How to

Perfectioneer je Prezi-presentatie op 5 punten

0

Prezi is geen moeilijke presentatietool en wordt door veel mensen gebruikt. In Nederland heeft Prezi inmiddels al meer dan een miljoen gebruikers. Toch zie ik vaak dezelfde dingen misgaan waardoor je informatie misschien niet zo goed overkomt als je zou willen. In dit artikel leer ik je op welke vijf punten jij jouw Prezi presentatie kunt verbeteren.

1. Gebruik het overzicht

Een Prezi-presentatie is meer dan een verzameling teksten, plaatjes en filmpjes op een groot canvas. Door een pad in je prezi te maken, maak je de verhaallijn, oftewel de ‘flow’ van je presentatie. Als je dan door je prezi heen klikt, lijkt het misschien heel wat. Maar heb je wel eens helemaal uitgezoomd en gekeken wat voor grote chaos je eigenlijk hebt aangericht?

Gebruik het huisje eens

Aan de rechterzijde van de Prezi editor kun je op het huisje klikken waardoor je hele presentatie zichtbaar wordt. Dit overzicht kun je heel nuttig inzetten en is een grote kracht van Prezi, maar de meeste prezi’s die ik tegenkom maken hier geen gebruik van. Jammer!

Als je in je Prezi presentatie een goed overzicht maakt, kun je dit tijdens je presentatie gebruiken om het overzicht te tonen, voordat je in het volgende onderwerp duikt. Als je namelijk van onderwerp naar onderwerp gaat (en dus tussentijds niet het overzicht laat zien), raakt je publiek al snel gedesoriënteerd en daarmee de weg kwijt. Als dat gebeurt, dan ben jij je publiek dus kwijt!

Overzicht geeft rust

In de volgende Prezi kun je zien hoe het werkt. Als je met het pijltje naar rechts doorklikt, zul je zien dat tussen de hoofdonderwerpen steeds het overzicht zichtbaar is. Voordat je naar een ander onderwerp gaat, kan je publiek dus zien dat je klaar bent met het ene onderwerp en nu overstapt naar het volgende onderwerp. Dit geeft rust.

[prezi id=”7iob-larbvwr” width=595]

Je maakt het overzicht door een (eventueel onzichtbaar) frame om de gehele prezi te tekenen en deze aan het pad toe te voegen.

Praktische tip

Een makkelijke methode is door eerst in het pad te gaan met de knop Edit Path, daarna aan de rechterkant van het scherm op het huisje te klikken (de hele Prezi wordt zichtbaar) en daarna in één keer een frame te maken en toe te voegen aan het pad met de knop Add Current View (linksonder in het scherm).

2. Geen achtbaan!

Het feit dat iets kan, wil niet zeggen dat je het moet gebruiken. Dit geldt zeker voor Prezi. Het feit dat je je presentatie kunt laten roteren, wil niet zeggen dat je dat ook moet doen. Op de een of andere manier denken heel veel mensen dat een Prezi-presentatie hoort draaien. Niet dus. Want een continu roterende presentatie is niet fijn voor je publiek, ze worden er kotsmisselijk van!

Gebruik beweging functioneel

Beweging moet functioneel zijn, oftewel het moet nut hebben. Als je inzoomt op een onderwerp om de details van dit onderwerp te laten zien, dan is dat een nuttige beweging. Je duikt namelijk letterlijk in een onderwerp. We gebruiken het ook in onze spreektaal: ‘hier zoomen even op in’ of ‘hier duiken we in’. Als je dat tijdens je presentatie gebruikt, dan zet je je woorden kracht bij door dat dus letterlijk zo te laten zien.

Hetzelfde geldt voor uitzoomen, dan laat je juist overzicht zien. Je doet een stapje terug om alles even op een afstand te bekijken. Vergelijk dit met de helikopterview. Als je een tegenstelling wilt laten zien, of je wilt ‘iets van een andere kant bekijken’, dan kun je dus best je presentatie even op zijn kop zetten door een grote rotatie. Maar dat doe je maar één keer om alleen dat punt duidelijk te maken en je woorden kracht bij te zetten.

Houd het subtiel en minimaal

Overigens mag je in je Prezi-presentatie best wat draaien, maar pas het dan wel subtiel en minimaal toe. Als je objecten een klein beetje scheef zet, kan het juist een mooi effect geven. Vergelijk het een beetje met deinen op de zee, dat kan best fijn zijn, zolang het maar niet gaat stormen.

3. Liever één mooi beeld

Veel presentaties laten een ratjetoe aan beelden zien. Bij elk woord wordt een plaatje gezocht en bijgevoegd. Die beelden zijn meestal niet op elkaar afgestemd en uiteindelijk ziet het geheel er rommelig uit. Herkenbaar?

Je kunt veel beter één mooi en goed beeld als basis kiezen, daar maak je meer indruk mee. Bovendien oogt het rustiger. Dit ene beeld kan een hogeresolutiefoto zijn, maar ook een afbeelding uit de bibliotheek van Prezi zelf. In de eerder genoemde Prezi-presentatie ‘The world of bees’ zie je dat de gehele presentatie uiteindelijk gebaseerd is op een hogeresolutiefoto van een bij. Dit levert een mooi eindbeeld op.

In onderstaande presentatie heb ik alleen gebruik gemaakt van illustraties van Prezi zelf. Het grote voordeel van de illustraties uit de Prezi-bibliotheek is dat al deze afbeeldingen gebaseerd zijn op vectoren. Dit betekent dat deze altijd scherp zijn, hoe ver je ook inzoomt.

Natuurlijk kun je ook zelf illustraties maken en die gebruiken voor je presentatie, maar de meeste mensen beschikken niet over de benodigde grafische achtergrond om dat voor elkaar te krijgen.

Daarom is de bibliotheek van Prezi zelf zo ideaal. Als je de juiste illustratie kiest, kun je met weinig moeite toch iets moois maken.

[prezi id=”tph-eytrxyr3″ width=595]

4. Alles in drieën

drieMijn vierde tip waarop je je presentatie grondig kunt verbeteren, is het getal drie. Ik moet zeggen dat ik niet zo van regeltjes houd voor het maken van presentaties, maar dit is toch wel een heel goed uitgangspunt.

Als je je namelijk op elk niveau in je Prezi-presentatie kunt beperken tot maximaal drie onderwerpen, kom je pas echt tot de kern van de informatie. Dit betekent dat je je niet alleen in het hoogste niveau beperkt tot drie onderwerpen, maar als je een van de onderwerpen induikt, dat je dan ook weer maximaal drie subonderwerpen gebruikt.

Beperking maakt je verhaal beter

Door jezelf te beperken tot drie onderwerpen, moet je beter nadenken en keuzes maken. Het resultaat is dat je het belangrijkste overhoudt. Het is makkelijker om alles maar op het canvas te gooien, maar voor je publiek wordt het daarmee niet overzichtelijker. Kiezen is meestal moeilijker en misschien kun je daarmee ook niet alles vertellen, maar je verhaal wordt wel beter.

Alles in drieën?

Je zult je misschien afvragen of dat je je daarmee altijd tot drie moet beperken? Nee. Als je een goede reden hebt om van die drie onderwerpen af te wijken, moet je dat zeker doen. Maar alleen als je er heel goed hebt over nagedacht.

Een voorbeeld. Stel je voor dat je jouw organisatie op een internationaal congres moet introduceren en de organisatie heeft wereldwijd vier vestigingen. Dan zou het logisch zijn om ergens in je presentatie die vier vestigingen te laten zien. Dat kun je natuurlijk niet in drie onderwerpen stoppen. Dan moet je ze gewoon alle vier laten zien.

Ander voorbeeld. Als een leerkracht voor een hoofdstuk uit een boek een prezi maakt voor zijn leerlingen en dit hoofdstuk bestaat uit vijf paragrafen, dan is het logisch dat de presentatie vijf onderdelen bevat, namelijk die paragrafen. Je kunt vanuit de presentatie dan naar het boek verwijzen, zodat de leerlingen de extra informatie makkelijk kunnen opzoeken.

5. Geen lijstjes

boodschappenlijstjeLijstjes worden te pas en te onpas toegepast in presentaties. Soms zijn lijstjes heel nuttig, maar de kracht van lijstjes in presentaties wordt zwaar overschat. Natuurlijk zijn veel mensen vanuit PowerPoint gewend om lijstjes te gebruiken, maar dat wil niet zeggen dat je ze ook moet blijven gebruiken als je een Prezi-presentatie gaat maken. Sterker nog, probeer ook in PowerPoint zoveel mogelijk lijstjes te voorkomen. Het probleem van lijstjes is dat het publiek jouw lijstje gaat lezen en niet meer hoort wat je zegt.

Geef de rechter hersenhelft ook wat

Lijstjes zijn vooral gericht op de linker hersenhelft. Als je dan weet dat het ‘gesproken woord’ ook gericht is op de linker hersenhelft, dan komt er maar bar weinig binnen in die rechter hersenhelft. En dat is nu juist ons creatieve brein en ons brein dat graag beelden ziet! Door hetgeen je zegt (linker hersenhelft) af te wisselen met beeld (rechter hersenhelft) is voor je publiek je verhaal makkelijker te verteren en te onthouden. Wat je zegt hoef je niet te laten zien en wat je laat zien moet een meerwaarde zijn voor je verhaal.

Wat dan wel?

Wat is dan een goede manier om bijvoorbeeld de sterke punten van een nieuw product op te sommen? Laat het zien! Gebruik beeldmateriaal, zet de afbeeldingen netjes naast of onder elkaar en laat ze één voor één zien of zet ze over elkaar heen en laat ze op die manier één voor één zien. Denk ook hierbij weer aan het getal drie. Drie sterke punten maken meer indruk dan een lijst van twintig punten.

Alle technische details die je misschien ook heel graag wil vertellen (maar waarvan de vraag is of mensen daar serieus in geïnteresseerd zijn), zet je in een document dat je na je presentatie meegeeft. Dan kun je daar tijdens je presentatie gewoon naar verwijzen en hoef je je niet te verliezen in technisch geneuzel. Behalve, als je publiek toevallig ook bestaat uit techneuten die daar wél in geïnteresseerd zijn. Zorg er dus voor dat je je doelgroep goed kent!

Nooit meer lijstjes?

“Mag ik dan nooit meer lijstjes gebruiken?” zul je je nu misschien afvragen. Natuurlijk wel, maar alleen als je er echt een goede reden voor hebt. Denk er goed over na, beperk het aantal en gebruik zo min mogelijk woorden. En verder gebruik je lijstjes alleen maar als je boodschappen gaat doen.

Tot slot

Dit waren vijf punten waarop jij je Prezi-presentatie kunt verbeteren. Gebruik dus het overzicht van Prezi, weinig of geen rotaties, liever één goed beeld dan een samenraapsel van losse beelden, deel je informatie op in drieën en laat lijstjes links liggen. Lees ook mijn vorige artikel over Presentatieblunders.

Foto intro met dank aan Fotolia.