Apps & Tools, Trends

Internet of Things: in 2020 zijn alle Samsung-producten verbonden

0

Het Internet of Things (IoT) staat bij Gartner op het hoogste punt van de Hype Cycle of Emerging Technologies. Deze top heeft een weinig vleiende naam, in het Nederlands vertaald: de piek van de opgeblazen verwachtingen. Samsung gelooft echter sterk in IoT en topman BK Yoon deed onlangs een opvallende uitspraak: “alle Samsung-producten worden verbonden met het internet.”

Maar wat is nou ook alweer dat ‘Internet of Things’? Ik hou zelf deze definitie aan:

Een netwerk van fysieke objecten met ingebouwde technologie om te communiceren en te registreren (sensing) en/of om op basis van de meetwaarden de eigen besturing aan te passen en/of te interacteren met de buitenwereld.

Dat is een brede definitie die overeenkomt met de toepassingsmogelijkheden van IoT. Hoewel we hier over consumententoepassingen praten (de apparaten van Samsung), zijn er ook toepassingen in de industrie en in wat men de ‘publieke ruimte’ noemt. Bij het laatste kun je denken aan een netwerk van goedkope sensoren die bijvoorbeeld luchtkwaliteit meten.

Het gaat erom dat het apparaat metingen kan uitvoeren en deze informatie kan delen. Om dit toe te passen op de producten van Samsung: een wasmachine kan nieuwe programma’s downloaden (lagere temperatuur, kortere cycle of lagere toeren). Ook is het mogelijk om te signaleren dat een apparaat onderhoud nodig heeft, doordat er meer stroom verbruikt wordt of kleine storingen optreden enzovoort.

Hype Cycle for Emerging technologies 2014 (c) Gartner

Hype Cycle for Emerging technologies 2014 (c) Gartner

Hoeveel IoT-devices heb jij?

De aantallen IoT-devices in 2020 wordt door Gartner geschat op 25 miljard stuks. Dat zijn wereldwijd zo’n drie apparaten per persoon. Aangezien daar ook ontwikkelingslanden bij zitten, kan het best zijn dat voor ons in Nederland dat aantal veel hoger ligt, misschien wel 6 per persoon.

Als je denkt aan de uitspraak van Samsung over de koppeling van al haar apparaten, dan zou dat aantal nog hoger kunnen worden met de wasmachine, wasdroger, tv en andere huishoudelijke apparatuur erbij. .

Het geloof van Samsung

“De wereld waarin wij leven, verandert in rap tempo. Wij geloven niet in uitdagingen, maar in kansen. Daarom blijft Samsung op continue basis innoveren. Het proces, het product en de mensen staan hierbij altijd centraal”, zegt BK Yoon, President en CEO van Samsung. So far, so good.

Maar het lijkt Samsung toch wel ernst te zijn. In 2015 wil ze meer dan $100 miljoen in de gemeenschap van IoT-ontwikkelaars investeren en in 2020 zijn alle producten verbonden met het internet, sommige zelfs al in 2017 (tv’s en mobiele apparaten).

Waarde toevoegen

Wat de koppeling met het internet dan inhoudt, is afhankelijk van het apparaat. Nu maakt Samsung allemaal apparaten met enige complexiteit en intelligentie, maar geen koffiezetapparaten (hoewel die prima op het internet aangesloten kunnen worden). Hoe exact de connectie eruit zal zien en wat de apparaten kunnen (hopelijk meer dan alleen maar een digitaal garantiebewijs), is nog de vraag. Misschien dat sommige apparaten, waarbij een internetkoppeling geen waarde toevoegt, uit het assortiment gaan. Ook Samsung is hier nog niet over uit. Dat een internetverbinding waarde moet toevoegen, dat staat wel als een paal boven water.

Een heel intrigerende opmerking uit de presentatie van BK Yoon is dat Samsung met slimme wijnkelders komt. Waar moet je dan aan denken? Temperatuurcontrole? Dat zou best wel eens kunnen met de competentie van Samsung op het gebied van koelen.

IoT-ready

Samsung praat trouwens over IoT-ready. Het product heeft dan al ingebouwde Wifi- of bluetooth-capaciteit die later door middel van een app kan worden geactiveerd. Wat er dan precies aan informatie wordt gestuurd en wat je met de app en het apparaat kunt doen, hangt van het apparaat af.

Smart Things

Onlangs nam Samsung het bedrijf Smart Things over. Dit bedrijf maakt een hub voor alle huishoudelijke apparaten zodat die bediend kunnen worden vanuit een app. Het Smart Things platform is een open platform waar volgens Samsung nu al een miljoen developers actief op zijn.

samsung smartthingsNadeel is wel dat dit weer een platform is waar ontwikkelaars voor moet gaan ontwikkelen, net zoals Nest, Toon en alle andere leveranciers. Samsung ziet het natuurlijk als het platform voor alle devices, niet alleen die van Samsung zelf. Nest, van Google heeft volgens mij hetzelfde idee (Works with Nest).

Eerste Internet of Things wasmachine

Een van de eerste apparaten die IoT-enabled is, is de wasmachine Crystal Blue. Naast de internetverbinding (via Wi-Fi en/of Bluetooth Low energy) zitten hier ook geen knoppen meer op, maar een touchscreen waarmee je alles bedient. De Crystal Blue is een zogenoemde high end wasmachine (in de range van 2000 euro). Directe concurrent van Samsung op dit gebied zijn natuurlijk de bekende merken, zoals Miele. Volgens Samsung is de verkoop in dat segment met 80 procent gestegen.

crystal blueDe wasmachine werkt met een app waarop allerlei notificaties verschijnen, zoals dat de was klaar is. Daarnaast kan door de connectivity ook de werking in de gaten worden gehouden.

Levensduur

Hoewel de levensduur van huishoudelijke apparaten van belang is, is het door de snelle ontwikkeling van de technologie niet meer mogelijk om 25 jaar met een apparaat te doen. Tenminste, niet zonder de mogelijkheid om te kunnen upgraden.

Bijvoorbeeld, bij wasmachines zijn de laatste jaren nieuwe energiezuinige programma’s ontwikkeld die noodzakelijke aanpassingen in een wasmachine tot gevolg hebben. Doordat Samsung de connectivity heeft om dit te doen (in de zin van een software-update of door het vervangen van een component, zoals bij de tv’s van Samsung), is het mogelijk het apparaat qua functionaliteit langer mee te laten gaan.

Van ‘point of distress’ naar ‘point of desire’

In een gemiddeld huishouden gaat een wasmachine ongeveer 8 jaar mee. Het moment van vervangen is op dit moment, zoals als Daniel Harvie (directeur Huishoudelijke Producten Europa) zegt, a ‘point of distress’. Met andere woorden: het apparaat is kapot en het moet worden vervangen. Dit moet volgens Harvie veranderen naar een ‘point of desire’. Dit houdt in dat de wasmachine vervangen wordt, omdat een nieuwe machine duidelijke voordelen heeft ten opzichte van de oude.

Innovatie doe je niet alleen. In het geval van de wasmachine is er ook een samenwerking met P&G ontstaan die logisch is: Samsung maakt de machine en P&G het wasmiddel.

Andere huishoudelijke apparaten

Ook bij de ovens lijkt een internetconnectie een zinvolle aanvulling, zoals het downloaden van bereidingswijzen. En in de toekomst is zelfs een combinatie van het scannen van de inhoud van de koelkast (gecombineerd met houdbaarheidsdata van voedingsmiddelen) en het bedenken van een recept mogelijk, aldus Samsung.

De koelkast krijgt dan de mogelijkheid om alles wat er in zit te scannen, op basis van een barcode op de verpakking of op basis van een vorm. Hoe dat exact gaat werken en of mensen de tijd nemen om dat te doen, is natuurlijk de vraag. Het vraagt ook extra werk. Hoe hou je bij hoeveel er in het pak zit? Dit zijn ook vragen waar Samsung zelf over nadenkt. Een belangrijke vraag naast of het kan, is ook of je dat als consument wil. Niet alles wat mogelijk is, is zinvol. Door concepten te testen met consumenten, kun je kijken of dit waarde toevoegt.

Ook het maken van een boodschappenlijstje en deze naar de lokale supermarkt zenden, zou mogelijk zijn. Het is natuurlijk wel een uitdaging om dit te doen, omdat niet iedere supermarkt hetzelfde assortiment heeft (in de breedte of de diepte).

BK-Yoon-at-the-Government-Summit-in-UAE3

Samsung’s CEO BK Yoon op de Government Summit in Dubai (2015)

De toekomst

De toekomst is connected, zoveel is wel duidelijk uit de woorden en daden van Samsung. In hoeverre dit ons leven makkelijker gaat maken, is nog niet duidelijk. Niet dat ik twijfel aan de plannen, maar wat we nu zien is een wildgroei aan apps die allemaal een onderdeel besturen. Mijn Toon heeft een app, mijn Smappee en mijn Nest hebben een app (rook en CO-melding, niet de thermostaat). Alle leveranciers lijken op dit moment de interoperabiliteit te omarmen*. Het sterretje achter omarmen staat wat mij betreft voor het feit dat standaards prima zijn volgens de leveranciers. Zolang het die van hen maar is.