Innovatie

Pak je ‘Rockefeller habits’ aan voor een geoliede organisatie

0

Welk bedrijf herkent het niet: de interne communicatie verloopt niet goed, medewerkers verliezen betrokkenheid bij de organisatie en krijgen frustraties over de kleinste details. Het gevolg is dat kenniswerkers zichzelf organiseren in groepjes om zaken te verbeteren. Op zich goed bedoeld, maar het is niet altijd even effectief. De nieuwste versie van de ‘Rockefeller Habits’, een boek vernoemd naar de legendarische Amerikaanse zakenman John D. Rockefeller, biedt een oplossing. Je bent hiermee nog drie stappen verwijderd van een geoliede organisatie.

‘Mastering the Rockefeller Habits’

Verne Harish, ookwel ‘The Growth Guy’, schreef twaalf jaar geleden het boek ‘Mastering the Rockefeller Habits’ dat al snel een hype veroorzaakte onder snelgroeiende organisaties in onder andere Silicon Valley. Het boek geeft je als bedrijf handvatten om op een resultaatgerichte manier zwaktes te elimineren en sterke punten juist beter te benutten. Nu, twaalf jaar later, lanceert Harish een grondige revisie op deze bestseller genaamd ‘Scaling up’. Harnish deelt hierin tools en technieken om als bedrijf te voorkomen dat je links en rechts wordt ingehaald door de concurrentie, de industrie te veroveren en tegelijkertijd plezier te maken.

Rockefeller Habits

Stap 1: Focus je op ‘people, strategy, execution & cash’

Dat het steeds belangrijker is om bij de toenemende concurrentie stil te staan, komt door de razendsnelle ontwikkelingen en continu veranderingen in de markt die ervoor zorgen dat bedrijven komen en gaan. Organisaties moeten daarom flexibeler, schaalbaarder, slimmer en innovatiever worden. Voor dit proces is visie en leiderschap nodig. Maar hoe leid je al deze dynamiek in goede banen?

Focus je op de vier belangrijkste beslissingen die in iedere onderneming stabiel moeten zijn: people, strategy, execution en cash. Ze worden ook wel de Rockefeller Habits genoemd. Vraag jezelf eens af of de juiste personen op de juiste plekken opereren, welke concrete beslissingen je maakt om de markt te domineren, hoe je de tijd die het je kost om het bedrijf te laten groeien kunt verminderen en hoeveel tijd het je kost om je investeringen terug te verdienen.

Stap 2: Stel een vragenlijst, thema’s en knelpunten op

Laat medewerkers een vragenlijst invullen met vragen als: ‘Wat zouden wij als bedrijf volgens jou moeten doen?’, ‘Waar zouden wij als bedrijf volgens jou mee moeten stoppen?’ en ‘Waar moeten wij als bedrijf volgens jou mee doorgaan?’. Op deze manier ontstaat een lijst met verbeterpunten en eye-openers. Zet deze punten vervolgens om in thema’s. Binnen deze thema’s kunnen medewerkers in groepjes zelf knelpunten (rocks) opstellen die ze vervolgens binnen een bepaalde termijn oplossen of verbeteren.

Deze ‘rocks’ hebben betrekking op de thema’s, oplossingen en uitwerkingen van de verbeterpunten. Daardoor zijn ze beter onderbouwd dan de eerder beschreven zelf georganiseerde groepjes. Wat ik dagelijks merk is dat de methode bijdraagt aan de strategie en visie van het bedrijf en dat het zorgt voor meer samenhang. Iedereen werkt mee aan het gemeenschappelijk belang van het bedrijf, namelijk het realiseren van de bedrijfsvisie. Dit is een doorlopend proces, waarbij elk kwartaal op een ludieke manier nieuwe, indrukwekkende resultaten worden behaald.

Rockefeller Habits GlobalOrange

Eén van de kick-offs bij GlobalOrange van een nieuw Rock-kwartaal

Stap 3: Werk samen en creëer meer draagvlak

De Rockefeller Habits sluiten goed aan bij snel veranderende en groeiende organisaties waarin veel geïnnoveerd wordt. Ze leggen de nadruk op veranderingen op het menselijke vlak. Dit zorgt ervoor dat iedereen betrokken blijft bij alle dynamiek. Wat je absoluut wilt voorkomen, is dat mensen door de constante groei en ontwikkelingen het gevoel met de organisatie verliezen.

Met behulp van deze methode draagt iedereen een steentje bij aan het verbeteren van de organisatie. Dit kunnen kleine frustraties zijn over het opnemen van de telefoon, maar ze kunnen ook betrekking hebben op de kernwaardes, zoals bijvoorbeeld het centraal stellen van het succes van klanten. Met dank aan de Rockefeller Habits heeft de organisatie waar ik voor werk onder andere de kernwaarde ‘klantsucces’ in de praktijk doorgevoerd. Voor aanvang van ieder project wordt nu besproken hoe het project van de klant zo succesvol mogelijk gemaakt kan worden. Deze doelstelling wordt vervolgens omgezet in acties die tijdens het project worden uitgevoerd.

Realiseer je dat iedere frustratie even belangrijk is en dat je door medewerkers zelf te laten nadenken over bepaalde oplossingen, je tegelijkertijd meer draagvlak creëert voor de door te voeren veranderingen.

Crush your rocks!

Foto intro met dank aan Fotolia.