How to, Strategie, Trends

Coolblue & HelloFresh: 4 redenen voor bezorgen op zondag

0

Zondag als winkeldag: in de offline wereld is het jarenlang een groot onderwerp van discussie geweest. In de e-commerce-wereld zien we dergelijke heilige huisjes doorgaans sneller sneuvelen. Tot voor kort kregen we op zondag geen pakketjes thuisbezorgd, maar sinds deze zomer ‘pilot’ Coolblue met levering op zondag. Ook boodschappen- en receptenservice HelloFresh staat, indien gewenst, op zondag voor de deur. Een overzicht van de 4 redenen om de zondagse rust in e-commerce-Nederland op te heffen.

Europese pioniers: verse boodschappen en producten op zondag in huis

Sinds kort is Coolblue de eerste webshop in Nederland die 7 dagen per week bestellingen aflevert. Maar ook HelloFresh, bekend van de boxen verse boodschappen, levert al op zondag. Coolblue doet dit dankzij een partnership met PostNL. HelloFresh werkt met een eigen netwerk van gekoelde distributie. Beiden zijn Europese pioniers op het gebied van zondag-delivery en volgen daarmee een ontwikkeling die in de Verenigde Staten al langer gaande is.

In de Verenigde Staten experimenteert Amazon (i.s.m. United States Postal Service) al sinds november 2013 met levering op zondag. Het programma begon lokaal (Los Angeles en New York) en krijgt nu in rap tempo een landelijk vervolg. Volgens Amazon gebruiken klanten ‘Sunday-delivery’ voor allerlei productgroepen, van babykleertjes tot boeken. De doelstelling van Amazon hierbij is om het haar klant nog makkelijker te maken om de ‘zaterdag to-do list’ af te werken. De optie bieden om direct de dag daarna te leveren draagt daar aan bij.

hellofreshicoontjes

De doelstelling van Amazon komt ook terug in de vier redenen die ook Coolblue en HelloFresh noemen voor het invoeren van zondagslevering.

1. De klantervaring is leidend bij Coolblue en HelloFresh

coolblue-pakketje-6336
Nederland heeft nu dus de Europese primeur. En daar is Pieter Zwart, directeur en oprichter van Coolblue, trots op. Vooral omdat de service naadloos past in Coolblue’s strategie de klantervaring altijd voorop te zetten. Dus als klanten vragen om zondaglevering, dan moet die er komen.

Onder de radar leverde HelloFresh (geen reguliere webshop, HelloFresh werkt volgens een abonnementsmodel) al in maart van dit jaar de eerste doos boodschappen af op zondag. Volgens Olaf Vreeburg van HelloFresh was die keuze vrij snel gemaakt: “Onze klanten geven de voorkeur aan levering buiten werktijden. We zijn eerst gestart met levering op maandag- en dinsdagavond. Leveren op zondag was de logische volgende stap. De wens van de klant is in deze beslissingen altijd leidend geweest.”

2. Levering op zondag als kostenbesparing

Zondagbezorging past bij het streven van retailers om klanten steeds meer controle te geven over hun bezorgmoment. Dat draagt bij aan een verbeterde klantervaring. Maar er is nóg een doorslaggevend argument: een succesvolle aflevering. Niet-succesvolle leveringen – de consument is niet thuis om het pakketje aan te nemen – vormen een enorme kostenpost voor retailers. De klant meer keuzevrijheid geven met levering op zondag, vergroot de kans dat de consument daadwerkelijk thuis is op het moment van aflevering. Zondaglevering kan hierdoor een grote besparing opleveren.

3. Vaker leveren betekent een langere ‘koopweek’

hellofreshbezorging

Leveringsgebied Hello Fresh

Naast kostenbesparing door mislukte levering is er nog een factor waar Coolblue en HelloFresh op mikken. In de e-commerce is zaterdag vaak een mindere koopdag. Aangenomen wordt dat dit mede komt doordat de aankoop niet meteen de dag erna kan worden geleverd. Coolblue mikt dus op het zelfde effect als Amazon nu al rapporteert: thuisbezorgen op zondag is meer verkopen op zaterdag.

Ook voor HelloFresh is leveren op zondag een potentiële salesboost. Het abonnementsmodel van HelloFresh werkt met een minimum van 3 maaltijden per week. Door al op zondag te leveren, biedt HelloFresh meer keuzevrijheid van klanten en vergroot ze daarmee haar potentiële doelgroep. “Uit onderzoek onder onze klanten blijkt dat de voorkeur uitgaat naar leverdagen aan het begin van de week. Zondaglevering sluit aan bij het ritme van onze huidige klanten maar ook bij de wensen van potentiële klanten. Het potentieel van zondag als bezorgdag is enorm en we verwachten hierdoor verder te kunnen groeien als bedrijf.”

4. Logistieke excellence als onderscheidend vermogen

infographiczondagbezorging
Levering op zondag past in de trend van retailers die levervoorwaarden en gemak omtrent de levering (tracking / last-minute wijzigen levertijden door de klant, etc.) inzetten als onderdeel van hun onderscheidend vermogen.

We mogen daarom ook aannemen dat het bewonderingswaardige pionierswerk van Coolblue en HelloFresh al snel tot het standaard serviceniveau van de betere e-tailer zal behoren. PostNL heeft in ieder geval de ambitie om de zondagsdienst verder uit te rollen en hoopt dat de service begin 2015 voor alle webwinkels beschikbaar zal komen.