Cases

Hoe zoekmachinemarketing ook kleine ondernemers groot(s) maakt

0

Vier jaar geleden was het nog maar een kleine webshop met een paar merken damesaccessoires. Nu is The Little Green Bag online één van Nederlands grootste op dit gebied. Een belangrijke succesfactor is zoekmachinemarketing. Daar kwam ik achter tijdens mijn interview met Aramis Gandjapour, oprichter en eigenaar van de webshop. Hij vertelt ons hoe ze zoekmachinemarketing inzetten.

De commissie Search van de DDMA richt zich op het promoten van het vakgebied zoekmachinemarketing in Nederland, door kennisdeling en educatie. In dat kader belichten we in deze  serie ‘Zoekmachinemarketing bij….’ de activiteiten op het gebied van zoekmachinemarketing (SEM) bij organisaties. Eerder al kwamen WSPA, Nuon, Het Rode Kruis, UPC en WNF aan bod. The Little Green Bag is dit keer aan de beurt!

The Little Green Bag: steeds meer online verkopen

Aramis startte The Little Green Bag vier jaar geleden samen met zijn vrouw Maria. Het idee was om alleen damestassen en accessoires te verkopen, omdat je ze niet hoeft te passen. Na het starten met de webshop en de opening van een stenen winkel, verschoof de focus naar online. De webshop is inmiddels verantwoordelijk voor 95 procent van de omzet. Aramis zet zich in voor SEA, terwijl Maria vooral bezig is met communicatie in de vorm van advertentieteksten. Door de snelle groei is deze verantwoordelijkheid minder inhoudelijk geworden: het duo heeft de advertentieteksten nu uitbesteed aan een online marketing-bureau.

littlegreenbagDe inzet van zoekmachinemarketing

Maria en Aramis begonnen voorzichtig met Google AdWords: de collectie was namelijk nog klein. Die ‘schuif’ staat nu vol open. AdWords neemt nu een kleine 30 procent van de traffic voor zijn rekening. Organisch verkeer volgt met bijna 25 procent van het totale verkeer. AdWords is dus heel belangrijk voor de dagelijkse omzet van The Little Green Bag. Op ruime afstand volgen kanalen als affiliates, social media en prijsvergelijkers.

“Voor ons is het belangrijk om altijd bovenaan te staan in de zoekresultaten. Natuurlijk mits de ROI acceptabel is, iets waar we inmiddels dagelijks op sturen. Sommige merken hebben zoveel concurrentie, dat zoekmachinemarketing niet meer rendabel is. Daar maken we hele bewuste keuzes in. Zo gaan we op korte termijn ook de SEO- en SEA-strategie beter op elkaar afstemmen, om op ieder merk op de juiste manier vindbaar te zijn” aldus Amaris.

Bureausamenwerking

Met de groeiende inzet van SEM is een bureau eigenlijk onmisbaar, vindt Aramis: “we werken nauw samen met Nochii Online Marketing voor alle SEA-gerelateerde vraagstukken. Dit gaat eigenlijk altijd naar tevredenheid. We hebben veel contact en tussentijdse evaluaties. Wel moeten we natuurlijk continu kijken naar of we nog de juiste KPI’s hanteren, de budgeten inzetten waar het nodig is en geen nieuwe features mislopen. AdWords verandert tenslotte zo snel!” The Little Green Bag werkt naast met het bureau Nochii ook samen met een ZZP’er, die de twee adviseert op marketinggebied. “Dat houdt alle partijen scherp en voorkomt een eenzijdige blik”, zegt Aramis.

littlegreenbag

Social in de mix

The Little Green Bag zet social media nog maar beperkt in: “Social gebruiken we vooral om ons bedrijf een gezicht te geven en niet zozeer als advertentiekanaal. We houden onze klanten betrokken en op de hoogte en geven ze graag een kijkje achter de schermen. Zo raken mensen meer betrokken en krijgen ze oprechte interesse.” Ik noem Google Plus, maar dat is voor Aramis geen aandachtspunt. Door de focus op conversie ziet het bedrijf geen directe noodzaak om het kanaal in te zetten. Ook met het oog op de onlangs doorgevoerde wijzigingen op het gebied van auteurschap.

‘Google Analytics laat zoveel zien’

Naast AdWords en de interne rapportage-tool van Nochii zet het bedrijf natuurlijk ook andere tools in. Google Analytics is verreweg het belangrijkste uit het pakket. “Dat laat zoveel zien. Het heeft ervoor gezorgd dat we onlangs ook aan de slag zijn gegaan met conversie-attributie en het toeschrijven van waarde aan de verschillende kanalen” zegt Aramis.

Toekomstplannen: internationaal voet aan de grond

Ik wil natuurlijk nog graag weten wat de plannen voor de toekomst zijn. Lachend vertelt Aramis: “Het plan is simpel: internationaal voet aan de grond krijgen! Naast Nederland en België staat op korte termijn de rest van Europa op de planning, te starten met het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Daarnaast hebben we onlangs een eigen fotostudio opgezet om ook met beeld het onderscheid te kunnen maken. Dit maakt schalen gemakkelijker en onze identiteit sterker. We willen ons daarmee richten op het maken van meer eigen, unieke content in de vorm van beelden en film, iets wat erg belangrijk is in de fashionbranche.”

The Little Green Bag moet overal zichtbaar zijn, ook in het straatbeeld: daarom zijn er plannen om een aantal centraal gelegen ‘stenen’ winkels te openen.

Heb je een vraag aan de commissie Search van de DDMA? Stel hem via de Searchmarketing Vraagbaak.

Foto intro met dank aan Fotolia.