Video, Inspiratie, Verdieping

Pas op 40-plusser: YouTube-jongeren nemen het over!

0

Traditionele bekendheden en bedrijven opgepast: de jongeren komen eraan! Correctie: ze zijn er al. Youtubers KnolPower, DusDavid en Banjomovies zijn samen goed voor zo’n 1,2 miljoen (!) abonnees op hun kanalen en schudden met hun aanpak aan de fundamenten van tv-persoonlijkheden. Deze ‘disrupters’ verdienen hun geld op YouTube. Hoe doen ze dat? En: kunnen traditionele organisaties en personalities hiervan leren, of hebben we hier écht een generatiekloof te pakken?

Wat is het inspirerend om tijdens Emerce eDay bekende YouTube-sterren te horen spreken over hun aanpak. Wie zijn deze jongens?

 • David Harms van DusDavid – 500.000 abonnees op twee kanalen, 29 jaar oud
 • Enzo Knol van KnolPower – 430.000 abonnees, 21 jaar oud
 • Bardo Ellens van Banjomovies – 270.000 abonnees, 22 jaar oud

Deze jongemannen leven van de opbrengst van hun video’s. Zij vertellen graag waarom ze doen wat ze doen en brengen daarmee ook de oudere generatie daarvan op de hoogte. Ze hebben alle drie een partnerschap met Divimove, een multichannel netwerk. Dit is echt de nieuwe generatie!

YouTube-helden (net uit de luiers) en niet benauwd

Enzo Knol is 22 jaar en nu al een tieneridool bij jonge meiden:

Ik doe wat ik leuk vind. Ik realiseer me dat ik inmiddels als influencer bekend sta en doe dus alles om het contact met mijn kijkers te houden.

enzoknol

En David Harms is al 29 jaar. Het kanaal DusDavid, en DusDavidGames met zo’n 500.000 abonnees, is van hem. Ik ken geen Nederlandse corporates die zoveel abonnees hebben:

Ik ben al vanaf 2006 met YouTube bezig. Ik vlog af en toe, maar de kern is het reviewen van producten en met games bezig zijn.

David werkt inmiddels niet meer alleen. Per dag post het team zo’n vijf nieuwe video’s.

dusdavid

Een andere YouTube-ster is Bardo:

Ik wil te allen tijde vriend met de kijker zijn en blijven. Daarom krijgen de kijkers een stem in mijn scripts

Ik weet niet of hij het woord cocreatie kent, hij gebruikt het niet. Maar hij past het gewoon elke dag toe.

banjomovies

Wat doen ze dan?

Enzo Knol geeft aan dat hij geld verdient, maar stipt aan dat je invloed bij veel weergaven enorm toeneemt. Jongens van 22 jaar zijn de influencers van de generatie daarachter. YouTube is nu een platform voor reclame. Populaire vloggers beslissen zelf met welke adverteerders zij werken. Enzo werkt helemaal alleen aan zijn video’s. Hij is adrem, openbaar, ongegeneerd (hij laat af en toe een scheet) en praat echt met de kijker. Mijn dochter van tien is fan! En nog steeds boos omdat ik geen handtekening heb gevraagd.

Enzo Knol heeft ook al een afdeling merchandise. Nu levert hij al kleding: Knolpower-kleding. Van zijn truien zijn al 3000 stuks verkocht.

Over zichzelf zegt hij: de grootste vloggende debiel van Nederland.

Dat is heerlijk, toch? Die relativering van die generatie. Gewoon bezig zijn met wat je leuk vindt, hoe je bent. En er zijn mensen die dat geweldig vinden. Dat daar nu een inkomen uit te halen is, was 20 jaar geleden ondenkbaar. Had jij tegen je ouders kunnen zeggen op hun vraag wat je wilt worden: ik word vlogger en verdien daar mijn geld mee?

Bardo Ellens

Barde Ellens geeft aan dat hij bewust bezig is met personal branding. Hij wil ook echt vriend van de kijker zijn. Hij gaat nu een boek schrijven en film maken. Voor dat laatste is hij gevraagd. YouTube is zijn manier om creativiteit te stroomlijnen. De echte opbrengsten wil hij daar buiten zoeken. Zo gaat hij binnenkort een echte film maken: Hi, moviezone. De kijkers bepalen wat er in de film komt, cocreatie ten top. Hij benadrukt nogmaals dat de interactie met kijkers zo belangrijk is. Van hem verschijnt elke zondag een nieuwe video. Heel gedisciplineerd. Bardo werkt alleen en speelt ook alle rollen zelf. Bij het schrijven van het script zijn andere YouTubers ook betrokken.

David Harms

David Harms is al langer bezig. Hij maakt niet veel vlogs, maar is meer bezig met reviews van games en artikelen. Hij heeft meerdere YouTube-kanalen en levert allerlei soorten content. Twee video’s per dag maar hij zelf, de andere drie video’s op zijn kanalen worden door andere getalenteerde gamers gevuld.

Dit soort kanalen wordt het meest bezocht door kijkers tussen de 15 en 30 jaar. Doelgroepbepaling vooraf? Daar doen ze niet aan. David: “ik doe wat ik leuk vind”. Enzo herkent dit en verwacht ook dat zijn doelgroep met hem meegroeit.

Dit is een generatie die geen tv meer kijkt. Ze kijken ter inspiratie zelf ook video’s op YouTube.

Hoe bescherm je jezelf als bekende YouTuber?

“Blijven doen wat ik leuk vind”, geeft David aan. Bardo besteedt veel tijd aan zijn video’s en zorgt dat hij op tijd rust neemt. Enzo geeft aan dat hij kijkers graag wil bedanken. Op zijn meet & greet komen dan ook 3000 fans af. Hij geeft aan dat het soms slopend is. Maar deze jongens delen hun leven en krijgen er dus wel feedback op.

Enzo Knol heeft over zijn Emerce Eday-ervaringen een vlog gemaakt. Als je goed kijkt zie je mij op de eerste rij zitten 😉

Accepteer cookies

De rol van YouTube anno 2014

Een belangrijke ontwikkeling van YouTube is en blijft groei. De enorme getallen:

 • Elke maand bekijken we 6 miljard uur aan content
 • 1 miljard unieke bezoeker per maand
 • 39 procent van de bezoekers kijkt video’s die langer zijn dan 20 minuten
 • 40 procent van de video’s wereldwijd wordt op een smartphone bekeken
 • Elke minuut wordt er 3 uur aan video geüpload.

Dit is sneller dan ooit tevoren. Vindbaar zijn is daarom belangrijk.

Multichannel networking

YouTube en de grote content creators werken met zogenaamde multichannel networking-partijen (MCN’s). Dit zijn bedrijven die veel voor creators regelen, zodat hij of zij zich kan richten op het maken met content.

De MCN is vooral achter de schermen aanwezig. YouTube heeft meer dan 1 miljoen partners in 30 landen. Nederland is een land dat video’s exporteert. Dat betekent dat meer pageviews van buiten Nederland komen dan van het eigen land zelf. De MCNs zijn geen eigendom van YouTube, ze vergroten het bereik voor content creators.

Veel grote merken willen nu campagnes doen met YouTube-sterren. Dat kunnen de MCN’s regelen. Daarnaast willen veel bedrijven een branded YouTube-kanaal. Ook dat doen MCN’s. Een hele nieuwe markt dus!

Corporate succes op Facebook door een andere jonge marketeer

Als je wasmachines en koelkasten verkoopt, dan moet je echt creatief zijn en echt iets anders verzinnen om klanten te overtuigen. Yossi Erdman van AO.com, een online witgoed webshop, vertelt daar overtuigend over. AO zorgt ervoor dat je als klant een goed gevoel bij ze krijgt. Optimale service? Wordt nagekomen. Hele snelle levering? Zorgen ze voor. In hun reclameuitingen worden nooit modellen gebruikt, alleen echte werknemers komen in aanmerking.

Social media is een belangrijk onderdeel van het neerzetten van het merk. AO experimenteert nog volop, het is een relatief jong bedrijf. Nu leunen de uitingen op vier pijlers:

 • PR
 • Televisie-advertenties
 • Online video’s
 • Facebook-pagina met 1,6 miljoen fans

In alle uitingen wil het bedrijf humor verpakken, geen platte promotie. Wel geven ze elke vrijdag wat weg en zoeken voortdurend de interactie met hun klanten. Dit resulteert in een constante hoge plaats in de ranking van Socialbakers. AO staat voortdurend in de top 10 van merken op Facebook met een hoge engagement rate. Vaak op nummer één of twee. Ze zijn continu bezig op Facebook en betalen voor Facebook ads om de zichtbaarheid te vergroten, zes-cijferige getallen worden aan Facebook betaald.

Yossi erdman AO op Emerce day met Facebook boekHet socialmediateam en het call center-team zijn ondergebracht bij het customer service-team. Zij handelen alle klantbestellingen en vragen af.

Een ‘Faceboek’ voor chauffeurs

Om de hele klantketen goed te beheren moeten alle schakels goed zijn. Op de Facebook-pagina kwamen regelmatig klachten over de chauffeurs binnen. Maar chauffeurs lezen de pagina niet. Om dit te ondervangen, bedacht iemand van de klantenservice om een echt Facebook-boek te maken met negatieve en positieve opmerkingen en dit te sturen naar het huisadres van de chauffeurs. Simpel idee, briljante aanpak. De hele familie van de chauffeur wordt zo bij het bedrijf betrokken en je inzet is meteen zichtbaar.

Iets nieuws voor AO is het gebruik van video’s. Yossi Erdman zegt bij alle nieuwe ontwikkelingen:

Just try them!

Hij representeert een generatie marketeers die nieuwe ontwikkelingen omhelzen, durven te experimenteren en daarbij ook oog houden voor wat werkt en waar het bedrijf profijt van kan hebben.

Een experiment van de ‘oude’ generatie: RTL is een merk
Joris van Lierop, van het RTL nieuws, weer en verkeer, vertelt dat RTL inzet op crossmediaal. Televisie, web en mobiel nemen een vaste plek in. Het merk hanteert een cross device-propositie. Met één duidelijke uiting, dus waar en hoe je ook naar nieuws kijkt, je zult hetzelfde vinden.

RTL onderscheidt contentcreatie en contentdistributie, omdat het twee gescheiden werelden zijn. Een journalist wordt journalist om verhalen te vertellen. RTL omhelst het storytelling dan ook. RTL wil geen geld verdienen met nieuws. De onderneming RTL – met advertenties – moet ervoor zorgen dat het nieuws gebracht kan worden. Digitaal leven heeft impact op het klassieke nieuws op tv. RTL Nieuws wordt door RTL als merk beschouwd, niet als tv en niet als digitaal platform. Qua maandbereik is RTL nieuws nu de grootste en daarmee interessant voor adverteerders. RTL houdt nauwkeurig bij wat het bereik over verschillende platforms is, zowel op web als mobile en tv.

Je moet meten wat crossmediaal bereik je oplevert.

Mobiel & partners

RTL ziet dat web verliest van mobiel. RTL heeft namelijk nu 58 procent mobiel bereik. Een tweede beweging is dat RTL meer doet met partners. Klassieke advertising, zoals banners, genereren niet altijd de impact die je voor de klant wil. RTL heeft besloten om meer verhalen te vertellen, samen met klanten. Joris van Lierop verwacht niet dat alle journalistiek digitaal gaat. Vernieuwing met branded content en crossmediale content lijkt nu de beste aanpak.

Zonder kijkers geen bestaan: hebben de ‘corporates’ dat al door?

Man, man, man. Wat is het vreselijk druk op zo’n eDay, er komen zo’n 2000 mensen op af. Dat betekent rijen bij alles. Als je het programma vooraf goed doorneemt, dan krijg je gericht wat je wilt. Niet op de bonnefooi ergens binnenlopen, dan is het of al vol of de inhoud is niet voor jou of je bedrijf geschikt.

Zelf ben ik het meest geïnspireerd door de nieuwe generatie. Zij neuzelen niet dat ze zichtbaar zijn, ze zijn gewoon aanwezig en staan zichzelf ook bloopers toe. Wat ze allemaal benadrukken is het enorme belang van het contact met hun kijkers. Zonder kijkers geen bestaan. Wat zou het fijn zijn als de grote corporates dit principe ook eens door zouden hebben. Zonder klanten geen bestaan!

Daarom: een eigen koers varen, authentiek zijn en oprecht contact wordt steeds belangrijker! Ook voor bedrijven.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.