Prins(h)eerlijke inhakers vergeleken: bepaal jouw winnaars

0

Prinsjesdag. De enige dag in het jaar waarop de euro’s je om de oren vliegen en Nederland niet uitgepraat raakt over de hoedjes. ‘Merk-Nederland’ gebruikt deze gelegenheid om de eigen kas positief te spekken door in te haken op deze bijzondere dag. Ik zag weinig actuele inhakers deze keer. Zo te zien stonden de meeste inhakers al een tijdje klaar. Wat vind jij de beste?

Wat vind jij de beste inhakers?

Bij elke inhaker is een IPM (Interactie per duizend fans) te zien. Deze score is ook grotendeels afhankelijk van het promotiebudget achter de inhaker. Het is dus geen waterdichte score maar wel een goede manier om te zien hoe vaak een post gezien is. Een IPM tussen de 2 en 4 is gemiddeld.

Deze blog is niets zonder jouw input. Ik ben heel erg benieuwd wat jij van deze 10 inhakers vindt. Ik heb ze per twee beschreven: er staan telkens twee inhakers tegenover elkaar (A/B) van een vergelijkbaar merk of een soortgelijke inhaker.

Noteer tijdens het lezen per twee de letter van de inhaker die jij de beste vindt en laat je winscore vervolgens achter in de comments. Zo bepalen jullie de winnende inhakers van Prinsjesdag 2014. Zo simpel is het.

1. Printjesdag: MediaMarkt vs. HEMA?

De eerste vergelijkbare inhaker die ik tegenkwam was Printjesdag, bij zowel Mediamarkt als de HEMA.

A: MediaMarkt

IPM: 0,21 (392K fans)
media markt Leuk idee van MediaMarkt om de printer weer eens in het zonnetje te zetten. We hebben er tenslotte allemaal één, de herkenbaarheid is er. Opvallend dat er zo weinig gereageerd is op de post. Ik vind hem in combinatie met de begeleidende tekst namelijk best sterk. Voor de oplettende kijker: wanneer je de tekst gaat lezen op het papier heeft de Koning het over ‘ de eerste Prinsjesdag’. Dit moet natuurlijk de tweede zijn. ‘Beetje dom’ geweest.

B: HEMA
IPM: 2,48 (243K fans)
         hema HEMA staat natuurlijk bekend om haar woordgrappen en dat doet ze hier nog dunnetjes over. HEMA kiest ervoor om geen begeleidende tekst te plaatsen en dat is misschien ook niet eens nodig, de inhaker spreekt voor zich. Naast de ‘printjesdag’ zit er ook nog een grap in de ondertitel die misschien lastig te lezen is: ‘canvas shopper met pa-troon’.

2. Zoete snacks: M&M’s en KitKat

M&M’s en KitKat haakten in op de tweede Prinsjesdag met onze Koning.

A: M&M’s
IPM: 2,11 (150K fans)
m&mM&M’s besluit in te haken op de vele hoedjes die we spotten tijdens Prinsjesdag. Alsof de M&M het zelf vraagt staat er als tekst bij: ‘welk hoedje zal ik vandaag opzetten?’ Het heeft op het moment van schrijven meer dan 130 reacties uitgelokt wat er uiteindelijk voor zorgt dat de IPM nog goed uitkomt. Slim.

B: KitKat
IPM: NVT
Schermafbeelding 2014-09-16 om 17.16.59 De IPM is hier niet van toepassing omdat de pagina is onderverdeeld in bepaalde landen|: het totaal aantal fans bedraagt meer dan 24 miljoen, niet allemaal uit Nederland dus. De post van KitKat slaat op de troonrede, we gaan er dit jaar hopelijk wat op vooruit met extra breaks! Persoonlijk vind ik het design wat flets. Met dit leuke merk kun je de inhakers visueel een stuk aantrekkelijker maken.

3. Hartige snacks: Remia en Mora

Snackproducenten Remia en Mora lieten ook van zich horen gisteren.

A: Remia

IPM: 0,5 (60K fans)remia De meest carnavaleske inhaker die ik voorbij heb zien komen. De woordgrap is net iets te makkelijk en het design is niet om over naar huis te schrijven. Maar eigenlijk is hij zó slecht, dat hij ook wel weer grappig is. Als je je inbeeldt dat Maxima een portie friet op haar hoofd heeft en bitterballen op de kroon drukt, ja, dan is het wel weer geestig.

B: Mora
IPM: 1,96 (81K fans)
Schermafbeelding 2014-09-16 om 17.14.09 De post ziet er een stuk beter uit dan die van Remia en de copy vind ik vooral goed. Ze zetten op deze manier gelijk één van de USP’s in het licht. Een hashtag erbij om het wat extra bereik te geven en klaar is kees. Grap had wat sterker gekund, maar deze inhaker doet wat hij moet doen.

4. Supermarkten: Plus en Jumbo

De supermarkten Plus en Jumbo speelden graag en met succes in op Prinsjesdag.

A: Plus
IPM: 41 (63K fans)plus
Deze post is hoogstwaarschijnlijk gepromoot aangezien de hoge IPM. Daarnaast zie je ook dat er rekening is gehouden met de 20% tekst-regel van Facebook. Leuke post waarvan de uitwerking wel wat beter had gekund. Copy vind ik erg geestig, maar de troon tussen de bananen slaat natuurlijk nergens op.

B: Jumbo
IPM: 1,31 (272K fans)jumbo En ook Jumbo haakt in op Prinsjesdag! Iets slimmer dan MediaMarkt door geen verkeerde tekst op de fictieve Miljoenennota te zetten. Ik vind het een sterke inhaker. Het grootste voordeel van de Jumbo, de laagste prijsgarantie, wordt goed uitgelicht. De grap met de vaak stijgende prijzen in de Miljoenennota is direct helder, en op niveau.

5. Automerken: Mazda en Toyota

De Japanse automerken Mazda en Toyota speelden ook in op dit Nederlandse ‘feestje’.

A: Mazda
IPM: 27 (9,7K fans)mazdaGoed verzorgde inhaker met een duidelijke link naar de koetsrit van de Koning en Koningin. Mazda had nog wel een goede copy kunnen toevoegen om wat meer reactie uit te lokken. Maar, gezien de hoge IPM, lijkt dat niet nodig.

B: Toyota
IPM: 5,2 (42K fans)toyota

Deze ziet er goed uit en de grap is ook goed! Jammer dat de hashtag in het plaatje staat, die moet natuurlijk in de begeleidende copy – zo heeft het geen zin. Het ‘Jij ook?’-gedeelte had ik ook in de begeleidende copy gezet. Het beeld was dan net wat strakker geweest en er was ruimte voor eventuele promotie van de post.

Mijn winscore: BABBB

Opvallend om te zien dat er niet echt ontzettende uitschieters zitten in de IPM. Dat was in mijn vorige blogs nog wel eens anders. Betekent dit dat Facebook-advertising minder populair wordt? De tijd zal het leren.

Ik ben benieuwd wat jouw ‘wincode’ is. Zet hem hieronder in de comments. Als je zelf ook een goede inhaker hebt gezien, plaats die dan ook vooral.