Strategie, Trends

Is het design van je blog klaar voor 2015?

0

Een bedrijfsblog kan in meerdere opzichten voordelen opleveren, waaronder het vergroten van de betrokkenheid van de doelgroep bij je merk en als je het goed doet, is het ook voordelig voor je SEO. In dit artikel geef ik je een aantal reflectiepunten waarmee je na kunt gaan of je bedrijfsblog klaar is voor 2015. Vervolgens geef ik je tips om met behulp van je ontwerp bezoekers om te toveren tot loyale lezers.

Wat werkte er in 2014, en wat niet?

Steeds meer organisaties houden een bedrijfsblog bij waarop zij informatie delen over de specifieke branche waarin zij actief zijn en insights in de onderneming zelf geven. Bedrijfsblogs vragen om een contentplan, schrijf- en projectmanagementvaardigheden. Het einde van het jaar is het perfecte moment om een kritische blik te werpen op je blog en te reflecteren op wat het afgelopen jaar goed heeft gewerkt en wat niet.

Je ontwerp en wat het doet voor de content

Er moeten ook weer doelen gesteld worden! Nadat je de data (aantal bezoekers, gemiddelde tijd van bezoekers op je blog, gemiddeld aantal gelezen pagina’s per bezoek) geanalyseerd hebt, raad ik je aan je eens te focussen op het ontwerp en wat het doet voor de content die je deelt. Of je nou een kant-en-klare WordPress-template gebruikt of het door een bureau hebt laten ontwerpen, de uitstraling van je blog is het eerste wat je bezoekers zien. Een goed ontwerp communiceert jouw boodschap met persoonlijkheid en passie.

Geef je content de uitstraling die het verdient!

Denk eens na over de volgende vier vragen en bepaal of jullie bedrijfsblog klaar is voor het nieuwe kalenderjaar.

  1. Is het ontwerp zo simpel als het kan zijn?
  2. Is de content makkelijk te scannen?
  3. Kunnen lezers vinden waar ze naar zoeken?
  4. Is het ontwerp memorabel?

Heb je één of meerdere vragen met ‘nee’ beantwoord? Dan is dit het moment om je bedrijfsblog een opknapbeurt te geven en jullie content de uitstraling te geven die het verdient. De volgende tips helpen je om van bezoekers loyale lezers te maken.

1. Houd het simpel

Bij bloggen komt het aan op de geschreven tekst. Je houdt lezers gefocust door de content in een strak design te presenteren. Dat doe je als volgt:

Schuif rommel aan de kant

Verwijder afleidende achtergronden en dode hyperlinks.

Omarm witruimte

Geef je tekst de ruimte om te ademen. Hiermee geef je de lezer ook de mogelijkheid de gelezen informatie te verwerken. Als je dat niet doet, zal hij of zij het de tekst minder goed onthouden en kan daarna niemand anders wijzen op jullie informatieve bedrijfblog en zal zelf ook minder snel terugkomen.

Gebruik minder verschillende lettertypen

Kies nooit meer dan drie verschillende lettertypen. Houd het bijvoorbeeld bij een lettertype voor je titels, tekst en navigatieknoppen. Dit voorkomt dat je pagina er te vol uit komt te zien. Waar je ook voor kiest, het moet leesbaar zijn. In mijn vorige artikel over e-maildesign heb ik een aantal tips gedeeld over lettertypen en welke geschikt zijn voor schermteksten.

Wees voorzichtig met kleur

Is je achtergrond licht en de tekst donker gekleurd? Dat is al een goed begin. Een explosie van kleuren kan overweldigend zijn, maar (beperkt!) gebruik van levendige tinten zal je helpen om de aandacht te vestigen op belangrijke onderdelen van de blog. Zoals een call-to-action.

Kleuren kun je in jouw voordeel inzetten. Ze zijn zinvol in die zin dat kleuren onbewust gekoppeld worden aan bepaalde waarden. Een goed voorbeeld is het ontwerp van het muziekfestival Silicon Valley Rocks. Met weinig kleur wordt de nadruk op de informatie gelegd. Daarbij komt dat tijdens het evenement dezelfde kleuren werden gebruikt, zo maak je een directe link met iets tastbaars.

Blog design van Silicon Valley Rocks

Blog design van Silicon Valley Rocks

Let op: gebruik niet meer dan twee hoofdkleuren. Contrasterende kleuren zoals zwart-wit zijn sterk. Om call-to-action-buttons te benadrukken, kun je een derde kleur gebruiken.

2. Maak je content overzichtelijk

De meeste lezers zullen je artikelen eerder scannen dan woord-voor-woord lezen. Houd hier rekening mee bij het ontwerp.

Breek het op

Titels, ondertitels, lijstjes, afbeeldingen en vetgedrukte tekst zijn je opmaakvrienden. Zij zorgen ervoor dat je content gemakkelijk te verwerken is.

Wees genereus met afbeeldingen

Verwen je lezers met grote foto’s, illustraties en grafieken die het punt dat je maakt in een artikel ondersteunen. Visuele content trekt lezers aan.

3. Zorg voor een heldere navigatie

Als je je blog begonnen bent vanuit een passie, zonder duidelijk redactioneel plan, dan kan dit het juiste moment zijn om eens uit te zoomen en het ontwerp een stevige, structurele ruggengraat te geven.

Organiseer

Zet een heldere hiërarchie op en orden al je content op basis van die opbouw.

Zorg voor navigatie

Bezoekers kunnen op je blog vinden via Twitter, zoekmachines, links en alle andere hoeken van het internet. Als zij landen op een specifiek artikel, grijp dan je kans om deze bezoekers te laten zien wat je nog meer in huis hebt. Dit doe je door links naar andere categorieën, recente posts en populaire posts een opvallende plek te geven in je navigatie.

Sommige bezoekers zullen op de homepage van je blog terechtkomen. En als het makkelijk is om informatie te vinden, blijven ze langer op je blog. Niemand heeft tijd om specifieke informatie te gaan zoeken!

Maak gebruik van call-to-actions

Zorg ervoor dat het ontwerp voor zich spreekt. Bijvoorbeeld een button met ‘Inschrijven’ of ‘Aanmelden’ voor de nieuwsbrief. Ga er vooral niet vanuit dat de bezoeker zelf initiatief neemt!

4. Maak indruk met het ontwerp

Iedere dag verschijnen er nieuwe blogs. Er zijn alleen al meer dan 72 miljoen WordPress-sites in gebruik. Probeer je daar maar eens van te onderscheiden!

‘Brand’ de header

De header is waarschijnlijk het eerste wat de bezoekers van je blog zien. Grijp hier dus je kans om een sterke eerste indruk neer te zetten. Zet je logo in om de blog duidelijk onderdeel te maken van je onderneming en alle merkwaarden die daarbij horen.

Creëer een op maat gemaakt ontwerp

Val op tussen alle blogs die één van de vele gratis thema’s gebruiken, met een op maat gemaakt ontwerp. Een unieke look inspireert je lezers en overtuigt ze weer van jouw uniekheid. Als ze bij hun eerste bezoek verrast worden, komen ze later zeker weer terug.

5. Onderscheid je van je concurrenten

De uitvoerder van de reis-blog Directionally Challenged wist dat hij een niche-ontwerp moest vinden om zich van de talrijke andere reisblogs te kunnen onderscheiden. Het was voor hem direct duidelijk dat een vintage-design de oplossing was.

Blog van Directionally Challenged, ontwerp van 99designs' community

Blog van Directionally Challenged, ontwerp van 99designs’ community

De vintage reisbeelden in de header zijn op oude landkaarten geïnspireerd en maken deze blog niet alleen leeswaardig, maar ook een bezienswaardigheid op zich.

Blog van Imagine Morocco, ontwerp van 99designs' community

Blog van Imagine Morocco, ontwerp van 99designs’ community

Wees anders in de overvolle industrie

De blog Imagine Morocco zou de bezoeker van luxe rondreizen moeten overtuigen. Het twintiger jaren-ontwerp zou een reis door de Gouden Eeuw moeten weerspiegelen.

Deze ontwerpen laten zien dat het zelfs in een overvolle industrie mogelijk is om anders te zijn.

Stel je eigen succesrecept samen

Universele recepten zijn zo passé. In 2015 geldt: iedere blog zou een geheim ingrediënt moeten ontwikkelen die de blog op zijn eigen manier onweerstaanbaar maakt. De volgende vragen helpen je hierbij:

  • Waar staat de blog voor, wat is de USP?
  • Wat maakt de blog uniek?
  • Welke inhoud heeft de blog?
  • Welk doel willen we met de blog bereiken?
  • Wie willen we met de blog aanspreken?

Houd het mooi, maar simpel

Voor blogdesign geldt: houd het mooi, maar simpel. Natuurlijk moet je kleuren gebruiken en je doormiddel van het ontwerp onderscheiden van andere bedrijfsblogs. Uiteindelijk moet de blog overzichtelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Het ontwerp geeft je de mogelijkheid om anders dan jullie concurrenten te zijn: het geeft je waarde-erkenning. Het is daarnaast belangrijk dat je er over nadenkt wat je precies wilt uitstralen met het ontwerp.

Als je je boodschap over kunt brengen met het ontwerp, heb je alle blogdesign tips voor 2015 onder de knie!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.