Apps & Tools, Strategie

4 toepassingen van gepersonaliseerde video voor marketing

0

Dat er een grotere rol is weggelegd voor gepersonaliseerde video, daar zijn de meeste marketeers het wel over eens. Omdat dit een relatief nieuwe vorm van video is, leven er wel nog veel vragen: hoe richt je dit in, welke doelen kun je ermee realiseren en wanneer kun je gepersonaliseerde video inzetten?

‘Persoonlijk is duurder, toch?’

Het spreekt voor zich dat je met een persoonlijk bericht veel meer bereikt bij je doelgroep dan met een algemene mailer of advertentie. Mensen voelen zich persoonlijk aangesproken, en zullen veel meer geneigd zijn om de boodschap tot zich te nemen. Daar staat vaak tegenover dat niet-gepersonaliseerde campagnes een stuk goedkoper en eenvoudiger uit te voeren zijn, waardoor je met minder geld meer mensen bereikt.

Er zijn twee ontwikkelingen die dit gat tussen gepersonaliseerde marketing en massamarketing kleiner maken:

  1. Digitale marketing: het wordt steeds eenvoudiger om een persoonlijk element toe te voegen aan een mailing, landing-page of social media-bericht.
  2. Beschikbaarheid van data: marketeers hebben de beschikking over meer gegevens van klanten, die ze kunnen gebruiken in een gepersonaliseerde boodschap.

Dankzij de razendsnelle technologische ontwikkelingen wordt de keuze tussen gepersonaliseerd en massa dus steeds gelijkwaardiger. Zelfs voor een medium als online video zijn er inmiddels vele mogelijkheden om een persoonlijke boodschap te integreren.

Cialdini’s principe van wederkerigheid

Voor een medium als online video zijn er inmiddels vele mogelijkheden om een persoonlijke boodschap te integreren. Bovendien heeft video sowieso al de potentie om de doelgroep te triggeren. Hierdoor is gepersonaliseerde video is dé plek waar klantdata en persoonlijke media elkaar ontmoeten. Daarmee is het een effectief middel om gedrag te beïnvloeden.

Je naam in een pen

Bob Cialdini schreef hier in zijn boek ‘Influence, the psychology of persuasion’ al over. Hij beschreef hoe hij op zijn hotelkamer een pen vond met zijn naam daarin verwerkt. Dit linkt aan een van zijn zes overtuigingsprincipes: wederkerigheid. Een organisatie heeft de moeite genomen om je naam te achterhalen en een product te personaliseren. Als organisatie heb je zo psychologisch een streepje voor en is de persoon eerder geneigd iets voor je terug te doen.

Zo kan het ook werken met persoonlijke video’s. Je personaliseert je boodschap door persoonsgebonden informatie te integreren in een video. De communicatie kan op die manier beter worden toegespitst op de persoonlijke situatie van klanten, prospects en ook leveranciers.

Het begint met een goed concept

Het lijkt ingewikkeld om een grote doelgroep een gepersonaliseerde boodschap aan te bieden, maar aan de hand van data over je klanten, die je waarschijnlijk al in een CRM-systeem verzamelt, is het vrij eenvoudig om op een persoonlijke manier te communiceren.

Alleen, net als bij andere online videoprojecten, heb je allereerst een goed concept nodig. Je moet zorgen dat je daarmee de belevingswereld van de kijker raakt. En dit kan door in de video gebruik te maken van gepersonaliseerde teksten, audio of zelfs complete scènes.

Vier kansen voor gepersonaliseerde video

Naar mijn mening is persoonlijke video op vier manieren in te zetten: voor leadgeneratie, sales, loyaliteit en klantenservice. Hieronder een aantal voorbeelden van hoe gepersonaliseerde video ingezet kan worden voor sales, loyaliteit en klantenservice.

1. Sales

Gepersonaliseerde video is een prima manier om in te zetten voor verkoop- en conversiedoeleinden. De onderstaande video is een voorbeeld van de Britse Postcode Loterij, de People’s Postcode Lottery.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

 

Met deze video hoopt de organisatie niet-deelnemers persoonlijk te overtuigen deel te nemen aan de loterij. De Britten ontvingen deze video een aantal dagen voor een trekking van een grote prijs in hun inbox, per sms of via een app.

2. Loyaliteit

Ook je huidige klanten wil je af en toe eens verrassen en er zo uiteraard voor zorgen dat ze loyaal blijven aan je organisatie. Vliegtuigmaatschappij KLM deed dat op de volgende manier.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Met deze gepersonaliseerde verjaardagsvideo wilde KLM haar klanten binnen het zakelijk loyaliteitsprogramma BlueBiz op een leuke manier verrassen. Klanten ontvangen deze video precies op hun verjaardag. Uit de resultaten blijkt dat 59 procent deze video heeft geopend. Van de personen die het filmpje heeft bekeken, klikte nog eens 70 procent door naar de website van BlueBiz.

3. Klantenservice

Je hebt een nieuwe klant opgetekend en wilt dat je organisatie ‘top of mind’ is bij je nieuwe klant en dat duidelijk is hoe je als organisatie werkt. Oxxio maakte daar deze welkomstvideo voor.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Nieuwe klanten van Oxxio ontvangen in de ochtend na hun aanmelding deze gepersonaliseerde welkomstvideo met daarin onder andere de afgesproken tarieven per maand. Daarnaast wordt er transparant over de opbouw van deze tarieven gecommuniceerd. Aan het einde van de video is er een call-to-action voor het downloaden van een van de apps en het aanmaken van een account.

Hoge conversie

Van deze video is bekend dat 75 procent van de klanten het bericht opent en meer dan 77 procent van degenen die de video startte, bekeek deze ook volledig. Zelfs 34 procent downloadde de app en maakte een account aan. Deze hoge openings-, uitkijk- en conversiepercentages zijn waar je naar op zoek bent als marketeer.

Een verschuiving naar online video. Wie verschuift er mee?

Dat er dus een verschuiving gaande is in online video is duidelijk. Gepersonaliseerde video is een manier om de kijker nog beter te bereiken, maar of iedere organisatie in 2015 gepersonaliseerde video’s gaat gebruiken moet de tijd leren.

Kijkend naar de bovenstaande voorbeelden denk ik dat gepersonaliseerde video in ieder geval op de agenda van iedere marketeer moet staan omdat persoonlijke videoboodschappen bij kunnen dragen aan het bereiken van marketingdoelstellingen.

Foto intro met dank aan Fotolia.