Innovatie

Twitter wordt schoongeveegd: is het einde van trollen nabij?

0

Column – Of het nu Sotsji is voor de winterspelen, Rio de Janeiro voor de zomerspelen of Qatar voor het WK-voetbal, op het moment dat de naam uit de enveloppe wordt gehaald komen er ongekende krachten op gang. Onteigeningsprocedures en bouwvergunningen verschijnen als paddestoelen in een Hollandse herfst en het worden zware tijden voor daklozen en krotbewoners. Alles in het teken van de schone oplevering.

Zou dat misschien de publieke nederigheid van Dick Costolo, CEO van Twitter, verklaren?

Twitter heeft een deal gesloten met Google

Wat er aan vooraf ging. Bloomberg meldt 5 februari dat Google een deal heeft gesloten met Twitter om haar inhoud beter vindbaar te maken. Op het moment dat een tweet geplaatst is, zal deze ook gevonden kunnen worden door Google. Er wordt niet betaald in de vorm van advertentie-inkomsten, maar in de vorm van een data-licensie. Wij, de 284 miljoen actieve twitteraars, lezen en tikken onze korte berichtjes, en in ruil voor het gratis gebruik krijgt Twitter het recht onze data en uitingen te verhandelen.

Zo gaat het ook bij bijvoorbeeld Facebook. Handel in gedrag. Voor Twitter is het interessant omdat tweets nu ook gelezen worden door niet-leden van de twitter-familie.

dickcostolo

Het is zaak dat de stad schoon wordt opgeleverd

Twitter kwam uit de Google-envelop. Het wordt dus zaak dat de stad schoon wordt opgeleverd. Twitter’s Costolo neemt persoonlijk verantwoordelijkheid voor de aanhoudende problemen waar het platform mee te maken heeft. Hij heeft het vooral over het misbruik dat sommigen maken van hun recht op vrije meningsuiting. Ze worden ‘trolls’ genoemd.

‘Trolls’

Een troll is iemand die zichzelf rechten toekent waar anderen geen gebruik van willen maken. De troll denkt: het kan dus het mag. Is volstrekt ongevoelig voor de reacties van derden. Hij dringt bijvoorbeeld voor in de rij bij de visboer op de markt. Het is een vluchtstroker in de file. En een bijzonder kenmerk van de troll is dat hij het op iemand heeft gemunt. Hij zoekt een slachtoffer. Hij wil reactie. Hij is er op uit zijn doel te vermorzelen, kapot te maken.

Voor trollen is internet een sprookjestuin, het donkere, vochtige paradijs onder de bogen van de brug.

Trollen zijn dikwijls anoniem, maar er zijn ook nonieme trollen. Of ze nemen de naam van een bekende aan. Costolo (@dickc) geeft toe dat hij faalt. “We suck at dealing with abuse and trolls on the platform, and we’ve sucked at it for years”. Hij schaamt zich diep. Er is geen excuus. Hij belooft er alles aan te doen om deze mensen uit de sloppenwijken van het twitternet te verwijderen en dat niemand meer iets van ze hoort. Hij benadrukt dat het zijn persoonlijke verantwoordelijkheid is.

Met een zeef is het moeilijk water scheppen

Burgemeester Costolo spreekt en belooft Google brood en schone spelen. Hoe? Begin met de trollen te negeren. Kijk niet. Reageer nooit. Geen retweet. Maar dat is niet genoeg. Er zal een trollen-meldpunt komen. Een trollen-politie. Het wordt niet eenvoudig. Een troll laat zich niet gevangen nemen. Hij loopt als Goofy dwars door alle muren heen. Met een zeef is het moeilijk water scheppen. Trollen is een werkwoord dat eigen is aan het species mens. Het internet is net zo mooi als de mens het maakt.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.

Illustraties met dank aan Fotolia.