continu waarde toe. En als je een relatie opgebouwd hebt, voeg deze contactpersoon dan ook toe op LinkedIn om gemakkelijk in contact te blijven.

Laat je kans op publiciteit niet lopen

Laat je kans op publiciteit niet lopen en maak de inzet van sociale media een vast onderdeel van je pr-plan. Zorg voor een heldere profilering en voeg continu waarde toe. Durf je uitgesproken mening te laten horen en standpunten in te nemen om aandacht van de media te trekken.

Foto intro met dank aan Fotolia