Innovatie

99% van alle apps zal verdwijnen

0

Groot nieuws in medialand: we downloaden minder applicaties. Luidt dit een nieuw tijdperk in, kondigt dit de teruggang van mobiel gebruik aan? Nee, natuurlijk niet. Het downloaden van apps is een oude metric die vandaag de dag veel tot niets meer zegt over de toekomst van mobiel. Wat zegt het dan wel?

Mobiele app-markt wordt volwassen

Het nieuwsbericht van Deloitte haalde zelfs het achtuurjournaal. We downloadden vorig jaar nog 2,3 apps per maand, dit jaar komt dat hoogstwaarschijnlijk uit op 1,8 apps per maand. Zorgwekkende berichten ook vanuit King Digital Entertainment, dat er steeds minder mensen Candy Crush spelen (het aandeel was na berichtgeving hard onderuit gegaan). En negen van de tien consumenten in het onderzoek van Deloitte geven aan nooit te zullen betalen voor een applicatie.

Consumenten behouden voor je app

De markt van mobiele apps begint eindelijk volwassen te worden. Bedrijven moeten tegenwoordig goed hun best doen om de consument te behouden binnen hun applicatie. De tijd van ongelimiteerd applicaties bouwen, lanceren en downloaden is voorbij.

Het draait tegenwoordig om originaliteit en de perfecte user experience. Want ondanks het feit dat veel consumenten aangeven nooit te betalen voor een applicatie, heeft Kim Kardashian’s videogame dit jaar al 85 miljoen dollar verdiend. Dat is meer dan ze verdiend heeft met al haar entertainment shows in 2014. En zeker in een markt waarin iedereen aangeeft niet voor apps te willen te betalen, is dat een hoop geld.

Noodzaak om te innoveren

Bedrijven moeten blijven innoveren. King Digital Entertainment kan niet eeuwig blijven leunen op een spel als Candy Crush, eveneens kan Rovio niet blijven leunen op het succes van Angry Birds. Er volgen meerdere Star Wars-films en meerdere versies van Grand Theft Auto. In elke media-industrie (films, games, etc.) vindt innovatie plaats, zo ook in de apps-industrie.

GTA-V-New-Guns-and-Cars-in-Business-Update

Verzadiging in de app-markt

Het probleem met applicaties is hetzelfde probleem als het online web eind jaren negentig. Websites schoten als paddenstoelen uit de grond. Nog dagelijks komen er websites bij, met WordPress is iedereen in staat een site in de lucht krijgen. Een vergelijkbare ontwikkeling doet zich voor in  app-industrie. Tegenwoordig zijn er steeds meer tools om zelf een app mee te bouwen. Dit zorgt natuurlijk direct voor enorme groei en verzadiging in de app-markt. Het komt ook de kwaliteit niet ten goede.

Lanceren is spannend

Een app lanceren is het startpunt van je mobiele strategie. Ik heb inmiddels meer dan 50 applicaties geïnitieerd, begeleid en gelanceerd voor veel zeer uiteenlopende verschillende merken (o.a. NU.nl, Kieskeurig, FashionChick, Viva, Flow, Delicious. Etc.). Ik weet uit ervaring dat het lanceren van de applicatie zelf het spannendste moment is. Komt de applicatie wel door het goedkeuringsproces van Apple? Zal de app nog crashen? Als we straks live staan, hoeveel downloads hebben we dan?

Maar ik weet inmiddels ook dat het aantal downloads er tegenwoordig niet zo heel veel meer toe doet. Tenzij je een in-app purchase (freemium) model hanteert.

Na lancering gaat het werk door

Ik weet inmiddels ook dat de meest gemaakte fout zit in het feit dat de uitgever van de applicatie denkt dat na het lanceren van de applicatie het werk gedaan is. Dat blijkt uit de reviews in de App Store en de lanceringsdatum van de laatste versie.

Als die lanceerdatum langer dan een maand geleden is, dan neemt de product owner van de app zijn of haar gebruikers niet serieus. Een app is namelijk nooit af, het is een continu proces; een proces van optimalisatie en het zoeken naar de perfecte user experience. Luisteren naar de eindgebruiker en verbeteringen doorvoeren. A/B tests draaien en kijken welke versie de hoogste conversie of returning visitors oplevert.

Apple store

Mobiel is sleutel tot succes voor disruptive

Een consument is niet op zoek naar meer apps, maar op zoek naar de app die de beste gebruikservaring levert. En aangezien consumenten steeds meer apps intensief gebruiken (bij veel bedrijven gaat al meer dan 50% van het verkeer over hun mobiele site en/of app), kun je het medium maar beter heel snel heel serieus nemen.

Onderscheidend vermogen

Het feit dat we minder apps downloaden, is een goed teken. Het zegt ons namelijk dat we de eindgebruiker serieus moeten nemen. Het aanbod van apps is inmiddels te groot (inmiddels meer dan 1,2 miljoen voor iOS en 1,3 miljoen voor Android), het komt nu aan op onderscheidend zijn.

Apps dringen alle sectoren binnen

Of je nu werkzaam bent in de financiële sector, Automotive of Food, alle industrieën krijgen met het gebruik van applicaties te maken. Denk aan Uber en het succes van de app binnen de taxibranche. Of denk aan de app van Airbnb en de bedreiging van de hotelbranche. Ga er maar niet vanuit dat de applicaties van hotels net zo goed werken en veel gebruikt worden als de app van Airbnb. Mobiel is voor disruptive start-ups vaak het key medium voor het behalen van het succes.

Apps of responsive voor mobiel?

Vaak krijg ik de aloude vraag: “Moeten we nu een app of een mobiele website laten bouwen?”. Deze vraag is vandaag niet meer relevant. Het is in ieder geval een responsive site en als extra dienst (mits relevant) een app. Nog steeds kom ik te veel websites tegen die niet responsive zijn. En dat terwijl bij veel bedrijven al meer dan 50% van het verkeer vanaf een mobiel platform komt. Tot slot kan een applicatie een grote toegevoegde waarde zijn als extra (of zelfs vervangende) dienst. Nog steeds blijft het verkeer in apps groeien.

Verschillen tussen responsive sites en apps

Het verschil tussen een responsive site en een applicatie is nog steeds heel groot. Allereerst is de gebruikservaring binnen een native applicatie velen malen beter dan een responsive site. De snelheid en reactie van animaties binnen een native Android of iOS applicatie is velen malen beter dan binnen een responsive site.

Application button.Social media.Cloud computing.

Exit HTML5

Dit is dan ook de reden dat Facebook in de zomer van 2012 besloten heeft de HTML5 webelementen weer uit de applicatie te halen en de applicatie weer zo native mogelijk te maken. In hun eigen woorden: “Today we released a new version of Facebook for iOS that’s faster, more reliable, and easier to use than ever before.”

Specifieke mogelijkheden op je smartphone in een app

Maar het grootste voordeel zijn wel de functies die op een mobiele telefoon enkel mogelijk zijn bij een applicatie en niet bij een responsive site. Bijvoorbeeld het kunnen versturen van push notificaties, een handige app marketing tool om in contact te staan met je eindgebruiker. Of bijvoorbeeld de accelerometer die het mogelijk maakt om de kracht van snelheid te meten en dus zo een app als Nike+ en Runkeeper mogelijk maakt.

Waarom voorspel ik dan toch minder apps?

We brengen steeds meer tijd door op onze mobiel. Wil je weten trouwens hoe lang per dag jij op je telefoon zit? Download dan de app Moment. Onze tijd op Mobile besteden we meer en meer binnen applicaties. We zoeken ook steeds meer op via onze mobiel, ook als we onderweg zijn. Toch is de beschikbare tijd om door te brengen op je mobiel beperkt. Ieder mediatype heeft een plafond als het gaat om de average time spent. We downloaden veel apps (wel steeds minder), maar we gebruiken er gemiddeld slechts 27 actief.

apps_dominate_hires-resized-600_0

Startpunt voor een aankoop

Volgens Flurry besteden consumenten in de VS 86% van hun tijd op mobiel aan apps, versus 14% aan mobiele sites. Dit terwijl het jaar daarvoor (2013) nog 80% van de tijd besteed werd aan apps en 20% aan mobiele sites. Apps zijn voor steeds meer consumenten het startpunt van de dienst of het product dat zij willen kopen. Het is dus niet zo dat de behoefte aan apps afneemt, of dat responsive het op termijn gaat winnen van applicaties. Daarvoor bieden apps gewoon te veel handige mogelijkheden.

Minder apps, intensiever gebruik

Aangezien er nu zo ongeveer 1,2 miljoen apps beschikbaar zijn (en dit aantal blijft groeien), is het goed denkbaar dat er een groot deel van de apps niet gebruikt gaat worden. De apps die wel gebruikt worden door de consument, zullen steeds meer en intensiever gebruikt gaan worden. Het zal de komende jaren een grote strijd blijven om een plekje op het homescreen te krijgen, en helemaal belangrijk: te behouden.

Applicaties worden platformonafhankelijk

Uiteindelijk zullen er slechts een paar succesvolle apps overblijven en zal 99% van alle beschikbare applicaties een stille dood sterven of niet rendabel blijken te zijn. Het is nu dus zaak veel tijd en geld te investeren in dit toekomstige medium.

Mijn voorspelling is dat veel mediatypen zullen verdwijnen, vervagen en transformeren naar mobiel. En dat applicaties hier een zeer belangrijke rol in zullen blijven spelen. Ongeacht of deze applicaties straks via een mobiel scherm, een bril, horloge of lens geconsumeerd zullen gaan worden.

Foto intro met dank aan Fotolia.