Innovatie

Haal die investeerders voor je startup binnen via Y-Combinator

0

Je bent een startup en bij het lezen van deze titel vraag je je af ‘wat is Y-Combinator?‘. Dat is wat ik me twee jaar geleden ook af vroeg. Nu, na onderdeel van de nieuwste Y-Combinator-groep te zijn, kan ik vertellen dat er een omgeving in de Tech-industrie is die veel mogelijkheden biedt. Het is je kans om als oprichter te groeien en als startup door te breken.

Y-Combinator is de meeste succesvolle startup accelerator ter wereld en investeert 120.000 dollar in startups die door de screening komen. De deadline om je in te schrijven voor de volgende batch nadert. Werk je momenteel aan een startup? In dit artikel deel ik mijn ervaringen en tips bij het doorlopen van de inschrijving.

Waarom zou je?

Een aantal redenen waarom je je niet zou moeten aanmelden voor Y-Combinator:

 1. Je wilt fondsenwerving, recruitment en al het andere dat bij een startup komt kijken voor jezelf tien keer moeilijker maken. Y-Combinator heeft een geweldig netwerk en bekendheid. Word je geaccepteerd, dan heb je toegang tot honderden investeerders, talenten en mensen die je startup volgen.
 2. Je houdt er niet van om omringd te zijn door meer dan 200 van de slimste en meest gemotiveerde mensen in de industrie. Y-Combinator is vergelijkbaar met Stanford of Harvard, maar dan voor het ontwikkelen van startups. De batchgenoten gaan je uitdagen en helpen je problemen op te lossen, zodat je kunt blijven groeien.
 3. Je hebt geen behoefte aan nieuwe vrienden voor het leven. Alle deelnemers aan het programma werken gedurende vier maanden snoeihard. Iedereen heeft ups en downs. Maar door de intensiteit worden je batchgenoten je beste vrienden. En vrienden die je in de toekomst kunnen helpen.
 4. Business Concepts: EntrepreneursJe wilt je startup vanaf het begin perfect hebben. Y-Combinator daagt je uit om zo snel mogelijk een product in de markt te zetten, van klanten te leren en dan verder te bouwen. Met het volgende gezegde: ‘Als je je niet schaamt voor je product, heb je te lang gewacht met uitbrengen.’ Er is een voorbeeld van twee mensen die een chat-app uitbrachten waar mensen alleen berichten naar elkaar konden zenden, maar niet op berichten konden antwoorden. Dan houdt het gesprek snel op. 😉
 5. Je wilt de wereld niet veranderen. In onze batch waren startups bezig met quantum computing, fusion engergy tot aan het veranderen van de feedbackcultuur in bedrijven. TechCrunch schreef een artikel over de variatie van de laatste batch.

Stap 0: Maak iets dat mensen willen!

‘Maak iets dat mensen willen’ is het motto van Y-Combinator. Het is het eerste en simpele advies dat je krijgt, maar veel mensen staan er niet genoeg bij stil. Ik ga in dit blog niet in op hoe je iets kunt vinden dat mensen willen, maar ik wil je op het hart drukken dat als je hiervoor zorgt, alles op z’n plek valt. Je inschrijving bij Y-Combinator heeft twee doelen:

 • Bewijs dat je iets maakt wat mensen willen.
 • Bewijs dat jullie als oprichters buitengewoon goed zijn, dat je alles zal doen om iets van de grond te krijgen.

Zorg ervoor dat je het bewijs hiervoor hebt, voordat je je aanmeldt. Hoe bewijs je dat je iets hebt dat mensen willen? Betalende klanten of veel gebruikers is het beste. Als je dat nog niet hebt omdat het bijvoorbeeld te vroeg is, zorg ervoor dat je iets van bewijs krijgt: pre-orders, LOI’s, e-mails van potentiële klanten die interesse tonen of vul een wachtlijst. Als je dit nog niet hebt, stop met lezen en ga dit eerst regelen!

Stap 1: Aanmelden

Nu je bewijs hebt verzameld dat mensen je product willen, kun je je aanvraag invullen. Wat je wilt bereiken is dat de ‘partners’ iets nieuws van je leren tijdens het lezen van je aanvraag. Een aantal tips:

 • Wees eerlijk over jezelf. Vertel wat je bereikt hebt, wat je geleerd hebt, wat de kansen in de markt zijn, wat fout is gegaan en hoe je dat hebt hersteld.
 • Gebruik iedere vraag om te bewijzen dat mensen willen wat je aan het maken bent.
 • Schrijft beknopt. Vaak is één of twee zinnen genoeg. Een partner neemt niet meer dan twee minuten om je aanvraag door de nemen. Maak dus meteen indruk!
 • Stop niet teveel tijd in de video. Volg de instructies: vertel wie je bent en waarom mensen zitten te wachten op wat je aan het maken bent.

Stap 2: Interview

Je hebt een interview van tien minuten. Verwacht daarbij tussen de 30 en 40 vragen. Dat betekent dat je tien tot vijftien seconden hebt om een vraag te beantwoorden. Zorg dus dat je to the point bent! Wij hebben ons voorbereid door alle Y-Combinator-vragen die we konden vinden te verzamelen en elke vraag met één of twee zinnen te beantwoorden. Y-Combinator-partners kappen je af als je teveel tijd neemt. Leer jezelf aan om direct antwoord op de vraag te geven en er niet omheen te draaien. Als je iets niet weet is het antwoord ‘dat zijn we nog aan het uitzoeken’ook goed. Ze begrijpen dat je nog in een vroeg stadium zit.

Je zult er versteld van staan hoe incompetent je de eerste keer dat je een interview doet, klinkt. Maak je daarover geen zorgen. Je wordt er beter in naarmate je het vaker doet. En bedenk je, je zal gedurende je hele carrière acht keer per dag moeten vertellen wat je doet. Waarom dat niet nu al goed beheersen? Ik en mijn teamleden hebben mockup-interviews gepland met Y-Combinator-alumni‘s nog voor we in San Francisco waren. Zoek mensen waarmee je kunt oefenen. Je kunt daarvoor een simulator gebruiken. Wij helpen je ook graag.

Raising Dollar

Stap 3: Begin nu

Na je interview hoor je dezelfde dag of Y-Combinator de 120.000 dollar in je investeert. Als je geaccepteerd wordt, heb je ongeveer 100 dagen tot aan ‘demo day’ waar je voor honderden investeerders presenteert. Als Demo day nadert hoor je veel oprichters balen dat ze in het begin niet genoeg gewerkt hebben. Begin daarom nu! Elke dag dat je nu meer klanten krijgt, vergroot de kans dat je na Demo day je fondsenwerving succesvol af kunt ronden.

De deadline voor inschrijvingen voor de volgende batch (14 oktober, 8 uur ’s avonds (PT)) nadert. Succes!

Illustraties met dank aan Fotolia.