How to

Verhoog je conversie: 5 tips voor een krachtig beeldconcept 

0

Beeldmateriaal bepaalt de eerste (vaak onbewuste) indruk van een webshop. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de invulling hiervan. Slim en effectief gebruik van fotografie, film en illustraties, leidt tot een hogere conversie. In dit artikel omschrijf ik aan de hand van een aantal cases hoe je een krachtig beeldconcept neerzet én bijhoudt.

Het beeldconcept is een overkoepelend idee over de invulling van het visueel materiaal op een website. Een goed beeldconcept is onderscheidend, versterkt de merkbeleving en wordt consistent toegepast.

1. Maak duidelijke keuzes

Het productaanbod van een webshop is vaak niet exclusief. Met een onderscheidend beeldconcept zorg je ervoor dat bezoekers een product bij jou kopen in plaats van ergens anders. Webshops met een onderscheidend beeldconcept hebben allemaal één ding gemeen: ze vallen op door de duidelijke (en vaak gedurfde) beeldkeuzes die er gemaakt zijn.

Een mooi voorbeeld hiervan is de online pop-up store van het Franse modehuis Hermes. De prachtige en bijzondere illustraties wekken de indruk dat het hier om heel exclusieve producten gaat en de aanschaf hiervan een unieke kans is voor de consument. Het beeldmateriaal verleidt de bezoeker tot een ontdekkingstocht door het digitale warenhuis. En zo producten aan te schaffen waarnaar hij in eerste instantie helemaal niet naar op zoek was.

Hermes595

2. Neem ook je producten mee in het beeldconcept

Een beeldconcept is de vertaling van abstracte merkwaarden naar een concreet idee. Door dit idee zorgvuldig toe te passen kun je een merk versterken. De invulling van een beeldconcept richt zich in eerste instantie vaak op beelden op de homepage en inspirationele delen van een webshop (als bijvoorbeeld lookbooks). Een goed startpunt, maar vergeet ook zeker niet de weergave van je producten hierin mee te nemen!

Een mooi voorbeeld van een webshop waarbij de productfotografie de merkbeleving versterkt, is die van het Zweedse merk Happy Socks. Door de simpele maar effectieve manier van fotograferen en het plaatsen van beelden tegen een gekleurde achtergrond, ontstaat een onderscheidend én overzichtelijk beeld dat het eigenzinnige en speelse karakter van het merk versterkt.

HappySocks595

3. Zorg voor consistentie

Het derde en misschien wel belangrijkste aspect van een goed beeldconcept, is consistentie. Consistent beeldgebruik helpt consumenten bij het maken van keuzes, bindt consumenten aan je merk en zorgt voor een betrouwbare indruk.

Consistentie helpt consumenten bij het maken van keuzes

Consistent beeldgebruik zorgt voor overzicht en rust. Dit is belangrijk voor je hele webshop, maar op productoverzichtspagina’s in het bijzonder. Veel fabrikanten leveren foto’s van hun producten aan, maar als je als webshop meerdere merken verkoopt, zullen de beelden allemaal nét anders zijn. Dit levert een onrustig beeld op, waardoor consumenten productoverzichtspagina’s moeilijk kunnen scannen. Ook voor het vergelijken van producten onderling is het voor de consument prettiger als beelden eenduidig zijn. Het zien van overeenkomsten en verschillen is namelijk een stuk makkelijker als foto’s dezelfde compositie en belichting hebben!

Consistentie zorgt voor klantenbinding

De emotie rond een product is voor consumenten veel doorslaggevender in de beslissing om tot aankoop over te gaan, dan het product zelf. Door van te voren goed na te denken over het verhaal dat je wilt vertellen met het beeldconcept, kun je zorgvuldig bouwen aan de belevingswereld rond je producten. Dit geeft consumenten houvast en de mogelijkheid om zich met jouw merk te identificeren. Op deze manier zullen mensen zich sneller binden aan je webshop, in plaats van steeds ergens anders te shoppen.

G-Star595

G-star gebruikt krachtige foto’s in combinatie met illustraties om een belevingswereld rond haar producten neer te zetten.

Consistentie zorgt voor een betrouwbare indruk

Websites met een consistente beeldkwaliteit worden bovendien als betrouwbaarder ervaren. Zeker als je bedrijf alleen online bestaat is dit essentieel.

Een mooi voorbeeld hiervan is Airbnb. De website waarop particulieren wereldwijd hun woning te huur aan bieden en die wordt beschouwd als één van de meest succesvolle startups van dit moment, ging in 2008 bijna failliet. Airbnb maakte in haar begintijd gebruik van de foto’s die mensen zelf maakten. De beelden waren vaak rommelig, onscherp en slecht belicht. Airbnb besloot daarom een gratis fotoservice aan te bieden voor haar leden. Een wereldwijd netwerk van fotografen legt gratis de te verhuren woning vast. Met als resultaat: een consistente, hoge beeldkwaliteit en een enorme conversie stijging.

Airbnb595

4. Ga slim en creatief om met je budget

Het neerzetten van een goed beeldconcept vraagt om een investering van tijd en geld, maar door de hogere conversie die het oplevert verdient dit zich snel terug. Je kunt deze investering bovendien zo gek maken als je zelf wilt. Door slim en creatief met je budget om te gaan, is er vaak meer mogelijk dan je denkt.

De kwaliteit van de foto’s verhogen

Een website als Etsy.com legt de verantwoordelijkheid voor haar fotografie – in tegenstelling tot Airbnb – wel volledig bij haar gebruikers. Door een aantal slimme randvoorwaarden te scheppen en haar gebruikers zorgvuldig te faciliteren, pakt dit voor Etsy toch succesvol uit. Op de website worden particulieren allereerst bewust gemaakt van het belang van goede productfotografie: als je foto’s niet mooi zijn, verkoopt je product niet. Via een communityblog (het ‘verkopershandboek’) geeft de site praktische tips over hoe je zelf goede en veelzijdige productfoto’s kunt maken (zie bijvoorbeeld het artikel ‘4 Essential Product Shots for Your Etsy Listings‘).

Mocht je daar toch niet goed uitkomen, dan is er altijd nog de mogelijkheid om een professional in te huren. Op het Etsy-forum bieden een groot aantal productfotografen hun diensten aan in ruil voor Etsy-producten. Tenslotte wordt er duidelijk aangegeven op welke resolutie de foto’s geüpload moeten worden voor het beste resultaat. En doordat de lat voor fotografie op Etsy hoog ligt, willen andere gebruikers natuurlijk niet achter blijven!

Etsy595

5. Het hanteren van een beeldconcept

Minstens zo belangrijk als het invullen van het beeldmateriaal op je website, is het bijhouden ervan. Als webshop heb je vaak te maken met seizoensproducten of wisselende campagnes. Om er voor te zorgen dat de beleving van je merk eenduidig blijft, is het handig om een document op te stellen waarin de regels voor beeldgebruik zo gedetailleerd mogelijk omschreven staan.

Zet op ‘papier’ welke principes er achter je concept zitten: welk verhaal vertellen de beelden van je webshop en welke merkwaarden moeten ze uitdragen?

Omschrijf het beeldgebruik tot in detail

Omschrijf vervolgens zo gedetailleerd mogelijk de verschillende soorten beeld die je voor je webshop gebruikt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan belevingsbeelden en de manier waarop je producten in beeld brengt (in context, vrijstaand, de mate van detail). Leg de stijl van fotografie, film, illustratie of een combinatie hiervan vast. Ook een beschrijving van kleur, compositie, scherpte en eventuele beeldbewerkingen mag hierin niet ontbreken!

Geef zoveel mogelijk voorbeelden

Bouw een beeldbank op met zoveel mogelijk voorbeelden om je omschrijving te verduidelijken. Geef daarbij ook aan op welke plek op de website en in welke uitsnede de beelden worden toegepast.

Maak je beeldconcept al voordat je begint

Het beste moment om met een beeldconcept aan de slag te gaan, is als je een webshop gaat starten of aan de slag wilt met een redesign. Het ontwikkelen van het beeldconcept kan dan integraal worden meegenomen in het ontwerp. Zo weet je zeker dat deze optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd.

Het succes van je website valt of staat met de kwaliteit van de content. Door bewust na te denken over je beeldconcept en duidelijke keuzes te maken en vast te leggen zorg je ervoor dat je de beeldkwaliteit van je webshop op een hoog niveau brengt én houdt!

Foto intro met dank aan Fotolia.