Verdieping

‘Buy now’-knop AdWords in de maak: kopen we binnenkort ín Google?

0

Eind 2014 kondigde Twitter aan een koopknop toe te voegen aan gesponsorde tweets. Hiermee kan je tegen betaling makkelijk een call-to-action toevoegen aan je bericht. In die periode lekte via The Wall Street Journal uit dat Google met eenzelfde plan bezig is. Prachtig nieuws voor alle e-commerce-fanaten. Deze week meldt Google dat het in de komende weken echt gaat gebeuren: Google gaat via AdWords een koopknop verwerken in de zoekresultaten. Maar dan alleen op mobiel? Yiha! Of toch niet?

Mobile commerce

De berichten over mobiel gebruik volgen elkaar in rap tempo op. Inmiddels komt al meer dan 55 procent van de consumenten voor het eerst met een merk op webshops in aanraking via de smartphone. Volgens het State of Marketing 2015-rapport, dat begin dit jaar door SalesForce is uitgegeven, blijkt dat meer dan 68 procent van de marketeers mobiel al een stevige plek heeft gegeven in hun marketingstrategie. Dat is een stijging van 48 procent ten opzichte van vorig jaar. 58 procent van de bedrijven heeft zelfs een team speciaal voor mobile marketing. Dit zou voor Google natuurlijk een perfect aanknopingspunt voor deze toevoeging in hun AdWords-aanbod.

Customer journey

De customer journey is niet meer weg te denken in de omnichannelstrategieën van 2015. Er vindt een enorme verschuiving plaats naar gepersonaliseerde content. Hierin zijn social media, ads, zoekmachines, e-mailmarketing en affiliate marketing belangrijke kanalen. Als de meeste eerste touchpoints via mobiel komen, vanuit welke kanalen komen deze bezoekers dan?

Je kunt zelf bekijken hoe dit zit voor online aankopen in jouw regio en branche.

keyboard Buy now buttonZoekmachine?

Als we zien dat in nagenoeg elke branche het betaald zoeken een stevige koploper is in de reis naar de uiteindelijke aankoop, dan is het niet zo gek dat Google hierop inspeelt. Nu is natuurlijk wel de vraag: hoe? Gaan ze een rol vervullen zoals Bol.com, Amazon en eBay dat doen? Of wordt het toch meer de Twitter- en Facebook-oplossing, waarbij de bezoeker uiteindelijk wordt doorgestuurd naar de webwinkel om daar zijn of haar aankoop af te ronden?

De knop zelf

Zoals we kunnen lezen in het stuk in The Wall Street Journal, gaat Google dit de komende weken eerst uitrollen in de States en begint Google met mobiele apparaten. Het doen van de aankoop gebeurt dus binnen Google zelf. De koopknop wordt getoond in de shopping ads bovenin de resultatenpagina. Als je op de knop klikt, word je meegenomen naar een aparte omgeving binnen de zoekmachine om daar een eventuele kleur en maat te kiezen en de aankoop af te ronden.

Macy’s als proefkonijn

Google schijnt in gesprek te zijn met een aantal retailers in de Verenigde Staten, waaronder Macy’s. Zoals gezegd wordt de knop niet getoond op desktop-computers en zijn A/B-testen nodig met de retailers, zoals Macy’s, die hierin meedraaien.

Google als marktkraam

Het is natuurlijk wel een ingrijpende verandering die we meemaken, als Google haar plannen verder doorzet. Nu is Google vooral een vraagbaak en voor (e-)retailers een belangrijke bron van traffic. Op deze manier worden we (nog) afhankelijker van de zoekgigant. Al is het alleen al om het feit dat de consument de webshop niet meer hoeft te bezoeken om een aankoop af te ronden.

phone shoppingEn big data dan?

Om orders goed af te kunnen handelen, hebben we natuurlijk gegevens nodig. In de toekomst bepaalt Google dan welke data we krijgen en welke niet. Zoals het er nu naar uitziet, gaat Google ook de e-mailadressen vrijgeven als bezoekers een opt-in hebben afgerond. Retailers krijgen daardoor veel minder over hun klanten te weten, bijvoorbeeld over hoe ze uiteindelijk gekomen zijn tot de aankoopbeslissing.

Payment Serice Providers opgepast!

Het feit dat alles binnen Google wordt afgehandeld kan natuurlijk ook een enorme impact hebben op de honderden PSP’s (Payment Service Providers) die er zijn. Consumenten vullen hun creditcardgegevens in binnen Google: ze worden niet vrijgegeven voor retailers, zo luidt het nieuwsbericht nu. De cardgegevens worden opgeslagen binnen Google om vervolgaankopen zo makkelijk mogelijk te laten verlopen, is het idee. Google kondigt een breed scala aan betaalmethodes aan.

Customer service

Als Google zich gaat opstellen als verkoopkanaal, moet het bedrijf zich ook afvragen hoe om te gaan met klantvragen. Klanten komen vaak met vragen tijdens het aankoopproces. Het is heel belangrijk dat deze vragen beantwoord worden voordat een consument overweegt tot een aankoop over te gaan.

Wat betekent het voor retailers in Nederland?

Zoals wel vaker, raken we misschien een beetje overdonderd door alle aankondigingen rondom de zoekgigant. Maar de uitwerking laat altijd nog even op zich wachten. Zeker in Nederland zijn er nog geen berichten dat zo’n knop al wordt toegevoegd aan de mobiele zoekresultaten. Dat neemt niet weg dat we er alvast bij kunnen stilstaan. En misschien moeten onze strategieën er alvast op aanpassen.

Illustraties met dank aan Fotolia.