Inspiratie, Verdieping

Personal branding: leer van grote artiesten & durf op te vallen

0

Of je je er nu bewust van bent of niet, maar ieder mens is een persoonlijk merk. Personal branding, oftewel je persoonlijke merk managen, niet meer alleen voor popsterren of andere beroemdheden weggelegd. Ik mag een dag meekijken bij het BrandedU-programma van Nancy Poleon. Door haar ervaring bij een platenlabel, waar ze werkte met artiesten als Prince, Alicia Keys en Pink en weet ze als geen ander hoe je jezelf zichtbaar maakt en neerzet als merk. Ook voor bedrijven werkt personal branding, want met grijze muizen onderscheid je je niet.

Beschouw jezelf als een merk

Klanten moeten je kunnen vinden en je moet hen weten te boeien. Want alleen als mensen je kennen, je zien als expert op jouw vakgebied maar ook sympathie voor je hebben, willen ze met je in zee gaan. Je moet je unieke zelf dus laten zien en fans opbouwen. Beschouw jezelf dus als een merk. Wat maakt jou uniek en onderscheidend van anderen? Hoe profileer je jezelf en je unieke kennis en expertise? Hoe krijg je fans? Door te bouwen aan je personal brand, laat je aan anderen zien wat jou (en jouw producten of diensten) bijzonder maakt. Zo trek je de juiste klanten aan waar je ook echt toegevoegde waarde aan kunt leveren of vind je de juiste baan.

Branding komt van binnen uit

Het gaat om het vinden van je eigen identiteit. In zijn boek ‘Start with why‘ beschrijft Simon Sinek wat succesvolle mensen en bedrijven onderscheidt van anderen. Ze dragen namelijk vooral uit waarom ze iets doen (hun persoonlijke missie en visie) in plaats van wat ze doen.

Storytelling: waarom doe je wat je doet?

Storytelling krijgt steeds meer aandacht. De corporate story van een organisatie uitdragen: het verhaal vertellen om mensen te boeien en waar mensen zich mee kunnen identificeren en graag bij willen horen. Want als je zelf niet weet waarom je doet wat je doet, waarom zou je doelgroep het dan moeten begrijpen? Mensen kopen niet zo zeer wat je doet maar waarom je het doet. Vertel dus vooral waarom je iets doet om echt het verschil te maken.

Lessen van een rock-‘n-roll-marketeer

Volgens Nancy Poleon is personal branding niet hetzelfde als imago. Ze werkte voor BMG Music met sterren als Westlife, Usher, Santana en K3. Als je met popsterren samenwerkt en hun merk moet laden, doe je niets anders dan branding. Alleen artiesten die zichzelf goed kennen en echt authentiek zijn, hebben lang succes. Als ze niet dichtbij zichzelf blijven, houden ze het niet vol of vallen ze uiteindelijk door de mand en verliezen ze hun fans.

nancy poleon & maaike guldenTegenwoordig coacht Nancy Poleon vrouwelijke professionals en ondernemers om zich beter te profileren met haar programma BrandedU. Door haar ervaring in de muziekindustrie weet ze als geen ander hoe je jezelf zichtbaar maakt. Ervaringen uit de entertainmentwereld zijn namelijk ook heel goed toepasbaar bij personal branding. Ook professionals moeten hun merk laden. “Wees authentiek, vertel je verhaal en bouw een band op met je publiek. Branding komt van binnenuit”, vertelt Nancy.

Wees je altijd bewust van hoe je overkomt op je publiek

“Als er een les is die je van artiesten kunt leren is dat je je altijd bewust moet zijn van hoe je overkomt bij jouw publiek. Dus het begint bij perceptie. Weet hoe mensen naar je kijken, welke eigenschappen zij uniek aan je vinden en waar ze je voor zouden willen vragen. Het gaat erom dat je zelf goed weet wat je grootste waarden zijn. Zorg ervoor dat je gezien wordt zoals jij gezien wilt worden”, aldus Nancy Poleon.

Wat je kunt leren van Tina Turner

Dat je netwerk het allerbelangrijkste is, vertelt ook Harriet Brand, die jarenlang senior vice president was van meer dan 60 MTV-kanalen. “Netwerken is het belangrijkste om mensen aan je merk te binden, want als je veel mensen kent, brengt je dat van a naar z. Jouw connecties kunnen mensen mobiliseren. Je hebt daar maar één connectie voor nodig. En vergeet niet dat de juniors van vandaag de leiders van morgen zijn”, aldus Harriet.

harriet brandDe meeste mensen maken eerst sociale professionele connecties. Op Facebook presenteren mensen zichzelf met hun eigen waarden en voorkeuren, en dan pas hun prestaties. Welke persoonlijke waarden zijn voor jou belangrijk? Herken deze waarden in anderen en leer ook van mensen. “Tina Turner leerde mij dankbaarheid te tonen en Witney Houston leerde mij vooral hoe het niet moet”, vervolgt Harriet.

Durf om hulp te vragen en deel successen van anderen

Werk vooral samen met anderen en vraag mensen om hulp. Maak de contacten persoonlijk: ga uit eten of drink een koffie samen, want dat verdiept de relaties. Erken ook de successen van anderen, vertel wat je aan hen bewondert, deel hun artikelen en statusupdates. Iedereen waardeert dat, waardoor ze ook meer sympathie voor jou krijgen en graag iets voor je terug doen. En als je mensen met elkaar in contact brengt en met elkaar verbindt, dan verbind je meer mensen aan jou. De personal branding tips van Harriet Brand op een rij:

 • Blijf jezelf
 • Wees aardig
 • Geef je zwakheden toe
 • Herken je sterke kanten
 • Ken je persoonlijke waarden
 • Wees open
 • Steun anderen

Share, dare & care

Tijdens het BrandedU-seminar komen nog een aantal ‘powervrouwen’ aan het woord, zoals Mabel Numerdor (Miss Marketing), Gemma Broekhuis (Milestone Cards), Karina van de Berg (CAO van The Royal Bank of Scotland) en Raja Felgata (De Kleurrijke Top 100). De kernboodschap van deze dag is ‘share, dare and care’ zoals Dayanara Ilaria mooi verwoordde.

Dames: weet wat je wilt en maak dat kenbaar

Vooral vrouwen moeten meer lef tonen. Ze willen te graag aardig gevonden worden en hebben meer dan mannen last van negatieve gedachten over hun eigen kunnen of meningen van anderen. Hierdoor zijn ze vaak te bescheiden en maken zichzelf te weinig zichtbaar op de markt of in hun organisatie. Dus dames, wees gewoon aardig voor anderen, maar stop om te proberen aardig gevonden te worden. Weet wat je wil en maak dit gewoon kenbaar! Laat jezelf en je kwaliteiten zien.

nancy poleon

Durf op te vallen

Want als je zelf de controle niet neemt over je merk, dan bepalen anderen dit voor je. Doe dingen die belangrijk voor je zijn, wees authentiek en zorg dat je zichtbaar bent. Bepaal hoe je je presenteert en welke boodschap je verkondigt. Wees geen grijze muis, maar durf op te vallen. En dat zichtbaar zijn wordt een stuk gemakkelijker met alle online tools die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben.

 • Weet wat je wil en blijf jezelf, wees authentiek
 • Maak keuzen en heb lef
 • Durf fouten te maken en geloof in jezelf
 • Vertel je verhaal en deel dit met de wereld

Personal branding gaat om zichtbaarheid & authenticiteit

Blijf dicht bij jezelf, volg je passie en weet waar je voor staat. Maar deel dit ook met anderen. Dat betekent ook jezelf kwetsbaar opstellen door jezelf en je kwaliteiten te durven laten zien. Om je persoonlijke merk te laden, moet je brand awareness creëren. En niet iedereen zal fan van je zijn. Niet iedereen is fan van Lady Gaga, maar ze is wel een duidelijk persoonlijk merk.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.