How to

YouTube-video: 7 manieren om meer views te krijgen

0

We kijken samen zo’n 38.2 miljard uur online video per kwartaal. Niet zo gek dus dat veel bedrijven online video inzetten als marketingtool en consumenten de beelden gebruiken om hun aankopen te bepalen. Maar hoe valt jouw video op tussen die miljoenen anderen?

Er zijn genoeg theorieën over het verkrijgen van meer views. Ik ben van mening dat het een combinatie is van twee factoren: goede content en SEO. Je video kan een miljoen keer bekeken zijn, als de kijkers de inhoud van de video niet interessant vinden, is er geen sprake van een succesvolle video. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Ook al heb je goede videocontent, als niemand de video kijkt is de video ook geen succes. SEO en goede content hebben elkaar dus nodig.

Of kijkers de content van je video interessant vinden heeft overigens ook effect op de SEO: al wordt je video 400.000 keer bekeken, YouTube, en dus Google, zal hem niet bovenaan de zoekresultaten zetten als kijkers na 5 seconden al afhaken.

Vier belangrijke SEO-tips

Om te beginnen vier veel voorkomende en effectieve technische SEO-tips:

1. Gebruik relevante zoekwoorden

Google en YouTube kunnen je video (nog) niet scannen op inhoud. Stel, je hebt een nieuwe software ontwikkeld met de naam ‘Hype X4G’. Het is voor jou misschien overduidelijk dat deze software de wereld zal gaan veranderen, maar de kans dat mensen op de term ‘Hype X4G’ zoeken is erg klein. Hoe krijg je het dan voor elkaar dat mensen die misschien in jouw software geïnteresseerd zijn, jouw ‘HYPE X4G’ video vinden?

Het antwoord hier op is met zoekwoorden. Neem de tijd om uit te zoeken wat trending zoekwoorden zijn. Je kunt hier verschillende keywords research tools voor gebruiken. Kijk vervolgens welke zoekwoorden overeenkomen met de inhoud van je video. Daarna verwerk je deze in de titel, omschrijving en tags van je video.

2. Geef een uitgebreide omschrijving bij je video

Om Google en YouTube toch een duidelijk beeld te geven over waar jouw video over gaat, is het belangrijk om een uitgebreide beschrijving bij de video te geven. Ook in deze beschrijving kun je gebruik maken van de bovengenoemde zoekwoorden. Een beschrijving van minimaal 200 woorden is het best. Vergeet niet om daarin de url op te nemen waar bezoekers naar toe kunnen voor meer informatie. Zorg er daarnaast voor dat de teksten van al je video’s op elkaar afgestemd zijn, zodat je overige video’s als ‘gerelateerde video’s’ getoond worden. Eén kijker genereert zo meerdere views bij verschillende video’s.

youtube-seo-tips

3. Link naar de video in social media

Zelfs de beste marketingcampagnes werken niet als ze niet aan de doelgroep worden getoond. Als je een video wilt promoten, zijn social media de perfecte platforms. Deel de video op Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest en Google Plus. Daarnaast zijn je eigen kanalen belangrijk. Gebruik je eigen website of blog om naar je video te linken. Is het mogelijk om de video te delen om je contact met klanten? Misschien kun je de video zelfs meenemen in een nieuwsbrief.

4. Motiveer de kijkers actie te ondernemen

Om de video zoveel mogelijk exposure te geven, is het belangrijk dat de kijkers van de video actie ondernemen. Vraag aan je Facebook-, Twitter- en LinkedIn-vrienden of zij de video willen delen. Daarnaast zijn abonnementen en likes op een video één van de belangrijkste meetstaven voor YouTube om video’s te ranken. Motiveer de kijker daarom om de video te liken of om zich te abonneren om jouw kanaal.

Drie contenttips

Om een succesvolle video te genereren heb je dus een goede video content nodig. Drie tips:

1. Geef niet te veel informatie

Niemand zit te wachten op een video met een stortvloed informatie die met geen mogelijkheid te volgen is. Zorg ervoor dat de inhoud aantrekkelijk is, met de juiste hoeveelheid informatie of steengoede editing. Geen overbodige informatie, kom snel to the point. Wissel daarbij de videobeelden af, om wat afwisseling te creëren en eentonigheid tegen te gaan.

2. Geef je video de juiste lengte

De lengte van je video bepaalt voor een deel of mensen je video wel of niet bekijken. Lange video’s kunnen het heel goed doen op YouTube, sterker nog: één derde van de YouTube video’s is 20 minuten of langer. Maar, heeft je doelgroep zin en tijd om een video van 20 minuten te kijken? Hoogstwaarschijnlijk niet.

Accepteer cookies

3. Maak geen sales pitch van je video

De best bekeken video’s op YouTube zijn video’s waar geen overduidelijke sales pitch in verwerkt is. Natuurlijk is naamsvermelding niet erg. De meest bekeken videocampagne in 2014, met dik 97 miljoen views, was de ‘First Kiss’-video van WREN. De naam werd pas genoemd na 3 minuten. Deze video is massaal gedeeld op social media.

Adverteren voor een extra boost

Tot slot kun je de video ook een duwtje in de goede richting geven met YouTube advertising. Een video die veel bekeken is wordt namelijk hoger geranked in YouTube en bereikt daardoor weer andere kijkers. Een interessante optie is Trueview, waarbij de eerste vijf seconden gratis zijn, en je alleen hoeft te betalen als de video helemaal of langer dan 30 seconden bekeken wordt. Handig, want zoals eerder gezegd is het noodzakelijk dat een kijker je video langer kijkt dan vijf seconden om effect te hebben op je plaats in de zoekresultaten.

Succes!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.