How to

Gefeliciteerd met je verjaardag! 5 tips voor event driven e-mailmarketing

0

Verjaardagsmails zijn een typisch voorbeeld van event driven e-mails. Je creeërt hiermee, naast een hoog doorklikpercentage, een positieve houding ten opzichte van je bedrijf. In dit artikel geef ik je inzicht in de psychologie achter verjaardagsmails en vijf tips voor je eigen event driven e-mail verjaardagsmails.

Wat zijn event driven e-mailcampagnes?

Event driven e-mailmarketing houdt in dat je inhaakt op evenementen die jaarlijks, dagelijks of op een ander specifiek moment terugkeren. Dit soort e-mails leiden tot een hoog doorklikpercentage, omdat je deze verstuurt op een moment dat relevant is voor de ontvanger. Voorbeelden hiervan zijn verjaardagsmails, welkomstmails, e-mails naar aanleiding van registratie- en website-bezoek en re-activatiecampagnes voor inactieve klanten. Zulke e-mails worden automatisch verzonden als aan bepaalde vooraf ingestelde criteria wordt voldaan. Denk hierbij aan criteria als geboortedatum, opt-in aanmelding of datum van het laatste bezoek aan de website.

Persoonlijke benadering

Het persoonlijk benaderen van je klant met event driven e-mailcampagnes speelt precies in op datgene wat e-mailmarketing succesvol maakt. Door op de juiste momenten van je te laten horen, speel je in op een fundamentele menselijke behoefte: de bevestiging dat iemand erbij hoort en welkom is. Laat merken dat de klant erbij hoort en dat je er waarde aan hecht om een felicitatie te sturen. Dat is goed voor het imago van je bedrijf.

Laat je klant zich welkom voelen

Een verjaardagsmail versturen om iemand het gevoel te geven dat hij welkom is: het klinkt ietwat zweverig, maar dat is het allesbehalve als je hier naar kijkt vanuit sociaal psychologisch perspectief. Iedere persoon voelt namelijk de behoefte om bij een groep te horen. Zo’n groep heeft bepaalde impliciete en expliciete normen die als acceptabel gedrag, waarden en overtuigingen worden beschouwd. Dat iemand bij de groep hoort (wil horen) zie je bijvoorbeeld aan kledingkeuze, gedrag en houding. Ook het volgen van merken die iemand mooi vindt, draagt bij aan dat beeld.

Als iemand zich inschrijft voor de nieuwsbrief van je merk, wil dat zeggen dat iemand interesse heeft in je bedrijf. Dat diegene het bestaan van je merk steunt en op de hoogte wil blijven van aanbiedingen en ontwikkelingen. Doordat iemand zijn geboortedatum opgeeft, geeft de persoon jou als bedrijf de kans om de interesse van je klant te beantwoorden. Het versturen van verjaardagsmail bevestigt de klant dat hij of zij erbij hoort, welkom is en gezien wordt door jouw merk. Juist omdat de e-mail persoonlijk is gericht op de klant en daarom iets extra’s biedt ten opzichte van een normale nieuwsbrief.

Win van de concurrentie met event driven verjaardagsmails

Veel bedrijven versturen op dit moment nog geen event driven verjaardagsmails. Daar ligt een kans voor marketeers. Consumenten zijn vaak niet merktrouw en laten hun keuze voor merken afhangen van aanbiedingen. Het kost dan ook moeite om deze mensen vast te houden en aan je te binden. Je kunt hierop inspelen door je attent te gedragen. Daar zijn mensen gevoelig voor. Door event driven e-mailcampagnes te versturen krijg je een voorsprong ten opzichte van de concurrentie. Hiermee kun je ervoor zorgen dat mensen ondanks hun merkontrouw toch een voorkeur ontwikkelen voor jouw merk ten opzichte van een ander merk.

5 tips voor succesvolle verjaardagsmails

Als je aan de slag gaat met verjaardagsmails als event driven e-mailcampagnes, is het belangrijk dat je een e-mail stuurt waar mensen ook echt blij van worden. Dat het iets toevoegt aan je e-mailmarketing. Ik geef je vijf tips om je op weg te helpen bij het opzetten van je eigen event driven verjaardagsmails!

1. Bepaal het verzendmoment

Bedenk op welk moment je de event driven verjaardagsmail wilt laten versturen. Je hoeft niet per se op de dag zelf een e-mail te sturen: het kan ook al in aanloop naar de verjaardag. Bij een goede Email Service Provider kun je zelf instellen op welk moment je de campagne verstuurt in aanloop naar de betreffende datum. Dat is bijvoorbeeld handig voor attractieparken en restaurants. Zo stimuleer je dat mensen op hun verjaardag zelf gebruik maken van jouw aanbieding.

Verjaardagsmail Efteling 1

2. Personaliseer je verjaardagsmail

Als je een verjaardagsmail verstuurt, personaliseer je deze natuurlijk ook in de aanhef. Het is een gemiste kans om een e-mail te versturen die inhaakt op iemands verjaardag en diegene vervolgens niet bij de voornaam aan te spreken. Dat doet afbreuk aan het persoonlijke gehalte van de e-mail.

Pieces tip 2

3. Stuur juist een commerciële aanbieding

Wees niet huiverig voor het gebruik van aanbiedingen in je event driven e-mails. Veel consumenten vinden het helemaal niet erg om een verjaardagsmail te ontvangen die commercieel getint is. Beter zelfs, want dan krijgen ze voordeel ten opzichte van andere personen die op dat moment niet jarig zijn. Dus geef een kortingscode of bedenk een andere mooie actie met je event driven verjaardagsmail.

Verjaardagsmail bol.com

4. Zorg voor een kwalitatief goede database

Begin meteen met het aanleggen van een kwalitatief goede database. Heb je nog geen geboortedatum van je klanten? Stuur dan een e-mail waarin je hen vraagt om profielinformatie aan te vullen. Zo bouw je aan een kwalitatief goede database en kun je deze benutten met het versturen van event driven e-mailcampagnes.

5. Analyseer het resultaat van je event driven verjaardagsmails

Als je over alle hiervoor genoemde tips hebt nagedacht en je event-driven verjaardagsmail hebt verstuurd, wil je natuurlijk graag weten wat dit je oplevert. De analyse van het resultaat is tweeledig. Enerzijds hoop je dat event driven verjaardagsmails goed zijn voor het imago van je bedrijf omdat je je attent gedraagt. Dit kun je bijvoorbeeld periodiek onderzoeken met een enquête. Anderzijds is het interessant om te onderzoeken hoeveel mensen gebruik maken van de aanbiedingen die je doet in je verjaardagsmails. Je kunt dan in termen van geld berekenen wat het versturen van event driven e-mails je oplevert. Voeg een unieke code toe die iemand kan verzilveren, zodat je achteraf kunt zien wie gebruik heeft gemaakt van de aanbieding.

Aan de slag

Verstuur jij al event driven verjaardagcampagnes? Wat heeft dat voor impact op jouw open en doorklikratio’s? Ga aan de slag met event driven e-mailcampagnes en verstuur jouw klanten voortaan verjaardagsmails!