Inspiratie

Social media: 6 trends voor 2015

0

Door te kijken naar de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en de nieuwste ontwikkelingen te volgen, meen ik iets te kunnen zeggen over wat 2015 gaat brengen op het gebied van social media. Als we kijken naar 2015 dan zien we bijvoorbeeld een aantal Facebook-alternatieven. Welke nieuwe platformen steken de kop op? En zijn ze blijvend? Welke ontwikkelingen zijn serieus te nemen en welke niet? Dit zijn 6 belangrijke sociale media trends voor 2015.

Bij deze trends ga ik even voorbij aan een aantal macro-trends op dit gebied, zoals dat social media steeds visueler worden (en de bijbehorende sterke groei van Instagram, Snapchat en Pinterest) en dat we steeds vaker actief zijn op social media via onze smartphones. Ook weten we dat marketeers steeds meer in staat zijn om een bericht op social media af te stemmen op de context waarbinnen de gebruiker dit bericht ziet. Dat zijn trends die ook in een artikel over social media-trends van 2014’hadden kunnen worden genoemd. Niet minder belangrijk, maar toch.

WhatsApp is een steeds belangrijker kanaal

Uit cijfers van onderzoeksbureau DDMM blijkt dat 50 procent van de Nederlandse bevolking berichten-app WhatsApp gebruikt. Dat percentage ligt hoger dan Facebook, dat op iets meer dan 43 procent zit. Onder 20- tot 34-jarigen bereikt WhatsApp zelfs 70,1 procent van de Nederlandse bevolking. Het is dus niet zo vreemd dat steeds meer bedrijven experimenteren met WhatsApp.

Abonneren op nieuwskoppen & WhatsAppen met bedrijven

De jonge tak van NRC, NRC Q, laat je abonneren op nieuwskoppen die je op WhatsApp kunt ontvangen. Het Albert Schweitzer-ziekenhuis gebruikte WhatsApp drie maanden lang om te communiceren met klanten en kreeg in die periode honderden vragen. Ook de op dj-apparatuur gerichte webshop Peter Verspuy communiceert via WhatsApp. Op de website staat een grote WhatsApp-banner met een telefoonnummer. Dat levert de webshop zo’n 10 tot 15 gesprekken per week op.

Man texting with SmartphoneHet zijn allemaal nog experimenten, dat is begrijpelijk. Want hoeveel ‘reclame’ mag je maken op een app die personen gebruiken voor communicatie met vrienden en familie? En hoe schaalbaar is het om via een intensief chatplatform als WhatsApp klanten binnen te trekken? 3FM zocht al eerder contact met luisteraars via WhatsApp, maar trok zich meteen terug toen de berichtenstroom overdonderend bleek.

Delen náár WhatsApp steeds belangrijker

Toch kun je WhatsApp niet over het hoofd zien als social media-trend van 2015. Ook delen náár WhatsApp wordt namelijk steeds belangrijker. Voor de populaire humorsite BuzzFeed leveren links op WhatsApp na Facebook de meeste bezoekers op. Niet zo vreemd dus dat het Nederlandse alternatief Upcoming dat trucje kopieert. Zeker voor bedrijven met een jonge doelgroep is WhatsApp als onderdeel van de sociale media-strategie in 2015 belangrijk om te overwegen.

Gaat Google Plus dan toch nog serieus tegenwicht bieden aan Facebook, of is het juist omgekeerd?

Anti Facebook-sentiment levert alternatieven op

Het sociale netwerk Ello had bij de introductie afgelopen half jaar een weinig intuïtieve interface en was bijna onbruikbaar op mobiel. Gebruikers verlieten de dienst net zo snel als ze het probeerden. Maar Ello raakte een gevoelige snaar. Het positioneerde zich als anti-Facebook, met nadruk op privacy van de gebruiker en de belofte van een advertentieloos platform. Dat zette veel gebruikers ertoe Ello eens te proberen.

DislikeTelegram, Ello, Bubblews & Tsu

Er heerst al langer een anti-Facebook sentiment, maar de afgelopen tijd neemt dat tastbare vormen aan. Op de dag dat Facebook WhatsApp overnam, kreeg de alternatieve chatapp Telegram er 500.000 gebruikers bij. Behalve Ello zijn er meer sociale platformen die zich afzetten tegen de Facebook-strategie van geld verdienen met de gebruiker als het te verkopen product. Bubblews betaalt gebruikers voor het aantal keer dat een bericht wordt bekeken en geliket. Ook Tsu is een nieuw platform waarop je eigen berichten geld moeten opleveren. Het haalde in een investeringsronde pasgeleden nog 7 miljoen dollar op. In 2015 volgen er ongetwijfeld meer.

Gebruikers van social netwerken betalen?

Maar hoe haalbaar is het om gebruikers te betalen? Fanatieke gebruikers van Bubblews klagen bijvoorbeeld dat er niet wordt uitbetaald en dat klachten daarover resulteren in een ban op het netwerk. Tsu lijkt schaalbaarder. Het sociale netwerk haalt het geld van eigen adverteerders. Het moet er eerst zijn om het uit te keren. Tsu zegt 90 procent van de inkomsten onder te verdelen. Je eigen taartpunt hangt af van je berichten en je engagement daarop.

Facebook blijft overeind

Toch: hoe makkelijk laat een grootmacht als Facebook zich op dit vlak de kaas van het brood eten? Bij Facebook zijn ze zich natuurlijk erg bewust van de bedreigingen die het platform boven het hoofd hangen. En ze zien ook dat de jongeren steeds meer verveeld raken op Facebook en Snapchat bijvoorbeeld als alternatief gebruiken. Maar ik verwacht niet dat Facebook in 2015 op z’n grondvesten zal schudden. Het feit dat we met z’n allen blijven zitten waar onze vrienden zijn is nog steeds een spijkerharde troef in de handen van Facebook. Maar er is wel een duidelijke voedingsbodem voor alternatieven.

Gaan we in 2015 Vine uitzwaaien?

Lagere drempel voor nieuwe sociale media

De snelle adoptie van Ello en Telegram geeft niet alleen aan dat het anti-Facebook sentiment toeneemt. Beide cases demonstreren ook dat gebruikers bereid zijn massaal nieuwe social media te proberen, al binnen een tijdsbestek van enkele dagen. Daar zijn in 2014 meer voorbeelden van te bedenken.

Secret, Tinder, Slack, Medium, Twitch & Gibbon

Geheimenapp Secret liep op de Nederlandse lanceringsdag meteen over van de gedeelde geheimen – al ligt het niet in het beleid van Secret om te zeggen om hoeveel berichten het gaat. Ook dating-app Tinder is massaal geadopteerd door Nederlandse jongeren. In februari 2014 lag het aantal gebruikers al op 1,2 miljoen, tegenover ‘maar’ 330.000 in oktober 2013. De zakelijke berichtenapp Slack begroet elke dag 268.000 gebruikers. Bloggers proberen naast hun eigen blog een posting op Medium. Het live streaming platform Twitch is het afgelopen jaar geëxplodeerd en op het Nederlandse leerplatform Gibbon profileren steeds meer experts zich als leermeesters op hun vakgebied.

Steeds meer mensen op steeds meer platformen

De adoptie van sociale netwerken gaat als een speer. Steeds meer mensen melden zich steeds sneller op meer platformen. Als één van de eerste bedrijven origineel inspelen op zo’n booming platform loont. Kijk bijvoorbeeld naar de enorme publiciteit die NRC Q kreeg toen ze hun WhatsApp-kanaal bekend maakten.

Gaat Instagram bijvoorbeeld exploderen in gebruikersaantallen en eindelijk een paar stevige Nederlandse cases opleveren?

Vloggers krijgen steeds meer invloed

Nederlandse YouTube-videobloggers – vloggers – zijn het nieuwste mediafenomeen. De snel gemonteerde, op jongeren gerichte video’s van Assenaar Enzo Knol bereiken in totaal 440.000 abonnees en worden per stuk meer dan 120.000 keer bekeken op YouTube. Vlogger DusDavid bedient 102.000 abonnees met video’s over games en de gekdoenerij-filmpjes van BanjoMovies tellen al 267.000 abonnees. Het engagement onder die abonnees is ontzettend groot. Toen Knol een fansessie improviseerde in de jaarbeurs in Utrecht, kwam de politie eraan te pas om Knol te beschermen tegen 3000 uitzinnige fans.

‘Vloggen’ is echt niet alleen voor jongeren

De trend dat vloggers alleen jongeren bedienen, verschuift. Beautyvloggers en ‘mommyvloggers’, bereiken ook een steeds volwassener publiek met hun YouTube-kanalen. Vloggers schuiven aan tafel bij RTL Late Night en De Wereld Draait Door. Verschillende advertentiebedrijven zijn al op jacht naar de volgende aanstormende vlogger om onder hun commerciële paraplu te hangen. En ik denk dat YouTube daarnaast plannen heeft klaarliggen om te experimenteren met betaalde videokanalen.

Bloggen op LinkedIn wordt populairder

Bloggen op LinkedIn kan al een tijdje, maar ik zie het volume daarvan de laatste tijd toenemen. Steeds meer professionals maken gebruik van dit zakelijke platform om met artikelen kennis te delen, hun expertise te laten zien of hun mening te geven. Een aantal mensen uit mijn netwerk ben ik daardoor actiever gaan volgen. En ik vind dat er zeker veel kwaliteit zit tussen de artikelen.

Schaduwzijde is dat er ook mensen zijn die domweg reclame maken voor hun product. Zij snappen de kern van social media-marketing nog niet zo. Ook zie ik artikelen voorbijkomen waar beperkt tijd en moeite in is gestoken. Erg jammer. Maar toch vermoed ik dat het bloggen op LinkedIn door zakelijk Nederland snel omarmd gaat worden. Dat een gedeelte van zakelijk Nederland hun kennis gaat halen op LinkedIn.

Van snel naar live

Twitter verbaasde de afgelopen jaren al vriend en vijand: het korte berichten-netwerk was sneller met nieuws verspreiden dan het journaal en nieuwssites en werd daarmee toonaangevend voor de nieuwsgaring. Afgelopen jaar is snelheid op alle sociale netwerken heilig geworden. WhatsApp is een service geworden om supersnel je publiek mee te bereiken. Op het videoplatform Twitch kijken tienduizenden mensen live mee terwijl gamers een nieuwe game proberen. Die voorbeelden kwamen al langs.

Always on, always connected, always realtime.

En misschien ligt het aan mij, maar de snelheid lijkt te zijn toegenomen en zelfs meer gemeengoed te zijn geworden. Always on, always connected, always realtime, zoiets. De discussie van afgelopen week over de ‘blauwe vinkjes’ van WhatsApp had daar volgens mij ook mee te maken. Er heerste in de reacties het gevoel van ‘Berichtje gezien? Dan direct reageren’. Over snelheid gesproken.

Maar ook zakelijk is snelheid op social media steeds belangrijker. Grote merken haken met advertenties meteen in op nieuwsfeiten en bereiken zo miljoenen mensen. KLM krijgt 45.000 reacties op social media per dag, maar beantwoordt een reactie gemiddeld in 23 minuten. En webcare op Twitter of Facebook is anno 2015 geen klantenservice meer; het een businessmodel. Bovenstaande voorbeelden dragen bij aan mijn gevoel dat de combinatie van social en mobile steeds meer zorgen voor een real realtime web.

Wat wordt de social media-trend van 2015?

Natuurlijk is mijn overzicht niet volledig en misschien zijn er zaken waarvan jij vindt dat ze aandacht verdienen als social media-trend in 2015. Gaat Instagram bijvoorbeeld exploderen in gebruikersaantallen en eindelijk een paar stevige Nederlandse cases opleveren? Gaan we in 2015 Vine uitzwaaien? Gaat Google Plus dan toch nog serieus tegenwicht bieden aan Facebook, of is het juist omgekeerd? Zet Pinterest de sterke groei van gebruikers ook door in een blijvend resultaat? Ik ben benieuwd naar jullie ideeën. Laat het me weten in de reacties.

Illustraties met dank aan Fotolia.