Onderzoek, Strategie, Trends

Zet The New York Times de toon met ‘digital first’?

0

Laatst las ik het gelekte 97 pagina’s tellende innovatierapport van de Amerikaanse krant The New York Times. Dit rapport moet The Times helpen om een concurrerender bedrijf te worden in de verstoorde uitgeverswereld. Terwijl de krant het nog steeds wint van concurrenten op het gebied van kwalitatieve journalistiek, slaagt het er niet in om hun content bij de lezers te krijgen. De inhoud wordt vaak opnieuw verpakt en geconsumeerd door andere uitgevers zoals de Huffington Post, of op nieuwe manieren gepubliceerd zoals in Flipboard. Ook zijn digitale uitgeverstart-ups zoals Vox Media wendbaarder en kunnen zij ‘brekend’ nieuws sneller plaatsen, omdat ze niet vastzitten aan de tijdlijn van een geprinte uitgave.

Wendbare en innovatieve concurrenten

In een eerder interview van auteur Dina-Perla Marciano met The New York Times, ‘New York Times R&D Lab: inspiratie voor media in de nieuwe wereld‘, werd eerder gesproken over dit gelekte innovatierapport. In een voorbeeld stelt dat rapport dat er meer dan 14,7 miljoen artikelen in het archief van The Times staan. Alleen zijn andere uitgevers beter in het hergebruiken van die content dan The Times zelf. Simpel gezegd, het succes van de krant werd steeds verstoord door meer wendbare en innovatieve concurrenten.

??????????????????

Digitaal darwinisme

Eerlijk gezegd was ik onder de indruk van de openhartigheid en transparantie van dit rapport. In veel opzichten wordt er een nijpend beeld geschetst van de eerbiedwaardige uitgever, maar na het lezen van dit rapport voel je dat The Times het gaat omdraaien. De aanbevelingen in het rapport zijn duidelijk en actiegericht. En laten we eerlijk zijn, The Times staat niet alleen in deze digitale verstoring. De verhalen van Borders, Blockbuster, Polaroid, Circuit City en anderen zijn goed vastgelegd door Brian Solis. Volgens hem falen deze bedrijven omdat ze zich niet aanpassen aan het ‘digitale darwinisme‘.

De newsroom als ‘digital first’-organisatie

Eén van de belangrijkste aanbevelingen in het innovatierapport van The New York Times is het maken van een strategie om van de newsroom een ‘digital first’-organisatie te maken. The Times moet in de snelheid van de digitale wereldwerken, wat vraagt om een compleet andere manier van nieuws uitgeven. Het rapport benadrukt het belang van een gebalanceerde strategie. Want hoewel de traditionele print bij de krant nog steeds gezond is, wordt de noodzaak van een realtime ‘newsroom van de toekomst’ duidelijk.

Het lijkt erop dat het adopteren van een ‘digital first’-aanpak de sleutel tot succes is voor The Times. De digitale wereld is een fundamentele verstoring voor alles in een modern bedrijf. Het verandert de manier van hoe we verkopen en hoe we onze klanten ondersteunen. Als je dat goed doet, kan dit zorgen voor meer inkomsten en betere klanttevredenheid. Ook verlaagt zo’n digitale strategie kosten en verbetert het winstmarges. Elk bedrijfsproces wordt hierdoor radicaal getransformeerd, zelfs zoiets fundamenteels als het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. Het Witte Huis heeft de betrokkenheid van burgers getransformeerd door hen de mogelijkheid te geven om online verzoeken aan de overheid te kunnen doen. Zo wordt er een heel nieuw transparantieniveau gecreëerd (en het levert een paar grappige petities op).

Vraag om een nieuw soort leider

Digitale transformatie vraagt een nieuw soort leider, die niet bang is om nieuwe risico’s te nemen. Op de University of Southern California (USC) maakten nieuwe Apple-werknemers en Beats-by-Dre medeoprichters Jimmy Lovine en Andre ‘Dr. Dre’ Young een nieuw programma dat focust op de ontwrichtende innovatie.

Het leerplan zet drie belangrijke gebieden centraal: kunst en design, engineering en computerwetenschap en bedrijfs- en ondernemingsbeheer. Dit programma van de USC moet de digitale leiders van de toekomst skills bieden die nodig zijn om ontwrichtende innovatie aan de markt te leveren. Vergelijk dit leerplan met traditionele MBA en de focus op de traditionele mechanica van het bedrijfsleven is het geen wonder dat onze zakelijke leiders zo jammerlijk voorbereid zijn op de innovatie-economie.

Waarschuwing voor CEO’s

Het innovatierapport van The New York Times moet dienen als een waarschuwing voor CEO’s. Geen bedrijf of functietitel is immuun. Digitale transformatie is niet iets wat het marketingteam alleen kan uitvinden. Het innovatierapport heeft van de digitale transformatie een gespreksonderwerp voor in de directiekamer gemaakt, en dat is precies waar dit onderwerp thuishoort.

Foto’s met dank aan Fotolia.