Apps & Tools, How to

Google AdWords: eindelijk inzicht in je conversies met ‘custom columns’

0

Waar het eerst nog veel gepuzzel was om je conversies inzichtelijk te maken in Google Adwords, hebben we hier sinds twee maanden meer inzicht in. Toen lanceerde Google een nieuwe functie in Adwords: ‘custom columns’, ofwel aangepaste kolommen. Met custom columns kun je eigen kolommen met eigen kolombeschrijvingen maken.

Google heeft de lancering van deze functie niet aan de grote klok gehangen, waardoor het misschien bij velen nog onbekend is. In de oude situatie, dus voor de custom columns, was het veel ingewikkelder om inzicht te krijgen in je conversies.

Wat is het?

Met custom columns kun je de voortgang van maatstaven volgen via zogenaamde segmenten. Nu lijkt dat misschien ingewikkeld, maar in werkelijkheid is het makkelijk. Maatstaven (of metrics in de Engelse versie) kun je in Adwords onderverdelen in prestaties en conversies, die je ook weer kunt onderverdelen. Onder prestaties valt bijvoorbeeld: kosten, gemiddelde kosten per klik, doorklikratio, vertoningen en klikken. Onder conversies valt onder andere: geconverteerde klikken, oproepconversies, kosten per conversie, totale conversie waarde en de geschatte totale conversie ratio.

Deze metrics kun je vervolgens toepassen op een aantal segmenten. Deze segmenten zijn: het netwerk (Google zoeken, zoekpartners en Google display netwerk), apparaat (computers, mobiele apparaten en tablets), bovenaan vs. overig (Google zoeken bovenaan, Google zoeken overig, Google Display Netwerk, zoekpartners bovenaan en zoekpartners overig) en +1-meldingen (persoonlijk, basis en geen).

Hoe werkt het?

Aan de hand van een paar stappen leg ik uit hoe deze functie werkt:

  • Log in bij je Adwords-account en klik in de tab Kolommen de functie Kolommen aanpassen aan.
  • Vervolgens zie je een aantal statistieken. Kies de statistiek Aangepaste kolommen.

Aangepaste Kolommen

  • Er verschijnt nu een tekst waarbij je de naam van de kolom en de kolombeschrijving op moet geven.
  • Tot slot kun je de bovengenoemde metrics/maatstaven en segmenten selecteren. Als je op Opslaan klikt, zie je je eigen gemaakte kolom in de Adwords terugkomen.

Een voorbeeld: je bent als ondernemen geïnteresseerd in een kolom met daarin het aantal klikken (de metric/maatstaf) op een advertentie afkomstig van mobiele apparaten (segment). Ziet dit er als volgt uit:

Custom columns

Je eigen kolom wordt nu zichtbaar. Deze kolommen kun je op je eigen manier inrichten.

De voordelen: nog beter inzicht in je account

Wat zijn de voordelen van custom columns ten opzichte van de oude Adwords-interface?

  • Het is een stuk makkelijker inzicht te verkrijgen in je Adwords-account. Je bespaart tijd doordat je op een makkelijke manier voor jou relevante kolommen kunt maken.
  • Waar voorheen alle conversies op een hoop werden gegooid, en je dus haast geen onderscheid tussen conversies kon maken, is dat nu overzichtelijk.
  • Je kunt je eigen kolommen samenstellen, waardoor je inzicht hebt in de informatie die alleen belangrijk is voor je eigen onderneming
  • Als je met je muis over het vraagteken naast kolombeschrijving gaat, zie je je eigen beschrijving terug. Over deze beschrijvingen zegt Google het volgende: Deze tekst wordt weergegeven wanneer u de muisaanwijzer op het pictogram vraagteken plaatst naast de naam van de kolom in uw rapporten.

De toekomst: ook op advertentiegroep- & zoekwoordniveau?

Vooralsnog is deze functie in Google Adwords alleen in te zetten op hoofdaccount- en campagneniveau. Misschien kunnen we het in de toekomst ook toepassen op advertentiegroep- en zoekwoordniveau? Misschien werken we op deze manier toe naar een betere customer lifetime value.

Ik ben erg benieuwd naar je eigen ervaringen met deze onlangs uitgerolde functie!