How to

Nieuw in AdWords: maak je advertenties op maat met Ad Customizers

0

Afgelopen week meldde Google verschillende aanpassingen in AdWords. Met één van de toevoegingen, Ad Customizers, kun je op maat gemaakte advertenties genereren voor elke klant, voor elk product, op elk tijdstip. Zo kun je nu advertenties automatisch laten aanpassen aan het tijdstip en de resterende tijd tot bijvoorbeeld het verlopen van een bepaalde aanbieding. Het wordt toepasbaar in zowel het zoek- als displaynetwerk.

Duizenden producten automatisch dagelijks aanpassen

Eerder verscheen al een artikel over AdWords Extensies en de veranderingen van AdWords voor mobiel. In dit artikel ga ik verder in op een ander aspect van de veranderingen, namelijk Ad Customizers. Met deze nieuwe functionaliteit kunnen we duizenden, zo niet miljoenen, producten automatisch dagelijks aanpassen. Maar wat is het, hoe ziet het eruit en wat zijn de voordelen? In dit artikel probeer ik op deze vragen een zo concreet mogelijk antwoord te geven.

Parameters, dynamische tekst & zoektermen

Ad Customizers zijn parameters die Google vertellen welke informatie ingeladen moet worden in een bepaalde advertentie. Deze informatie bestaat uit dynamische tekst, die voor elk type product anders kan zijn. Parameters worden vervangen door deze dynamische tekst, waardoor Google exact weet welke informatie getoond moet worden. Het invoeren van dynamische tekst moet tussen de welbekende { en } gebeuren. Parameters worden vervangen door deze dynamische tekst op het moment dat gebruikers een zoekterm invoeren die je advertentie in gang zet.

Google laadt de data in vanuit een spreadsheet die je zelf opgeeft. Op dit moment is het nog niet duidelijk of deze spreadsheet de vorm van een Excel-document moet hebben, of dat je dit in een ander format moet opmaken. Wel weten we dat je de spreadsheet moet indienen in het gedeelte ‘bibliotheek’, dat je links in de balk ziet, bij openen van je Google AdWords-account. Daarna weet Google wat er moet gebeuren en kan elke klant worden benaderd met een specifieke advertentie.

Zo vul je ‘m in

Het invullen van informatie tussen de { en } doe je op een specifieke manier. Je moet er voor zorgen dat je de naam van de dataset opgeeft. Vul de kolom die in je spreadsheet staat in. Als je bijvoorbeeld telefoons verkoopt, kan dat er zo uitzien: {=Telefoons . Model} of {=Telefoons . Prijs} of {=Telefoons . Gewicht} of {=Telefoons . Schermgrootte}. Dit alles toont Google als klanten op zoek zijn naar het zoekwoord ‘Samsung Galaxy S5’.

KeywordModelPrijs (euro)Gewicht (gram)Lengte (mm)Schermgrootte
Samsung Galaxy S5Samsung Galaxy S55991451425,1 Full HD display

AdCustomizers-afb1Google leest in het geval van mijn voorbeeld in dat het om de Samsung Galaxy S5 van 145 gram gaat, voor een prijs van 599 euro.

Deze kan je AdWords-advertenties nog sterker maken. De belangrijkste voordelen zet ik hieronder op een rijtje:

1. Advertentie met honderden variaties

Met Ad Customizers kunt je verschillende teksten binnen dezelfde advertentie maken. Dit houdt in dat het makkelijk wordt om een advertentie van een specifiek productsoort, bestaande uit onderliggende producten te maken:

AdCustomizers-afb2

2. Aftellen naar een bepaald evenement of kortingsperiode

Je kunt aftellen naar een bepaalde datum. Op deze manier hoeft je niet steeds opnieuw advertenties aan te passen, maar kun je met een parameter instellen wanneer het termijn bereikt is. Een ideale functie voor als je veel gebruikt maakt van kortingsacties, evenementen of bijzondere gebeurtenissen.

AdCustomizers-afb3a

3. Tijdbesparend!

Met deze tool bespaar je dus enorm veel tijd: de opname van parameters en dynamische tekst zorgt ervoor dat Google je advertenties automatisch aanpast en aan de juiste mensen toont.

4. Advertenties op zoekwoorden tonen

Je kunt bepaalde advertenties activeren door een zoekwoord waar je op gevonden wilt worden. Als iemand op zoek is naar een telefoon en ‘Samsung Galaxy S5’ intypt, dan worden (misschien wel jouw?) advertenties zichtbaar waarin deze telefoon voorkomt. De advertenties die vertoond worden zijn door jou ingericht en kunnen verschillende parameters laten zien, die je zelf hebt ingesteld.

AdCustomizers-afb45. Je advertenties op merk of model tonen

Met Ad Customizers kun je er voor zorgen dat een bepaald model bijzondere aandacht moet krijgen. In je advertentie geef je dan bijvoorbeeld aan modellen er beschikbaar zijn van de Samsung Galaxy S5 en bij welke prijs deze toestellen beginnen. Op deze manier is het heel makkelijk om bepaalde merken of modellen te laten zien in je AdWords-advertenties.

Je klanten individueel benaderen

Met deze nieuwe tool van Google, die onlangs geïntroduceerd is, wordt het ons makkelijker gemaakt om met AdWords-advertenties te werken. De aanpassing bespaart niet alleen tijd, maar maakt je advertenties ook specifieker. Je kunt je klanten namelijk individueel benaderen, wat de uiteindelijke kans op verkoop vergoot.

De functie kan ieder moment worden uitgerold in AdWords. Ik verwacht dat dat in elk geval deze maand gebeurt.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.