Inspiratie

10 slimme tips om sneller en beter te bloggen

0

Heb je een bedrijf, dan is een zakelijk blog een geweldige manier om klanten te werven. Je trekt mensen aan met je kennis, ze leren je kennen, gaan je vertrouwen en willen dan vaak zaken met je doen. Jij bent tenslotte de expert, dat heb je via je blog al bewezen. Een groot nadeel van bloggen is dat het veel tijd kost, al zijn er manieren om dit aan te pakken. In dit artikel 10 slimme tips om sneller en beter te bloggen.

Tip 1: Stel jezelf een deadline

Maak bloggen vooral niet moeilijker dan het is:

  1. kies een onderwerp;
  2. doe research;
  3. maak puntsgewijs een indeling;
  4. schrijf de punten aan elkaar;

Een deadline werkt daarbij uitstekend. Je kunt zelfs een kookwekker gebruiken: geef jezelf een bepaalde tijd, denk niet teveel na, begin te schrijven en laat je hand niet rusten. Er zit veel meer kennis in je hoofd dan je zelf vermoedt, op deze manier dwing je jezelf om het op papier te zetten.

Tip 2: Hou een lijst met prikkelende titels bij

Een verleidelijke titel is essentieel voor een succesvol blog. Dit soort titels prikkelen lezers om een stuk juist wel of niet te lezen. Je kunt koppen ter plekke verzinnen, maar een lijst bijhouden is ook een idee. Vaak biedt het direct inspiratie!

Tip 3: Hou een onderwerplijst bij

Niet alleen voor titels is het slim om een lijst bij te houden; hetzelfde geldt voor onderwerpen. Maak een lijst met interessante onderwerpen, bijvoorbeeld in Google Docs of Evernote. Zie je een interessante discussie op een forum, een prikkelende vraag op LinkedIn of een waardevol artikel van een collega blogger? Maak er een aantekening van en grijp erop terug als de inspiratie even uitblijft.

Extra tip: met de webclipper van Evernote stuur je pagina’s en screenshots direct door naar je online notitieboek. Zo stel je al rondklikkend een ideeënbak samen.

Ideas

Foto met dank aan Fotolia

Tip 4: Plan je content

In januari hebben mensen goede voornemens, in juni bereiden ze zich voor op de vakantie en in november komt de Sint aan. Wil je hierop inhaken op je weblog, dan kun je dat van te voren inplannen. Je kunt de berichten zelfs van te voren schrijven als je daar zin in hebt. Die content heb je dan alvast.

Tip 5: Vind het wiel niet opnieuw uit

Over bijna ieder onderwerp is al wel eens geschreven op het internet,  maar niet in jouw woorden. Je hoeft daarom niet per se uniek te zijn, soms is een persoonlijk sausje al voldoende. Voor mijn eigen blogs doe ik bijvoorbeeld vaak inspiratie op uit infographics. Ik leen de punten of het onderwerp, hussel ze door elkaar en geef er een eigen draai aan. Wedden dat niemand het merkt? Nou ja, meestal niet dan…

Sneller blogs schrijven

Tip 6: Research klaar, schrijven maar

Research doen voor een blogpost is goed, maar ga er niet te lang mee door. Heb je je research gedaan, maak dan een goede en logische indeling en kijk of er onderdelen missen. Is dat niet zo, begin dan met schrijven en laat je niet verleiden om nog meer research te doen. Dat had je dan maar eerder moeten doen. Misschien kun je je ingeving gebruik voor een tweede (aanvullende) blog?

Tip 7: Schrijf alsof je praat

Het leuke van blogs is dat je persoonlijk kunt worden, dat je kunt schrijven zoals je praat. Het hoeft geen literatuur te zijn! Wat je vertelt is meestal belangrijker dan de manier waarop je het vertelt. En nog een geruststelling: als mensen 28% van een webtekst lezen is het veel, dus maak je geen illusies en wees niet te kritisch. Sowieso word je een betere schrijver als je veel publiceert, dus hop: meters maken!

Tip 8: Wat wil je precies vertellen?

Wat wil je echt vertellen in jouw blogpost? Denk daar vooraf goed over na en je zult zien dat het schrijven sneller gaat. Je kunt het zelfs in je bericht benoemen: “aan het eind van dit artikel weet/kun je…”. Dit geeft niet alleen voor jezelf, maar ook voor je lezers houvast. Daarnaast zal het je schrijfproces versnellen.

Tip 9: Go with the flow

Soms gaat het schrijven vanzelf en soms ontzettend moeizaam. Zit je in de flow? Stop dan niet omdat je bericht klaar is, maar schud er nog 2 of 3 teksten uit. Ze hoeven niet perfect te zijn en aanpassen komt later wel. Zo heb je in elk geval weer nieuwe stukken op de plank liggen.

Tip 10: Laat je niet afleiden

Vermijd elke vorm van afleiding en sluit (als je het durft) zelfs internet af. Ik weet dat het laatste moeilijk is, maar met het gratis programma Cold Turkey kan het ook tijdelijk. Of je kunt bepaalde pagina’s blokkeren, zoals Facebook of Twitter. Dwing jezelf om een uur lang geconcentreerd te schrijven en je zult zien dat er een interessant stuk uitrolt.

Aan de slag!

Bloggen is zakelijk gezien erg interessant, maar het vergt tijd en discipline. Met een goede voorbereiding en de 10 tips uit dit artikel besteed je je tijd effectiever en creëer je een beter weblog. Aan de slag dus!

P.S. Mijn kookwekker loopt af… na precies 57 minuten. Yes, deadline gehaald!

Fotocredits: pedrosimoes7 cc. Foto intro met dank aan Fotolia.