Video

Laat je sollicitatie opvallen: 5 tips voor een geslaagd video-cv

0

Video-cv’s zijn booming! Maar hoe maak je een goed video-cv zonder camera-ervaring of professionele video-apparatuur? In deze video deel ik vijf handige tips, zodat je met jouw video-cv de show steelt (en hopelijk die baan binnensleept).

Accepteer cookies

Wat is een video-cv?

Inhoudelijk is een video-cv niet eens heel interessant; wat je hebt gedaan en wat je allemaal kunt leest de werkgever wel in je cv en motivatiebrief. Het is dus niet de bedoeling om je cv ‘voor te lezen’ voor de camera. In een video-cv gaat het juist om je uitstraling, enthousiasme en voorkomen, kijk maar eens naar dit Amerikaanse voorbeeld.

Eigenlijk is het dus ook meer een videomotivatie dan een cv. Het is een korte pitch waarin je vertelt waarom je goed bij het bedrijf past, waarom de baan echt iets voor jou is en waarin je je enthousiasme en passie voor je vak laat zien. Daarom is het ook erg slim om voor elke vacature waar je op solliciteert een speciale video te maken.

Maar hoe doe je dat nou goed? Hoe kom je persoonlijk over en laat je je video er ook nog eens goed uitzien? Hieronder 5 tips voor een geslaagd video-cv.

1. Hou het kort (en persoonlijk)

Hou het kort (ik zou zeggen maximaal anderhalve minuut). Maak het pakkend, persoonlijk en leef je vooral in in de werkgever. De eerste 10 seconden zijn het belangrijkste: ze bepalen of de werkgever blijft kijken of niet. Begin dus met iets pakkends. Verdiep je in het bedrijf en laat – in het kort – heel persoonlijk zien waarom jij bij het bedrijf past!

2. Persoonlijk overkomen? Goede camerapositie!

Ga dicht op de camera zitten zodat je ogen goed worden gezien. Zo leggen we in het ‘echte’ leven ook contact. Bekijk de video maar eens voor een voorbeeld, dan zie je hoeveel persoonlijker een close-up is. Zet de camera niet hoog (dan wordt er op je neergekeken), niet laag (dan wordt er tegen je op gekeken), maar precies voor je neus.

3. Goede video? Goed licht!

De beste manier om je video er een stuk beter uit te laten zien? Met goed licht! De kwaliteit van je camera is nog niet eens zo belangrijk. Je kunt best met een smartphone schieten. Wat wel belangrijk is, is je lichtinval. Schiet overdag, bij zonlicht. Ga voor het raam zitten, niet de andere kant op (zie de video weer voor een voorbeeld). En schiet nooit met gele binnenlampen.

4. Belangrijker dan beeld? Audio!

Belangrijker nog dan beeld, is audio. Als het beeld niet helemaal scherp is, dan is dat nog te vergeven. Maar als de werkgever jou niet goed kan verstaan – dan gaat ie snel door. Een extern microfoontje werkt het beste.

Heb je die niet, zorg er dan in ieder geval voor dat je niet in een holle ruimte gaat zitten en dat er geen achtergrondgeluid is. Zoek een stille rustige ruimte op waarin het geluid niet teruggekaatst wordt, bijvoorbeeld je slaapkamer.

5. Wees jezelf. Geen script!

Wees jezelf! Laat zien wie je bent. Doe net alsof de camera een persoon is en laat zien waarom jij past bij dit bedrijf. Het draait echt om jouw uitstraling en enthousiasme. Als dat niet in één keer komt voor zo’n camera, geen probleem. Blijf dan net zolang oefenen, en doe net zoveel takes tot het wel goed overkomt.

Maak nooit gebruik van een script (vooral als je het niet gewend bent om voor een camera te staan), want dan kom je al snel onpersoonlijk over. Schrijf 3 punten op die je wilt overbrengen en vertel je verhaal gewoon aan de camera. Net als in een echt gesprek. Dan kom je veel echter over!

Wat zijn jouw tips?

Tot slot: is je video af? Dan kun je hem beter niet als bijlage meesturen in de mail, daar wordt de mail namelijk veel te zwaar en groot van. Zet je video daarom liever op YouTube of Vimeo en markeer hem als ‘privé’. Zo kan iedereen met de link de video bekijken, maar wordt hij niet door zoekmachines gevonden.

Wat zijn jouw tips om een geslaagd video-cv te maken? Ik hoor het graag van je!

Illustratie met dank aan Fotolia