Strategie

Magento-webshop onvindbaar in Google? 10 manieren om beter te scoren

0

Zoekmachines baseren de positie waarop je scoort in de organische (onbetaalde) zoekresultaten op een groot aantal factoren. Om omzet te stimuleren kun je altijd kliks kopen, maar reken erop dat concurrenten zich constant inspannen om hun webshops volledig voor zoekmachines te optimaliseren. Ik heb een aantal interessante optimalisatietips op een rij gezet waarop je vast nog winst kunt behalen.

Blijf je je Magento-webshop niet optimaliseren, dan behouden je concurrenten hun mooie positie en zakt die van jou. Zoekmachineoptimalisatie is een voortdurend proces, dus ook al heb je op dit gebied al inspanning geleverd, het kan geen kwaad om regelmatig opnieuw door je webshop heen te lopen.

1. Toon ratings & rich snippets in de Google-zoekresultaten

Verzamel een aantal klantbeoordelingen (minimaal vier) op shopniveau en implementeer deze score als rich snippets op iedere pagina van je webshop. Je hoeft daarvoor geen gebruik te maken van externe diensten als Trustpilot, Kiyoh, of Feedback Company: de standaard productreview-functionaliteit in Magento voldoet. Google toont deze score in de zoekresultaten als sterren. Doordat je zoekresultaat visueel meer opvalt, klikken meer bezoekers op jouw zoekresultaat en verhoog je je doorklikratio. Een hoger doorklik-ratio verbetert vervolgens weer je positie in de zoekresutaten, want: een hoger doorklikratio betekent extra relevantie. Om de resultaten van je productpagina’s nog ‘rijker’ te tonen in de zoekresultaten, implementeer je rich snippets voor producten.

rich_snippets_mai

Overigens kan het handig zijn om gebruik te maken van een onafhankelijke website voor het plaatsen van reviews. Wil je namelijk met je rating adverteren (sterren in je Adwords-advertenties tonen), dan ben je beperkt tot één van de door Google geselecteerde partijen.

2. Beperk het aantal geïndexeerde pagina’s: noindex, nofollow

Een handicap die Magento standaard heeft is dat alle cataloguspagina’s, gecombineerd met actieve filters van bezoekers, worden geïndexeerd. Je vindt dus zowel de pagina ‘/zonnebrillen/aviator’ in de zoekresultaten terug als de pagina ‘/zonnebrillen/aviator?color=23’ en ‘/zonnebrillen/aviator?color=23&price=200-300′. Afgezien van het feit dat deze url’s voor zowel bezoekers als zoekmachines slecht leesbaar zijn, verspreid je op deze manier de linkjuice (zoekmachine-autoriteit) over een groot aantal irrelevante pagina’s. Zonde, want zo scoren andere belangrijke pagina’s dus minder goed in de zoekresultaten. Je kunt dus beter pagina’s met actieve filters op ‘NOINDEX’ en ‘NOFOLLOW’ instellen.

3. Vernieuw je sitemap.xml

In Magento kun je een sitemap genereren die alle canonical-producturl’s bevat van de producten die je op voorraad hebt. Zorg ervoor dat je cron-jobs draaien zodat de sitemap automatisch iedere dag vernieuwd wordt.Je kunt de sitemap het beste op de standaardlocatie aanbieden – www.domeinnaam.nl/sitemap.xml – want dit is de plaats waar veel SEO-tools zoeken. Draai je echter meerdere storeviews op je Magento-configuratie, dan kun je via Catalogus > Google Sitemap > Sitemap Toevoegen een unieke locatie voor deze sitemaps aangeven. Als je het slim aanpakt, kun je met een RewriteRule in het .htaccess-bestand (root van je webshop) vervolgens domeinnaam.nl/sitemap.xml redirecten naar domeinnaam.nl/sitemap-domeinnaam.nl.xml:

RewriteRule ^sitemap\.xml$ /sitemap-%{HTTP_HOST}.xml [R=301,L]
Naam van storeview specifieke sitemap moet zijn: sitemap-domeinnaam.nl.xml

Extra tip: sla de pagina Systeem > Configuratie > Google Sitemap minimaal éénmalig op. Doe je dit niet, dan wordt de sitemap niet ververst!

4. Maak metabeschrijvingen aantrekkelijk

Een eenvoudig door te voeren maar slimme optimalisatie, is het aantrekkelijker maken van metabeschrijvingen door hierin je usp’s op te nemen. Een metabeschrijving van een cms-pagina wijzig je in je Magento-webshop door te navigeren naar CMS > Pagina’s: Meta Gegevens, die van een categoriepagina wijzig je via Catalogus > Beheer categorieën: Algemene informatie. Neem bijvoorbeeld de volgende USP’s op in je beschrijving:

(TIP) ✓ Direct leverbaar ✓ 99% Klanttevredenheid ✓ Gratis verzending

5. Maak url’s leesbaar en kort(er)

De paginaurl’s van Magento zijn opgebouwd uit categorieën en de filters die een bezoeker heeft gebruikt. Bedenk dus dat de url-key van een categorie op tientallen pagina’s in de Google-resultaten terug komt en dus zo informatief mogelijk moet te zijn. Ik adviseer je ook om hierin het zoekwoord op te nemen waarop je wilt dat je webshop of de pagina gevonden wordt.

Nu is het zo dat Magento standaard geen mooie url’s maakt voor categoriepagina’s met toegepaste filters. Het is dus niet ongebruikelijk dat een pagina als /herenschoenen/veterschoenen/?color=124&brand=14 in de zoekresulaten is opgenomen. Om hierin te optimaliseren kun je een ‘layered navigation systeem’ (filtersysteem) als Aheadworks Layered Navigation of Manadev SEO Layered Navigation Plus gebruiken.

6. Zorg voor een korte laadtijd: tussen de 500ms en 1,5 seconde

Google hecht steeds meer waarde aan de laadtijd en snelheid van webshops. Logisch, want bezoekers langer dan drie of vier seconde laten wachten voor iedere pagina die ze willen bezoeken, is slecht voor je conversie. De kans is groot dat bezoekers afhaken. Een webshop die snel aanvoelt is binnen één seconde geladen. Je kunt de tools Redis, Hiphop/HHVM en Varnish overwegen.

7. Maak unieke productbeschrijvingen

Veel webshops bieden een assortiment producten aan dat voor een groot deel overeenkomt met dat van hun leverancier(s). Ze vullen het productaanbod niet handmatig, maar zetten het via een geautomatiseerde productimport- of product-datasynchronisatie in het systeem. Ze nemen de productbeschrijvingen van de leverancier één op één over, waardoor de content op productpagina’s niet uniek is. Alle andere klanten van deze leverancier gebruiken namelijk dezelfde productomschrijvingen.

Het is daarom altijd slim om productdata te importeren op admin-niveau (bij een Magento-multistore herken je deze ‘laag’ als ‘standaardwaarden’ in de store selector). Vervolgens kun je op storeview-niveau – dus zelfs uniek voor iedere store – de productbeschrijving, -titels en overige data vervangen of aanvullen. Bij een eerstvolgende import gaat deze data niet verloren.

8. Zorg voor een positieve pagespeed-score

Google kijkt naast de totale laadtijd van pagina’s naar de frontend-optimalisatietechnieken die zijn toegepast om de downloadtijd van pagina’s te verkorten. Een makkelijke manier om te testen of je pagina’s genoeg geoptimaliseerd zijn, is Google’s online Pagespeed tool. Optimaliseren kan door cache-headers toe te voegen, PHP te comprimeren, scripts samen te voegen en te comprimeren en afbeeldingen te optimaliseren.

Onze website is gebouwd op Magento. Met de juiste optimalisaties is toch een uitstekende score te behalen.

Met de juiste optimalisatie kun je een prima score behalen.

9. Blog over gerelateerde onderwerpen

Een blog is een mooie tool om de juiste bezoekers naar je webshop toe te trekken. Je hoeft niet alleen over je producten en diensten-aanbod te schrijven, maar je kunt ook interessante gerelateerde topics uit het nieuws of media gebruiken als inspiratie. De kans is groot dat er op dat onderwerp, bijvoorbeeld vanwege de actualiteit, extra zoekverkeer is. Je kunt hier blogtools als Magpleasure Blog pro of Aheadworks Blog voor gebruiken. Zoek je een snellere oplossing, gebruik dan de standaard CMS-pagina’s van Magento om interessante artikelen te publiceren.

10. Koppel je webshop aan vergelijkingssites

Niet direct een zoekmachine-optimalisatie maar wel erg interessant, is het koppelen van je webshop aan vergelijkingssites als Kieskeurig, Miinto, Tweakers, Beslist, Google Shopping en Bol. Door je productassortiment op te nemen in deze websites, vergroot je het aantal bezoekers op je website en verhoog je de bekendheid van je producten en webshop. Integratie met Bol kan zelfs direct voor meer omzet zorgen. Een goede module daarvoor is de Koongo Connector. Je feed wordt automatisch ververst en bevat relevante productinformatie als producttitel, beschrijving, prijs en de actuele voorraadstatus.

Extra tip: optimaliseer je webshop voor mobiel gebruik

Slechts voor een deel gerelateerd aan SEO, maar daarom niet minder waar: zorg ervoor dat de frontend van je webshop responsive is en bezoekers dus mobiel kunnen shoppen. Ongeveer een kwart van het verkeer komt op dit moment via smartphone of tablet. Tussen de laatste twee kwartalen van dit jaar is de hoeveelheid omzet in de Verenigde Staten gegenereerd via mobiele aankopen gestegen met 31 procent.

Veelgemaakte fouten

Ik zie vaak dezelfde fouten terugkomen. Veel webshopeigenaarn passen de standaardwaarden en teksten niet aan bij het live zetten van hun webshop. Voorbeelden zijn ‘Magento Commerce’ als logo alt, of het vergeten in te vullen van standaard meta-beschrijvingen en paginatitels. De oplossing: loop zorgvuldig de instellingen van Magento door, met name de pagina Systeem > Configuratie > General: Winkelgegevens en Systeem > Configuratie > Design: HTML Head. De laatstgenoemde bevat een standaard meta-beschrijving voor pagina’s die geen unieke beschrijving hebben en instellingen voor de url-prefix en suffix. Ook deze fouten worden vaak gemaakt:

  • Ontbreken van een Sitemap.xml of het vergeten in te schakelen van cron-jobs, waardoor de sitemap verouderd is. Je loopt dan het risico dat er nog linkjes naar voorbeeldproducten uit de tijd van ontwikkeling in de sitemap staan.
  • Ontbreken van robots.txt of erger: robots.txt uit de tijd waarin de webshop werd ontwikkeld.
  • Gebruik maken van Magento’s standaard layered navigation (de filtermodule). Dit heeft nadelige gevolgen, zoals lange url’s, onleesbare url’s (?color=27&brand=112) en geïndexeerde prijsfilter-pagina’s (&price=100-300).
  • De standaard footerlinks naar bijvoorbeeld de About Us- en Customer Service-pagina’s niet vervangen. Deze linkjes verwijzen naar pagina’s die niet zijn ingevuld of niet meer bestaan.

Ik ben benieuwd of je iets aan deze tips gehad hebt. Laat andere tips en ervaringen met Magento-webshops achter in de reacties!