Columns, Trends

Content goudkoorts: 7 redenen waarom advocaten moeten bloggen

0

Contentmarketing lijkt soms op goudkoorts: marketeers zoeken elke niche op en ontginnen die. Deze goudkoorts heb ik bij de advocatuur nog niet opgemerkt. Er zijn een aantal eenzame goudzoekers op pad, maar in de advocatuur is bloggen feitelijk nog onontgonnen gebied. En dat is opmerkelijk, om 7 redenen. 

Reden 1: advocaten maken ongeëvenaarde achtergrondartikelen

Uit onderzoek blijkt dat de hoogst rankende pagina’s in Google minstens 2000 woorden hebben. Deze pagina’s krijgen ook meer links van andere websites en worden vaker gedeeld. Daarnaast is Google in augustus vorig jaar begonnen met de sectie “achtergrondartikelen”. In dit gedeelte van de zoekresultaten worden alleen achtergrondartikelen getoond. Een uitgelezen kans voor de advocatuur.

Op termijn gaat Google meer de nadruk leggen op merken (autoriteit) versus anonieme bronnen. Advocaten kunnen hier nu al op inspelen door authorship te claimen en natuurlijk hun bereik op Google+ te vergroten.

Als je kijkt naar juridische informatie, dan is het logisch dat Google meer en meer de nadruk legt op kwalitatieve content. De gebruiker zoekt met Google naar een juridisch probleem en zoekt dan geen oppervlakkige uitleg of wettekst, maar een uitgebreide analyse van het probleem met een oplossing. Bloggen is een prima manier om hoger in Google te komen.

Een klein zijspoor over deze achtergrondartikelen. Om daarin getoond te worden, is het van belang om schema.org markup te gebruiken, authorship te claimen en een bedrijfsmatige Google+ pagina te gebruiken om het kantoor als publisher in te zetten.

advocaten bloggen achtergrondartikelen

Reden 2: advocaten hebben een unieke bril, een juridische bril

Tijdens mijn rechtenstudie verbaasde het mij altijd hoeveel beginselen uit ons rechtstelsel volgen uit het Romeins Recht. De ontwikkelingen in de maatschappij gaan echter steeds sneller en het recht evolueert mee.

Voor advocaten kan een blog een uitstekend medium zijn om commentaar te geven op bepaalde wet- en regelgeving. Advocaten zijn immers niet alleen experts op het gebied van wet- en regelgeving, maar het zijn natuurlijk ook individuen met een mening.

Advocaten die hierover gaan bloggen, sluit ook aan op ontwikkelingen vanuit de overheid. Vanuit die hoek komen steeds meer initiatieven om burgers en bedrijven, waaronder ook advocatenkantoren, te betrekken bij het totstandkomen van nieuwe wetten.

advocaten bloggen slangenolie

“Snake-oil”. Licensed under Public domain via Wikimedia Commons.

Reden 3:  advocaten kunnen met bloggen hun autoriteit vergroten

Door regelmatig te bloggen versterk je ook je reputatie. Hier zie je een mooie wisselwerking met Google. Waar Google graag zoekresultaten wil tonen met merken (individuen of bedrijven met een bepaalde reputatie), willen advocaten zich graag presenteren als autoriteit.

Reden 4:  advocaten kunnen profiteren van een ‘dikke staart’

Vorig jaar maakte Google bekend elke dag 500 miljoen nieuwe zoekopdrachten te verwerken. Dat zijn dus zoekopdrachten die nog nooit door iemand zijn ingevoerd. Om deze zoekopdrachten te “beantwoorden” is content nodig.

Stel dat een buschauffeur wordt ontslagen, dan zou hij kunnen zoeken op: “rechten bij ontslag vervoersbedrijf”. Bij deze specifieke zoekopdrachten spreken we van een long tail (=dikke staart) zoekopdracht. De long tail slaat op de hoeveelheid zoekopdrachten die individueel maar weinig verkeer genereren, maar samen verantwoordelijk zijn voor veel verkeer.

advocaten bloggen longtail

Als advocaten dit soort gerichte blogs schrijven (binnen hun niche), dan kunnen ze heel precies hun doelgroep bereiken. Het enige wat advocaten hiervoor hoeven te doen, is te schrijven over vragen die zij in de dagelijkse praktijk tegenkomen.

Voor advocaten liggen vrijwel alle niches wagenwijd open, dus ga goud zoeken!

Reden 5: bloggende advocaten kunnen met een gerust hart op vakantie

Toch fijn om te horen in vakantietijd.

Door te bloggen creëer je op termijn een enorme hoeveelheid blogposts. Deze blijven beschikbaar via Google en zullen op termijn steeds beter scoren. Hierdoor zal het aantal bezoekers op je website en blog gestaag toenemen. Ook als je even geen nieuw artikel schrijft.

Overigens ligt daar ook een van de grootste valkuilen. Het internet lijkt soms een slagveld. Het ligt bezaaid met blogs die ooit vol goede moed zijn begonnen, maar nooit zijn doorgezet. Bloggen vraagt een langdurige commitment. Begin alleen als je regelmatig kan en wil schrijven. Anders heeft het echt geen zin.

Regelmatig is overigens relatief. Je kunt ervoor kiezen om dagelijks te bloggen of wekelijks. Zelfs maandelijks kan, maar dan moet je wel verbluffend goede content kunnen maken.

Reden 6: bloggen is net als artikelen schrijven voor juridische tijdschriften

Het levert alleen meer op.

Advocaten zijn gewend om veel te schrijven. Daarnaast schrijven veel advocaten artikelen voor juridische tijdschriften. Daar hangt immers een bepaalde prestige aan. Punt is wel, dat steeds minder mensen jouw publicatie te zien krijgen. Het levert je nauwelijks nieuwe cliënten op, noch levert het meer omzet op. Meer effect kun je bereiken met bloggen.

advocaten bloggen wondermiddel

“SickMadeWell”. Licensed under Public domain via Wikimedia Commons.

Content marketing (of native advertising?)

Reden 7: bloggen is een fantastische manier om je kennis up-to-date te houden

Vooral voor kleinere advocatenkantoren kan het soms lastig zijn om de kennis bij te houden. Er is geen complete sectie om mee te sparren. Door online kennis te delen kun je dit omzeilen. Een blog verplicht je om regelmatig onderzoek te doen naar een specifieke onderwerpen, omdat je daarover wil schrijven. Daarnaast geeft het je ook de mogelijkheid om je mening te geven. Door de blog via Twitter en LinkedIn-groepen te delen met vakgenoten, kun je een discussie starten waardoor je ook de uitwisseling van kennis krijgt.

Prima redenen maar: advocaten moeten bloggen leuk vinden

Daar heb je ze, zeven goede redenen om te gaan bloggen. De belangrijkste is echter dat je het leuk vindt. Je moet het leuk vinden om te schrijven. Je moet het leuk vinden om kennis te delen. Je moet het leuk vinden om je mening te geven. Een mooie bijkomstigheid is dat het ook tot nieuwe cliënten kan leiden.

Ik hoop dat ik hiermee de goudkoorts onder advocaten (iets) heb kunnen aanwakkeren. Welke redenen zie jij nog meer voor advocaten om te bloggen? Of, als je advocaat of jurist bent, wat is jouw voornaamste reden om te bloggen?

Foto intro met dank aan Fotolia.