How to

Beginnen met Meerkat: stream je eigen shows

0

De ster zijn in je eigen liveshow? Meerkat maakt het mogelijk. Met de populaire nieuwe gratis app stream je video’s vanaf je mobiel naar je twittervolgers. Een stream starten is simpel. Open de app, druk op de button ‘schedule’ om een stream in te plannen of op ‘stream’ om direct live te gaan. Je stuurt dan een tweet met een link van jouw livestream naar je volgers. Alles wat je nu met je telefoon filmt, is direct te zien. Tricky? Niet met deze 8 tips.

Tip 1: Koop een iPhone

De app werkt vooralsnog alleen op het besturingssysteem iOS van Apple. De ontwikkelaars van Meerkat werken aan een volwaardige Android-app, maar wanneer deze uitkomt is nog niet duidelijk.

Tip 2: Kondig je Meerkat-stream van tevoren aan

Zomaar een stream starten is leuk. Maar om zoveel mogelijk kijkers te krijgen, is het handig om hem van tevoren aan te kondigen, zodat je publiek er klaar voor is. Als je volgers op een ‘dode’ link klikken, is de kans groot dat ze teleurgesteld afhaken en niet meer terugkomen.

meerkat-announcement

Tip 3: Zorg voor een goed verhaal

Storytelling. Met een verhaal boei je mensen. Film dus niet random je kind of kat – tenzij een van beiden een extreme cuteheidsfactor heeft of trucje kan –, maar film je huwelijksaanzoek, je eerste skydive of maak je droom als razende reporter waar en doe live verslag vanaf een festival.

Tip 4: Houd het kort

De link wordt gedeeld op Twitter, een vluchtig medium waar het publiek gewend is aan content in 140 tekens. Blijf niet oeverloos filmen, houd het bondig. Onthoud: jij bent de regisseur van je leven en jij bepaalt wat jouw publiek ziet.

Tip 5: Doe het niet te vaak

Een Twitterstream met enkel Meerkat-linkjes ziet er niet interessant uit. Plus, de kans om mensen teleur te stellen (‘stream over’) is zeer groot. Prik een vast moment van de dag. Tenzij er iets sensationeels of schokkends gebeurt. Dan ben jij er natuurlijk als eerste bij.

meerkat-to-be-continued

Tip 6: Be creative

Inhakers zijn succesvol. Maak een ‘oranjestream’ op Koningsdag of doe iets ludieks met eieren op eerste paasdag. Zorg ervoor dat je in elk geval opvalt in die constante stroom van (streaming-)content. Een verhaal hoeft ook niet altijd ‘af’ te zijn. Stop met filmen op het hoogtepunt en eindig een stream met ‘to be continued’. Engage je publiek door vragen te stellen. Wat willen zij zien?

meerkat-roulette

Meerkatroulette

Tip 7: No mo FOMO (fear of missing out)

Zelf ook graag kijken en inspiratie opdoen? Op meerkatroulette.com volg je de livestreams van gebruikers over de hele wereld. Van een show van Afrojack tot een ritje in een theekopje in Disneyland: alles is mogelijk.

Tip 8: Direct publiceren YouTube

Via Meerkat kun je je stream niet direct op een ander platform kwijt. Er is echter een mini-hack, namelijk #Katch. Gebruik dit woord in de titel van je Meerkat-stream en er verschijnt automatisch een plek op YouTube. Meer weten over hoe #Katch werkt? Lees er hier meer over.