Strategie

E-mailmarketing: 6 manieren om je nieuwsbrief nog effectiever te promoten

0

Betrokken nieuwsbriefabonnees uit je doelgroep vormen het fundament waarop je succesvolle e-mailcampagnes kunt baseren. Op welke manier kun je de nieuwsbrief effectiever promoten, om zo meer websitebezoekers te converteren tot nieuwsbriefabonnees? Immers, hoe groter je database, des te meer kliks en conversies je haalt uit dezelfde e-mailmarketinguiting.


In ons vorige artikel beschreven we 5 typen triggers die je op kunt stellen om de aandacht te vestigen op je nieuwsbrief. Maar hoe maak je deze promoties zo effectief mogelijk? In dit artikel beschrijven we 6 tips die het conversiepercentage van je bestaande nieuwsbrief promoties zullen verhogen.

Fogg Behavior Model

De meeste tips in dit artikel zijn gebaseerd op de theorie van het Fogg Behavior Model. Volgens dit model gaat een bezoeker op je website specifiek gedrag vertonen als:

  1. hij voldoende motivatie heeft om het beoogde gedrag uit te voeren,
  2. het eenvoudig is om het beoogde gedrag uit te voeren,
  3. de bezoeker wordt getriggerd om dit gedrag uit te voeren.
Fogg-Behavior-Model

Het Fogg Behavior Model

Hieronder werken we dit model uit in concrete e-mailmarketing tips om het conversiepercentage van je bestaande nieuwsbrief promoties te verhogen.

1. Bied duidelijkheid en geef voordelen

Het belangrijkste binnen het aanmeldformulier is dat je precies beschrijft wat je nieuwsbrief te bieden heeft. Maak het voordeel van je nieuwsbrief (liefst in meerdere bulletpoints, voor de scanbaarheid) duidelijk zichtbaar. Neem daarnaast een link op naar de online versie van een recent verzonden nieuwsbrief en geef aan wat je verzendfrequentie is. Bezoekers willen namelijk graag weten hoe vaak ze de nieuwsbrief kunnen verwachten.

Zalando_korting

Zalando beschrijft duidelijk welke voordelen ze bieden aan abonnees.

2. Geef iets concreets weg

Sommige bezoekers zul je al snel overtuigen. Voor hen is het genoeg om de voordelen van je nieuwsbrief te beschrijven en duidelijkheid te bieden. Echter, wanneer je bij de inschrijving iets concreets weggeeft, zal dat het conversiepercentage van je nieuwsbriefpromotie sterk doen stijgen.

Natuurlijk is het type cadeau dat je weggeeft geheel afhankelijk van je organisatie, maar denk bijvoorbeeld aan exclusieve content in de vorm van een whitepaper of een benchmark (voor B2B-organisaties). B2C-marketeers kunnen een kortingscode weggeven of bijvoorbeeld leuke prijzen verloten. Mits je het je kunt veroorloven, is het bieden van een kortingscode het meest effectief.

V&D

V&D biedt nieuwe abonnees 10% korting.

Stuur dat wat je hebt beloofd direct, omdat het één van de redenen is waarom die persoon zich heeft aangemeld. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het cadeau de enige reden is dat deze persoon zich inschrijft (bijvoorbeeld in het geval van een kortingscode). Zorg voor een serie van aanmeldberichten, waarin je goede en vermakelijke content zet, om zo te voorkomen dat gloednieuwe abonnees zich direct weer uitschrijven na het ontvangen van het presentje.

3. Gebruik verliestaal

Mensen hebben de onbewuste neiging om mogelijk verlies te voorkomen. Door psychologen wordt dit ‘loss aversion’ genoemd. Loss aversion geeft psychische stress en dat willen mensen voorkomen. Door je nieuwsbrief in verliestaal te promoten, verhoog je psychische stress en op die manier de druk om daadwerkelijk in te schrijven. Een tekst als ‘Schrijf je in voor onze nieuwsbrief’ kun je bijvoorbeeld vervangen door ‘Mis onze nieuwsbrief niet langer’.

verliestaal

Coolblue promoot haar nieuwsbrief zowel in verlies- als winsttaal

4. Social proof

Een andere manier om het gedrag van bezoekers op je website te beïnvloeden is door gebruik te maken van ‘social proof’. Social proof is het fenomeen waarbij mensen hun eigen gedrag onbewust aanpassen op basis van het gedrag van anderen in die specifieke situatie.

Beschrijf hoeveel abonnees al lid zijn van je nieuwsbrief. Rond dit getal niet af, maar toon het exacte aantal abonnees, omdat dit de geloofwaardigheid vergroot. Voor Frankwatching hebben we bijvoorbeeld een integratie met de website opgezet waardoor Frankwatching het exacte ledenaantal op de website kan tonen. Wanneer een dergelijke koppeling voor jou niet mogelijk is, werk dit getal dan handmatig periodiek bij.

Frankwatching aantal ontvangers

Frankwatching toont precies hoeveel anderen zich al hebben ingeschreven

5. Vraag alleen naar het e-mailadres

Maak het inschrijven zo eenvoudig mogelijk, door bij de start van het aanmeldproces alleen naar een e-mailadres te vragen. Op die manier houd je de drempel voor bezoekers laag. Wanneer je verschillende profielkenmerken van abonnees wilt verzamelen om te kunnen segmenteren en personaliseren, maak dan gebruik van het stapsgewijze inschrijfproces.

Stapsgewijs inschrijfproces

Bij een stapsgewijs inschrijfproces vraag je op de inschrijfpagina alleen naar het e-mailadres. Net als bij een normaal formulier is een bezoeker ingeschreven op het moment dat deze op de knop ‘inschrijven’ heeft geklikt en komt die persoon op de landingspagina terecht. Normaal word je op die landingspagina bedankt voor je inschrijving, maar bij het stapsgewijze inschrijfproces kom je op een tweede formulier terecht. Hier kunnen ontvangers hun profiel verder aanvullen, terwijl ze al wel zijn ingeschreven. Doordat mensen het eerste formulier al hebben ingevuld zijn ze geneigd hun taak af te maken en zullen ze ook het tweede formulier invullen. Uit onze ervaring blijkt dat bij zo’n stapsgewijs inschrijfproces 74% van de nieuwe abonnees zijn of haar profiel volledig invult.

Met deze methode houd je de drempel laag en kun je toch naar meerdere profielkenmerken vragen. Zo zie je in het voorbeeld hieronder het inschrijfformulier van de Jong Intra Vakanties. Daar wordt in eerste instantie alleen naar het e-mailadres gevraagd. Na het bevestigen van de inschrijving, komt de ontvanger op een updateformulier terecht.

voorbeeld djiv3

Het inschrijfformulier van de Jong Intra Vakanties

6. Houd rekening met smartphones

Bied bezoekers op een smartphone een extra service door het juiste toetsenbord te tonen wanneer ze hun e-mailadres op moeten geven om zich in te schrijven. Op het standaard toetsenbord is geen ruimte vrijgehouden voor het @-teken, terwijl dit teken wel bij ieder e-mailadres gebruikt wordt. Bij het opgeven van een e-mailadres zullen bezoekers bij het standaard toetsenbord tussen weergaves moeten wisselen om het e-mailadres op te geven.

Neem binnen de HTML van je <input /> element de code type=”email” op, want dan zal het @-teken wel direct zichtbaar zijn op het toetsenbord.

iphone toetsenborden

Promoot je nieuwsbrief effectiever

Maak de advertenties waarin je de nieuwsbrief promoot effectiever door de motivatie van de bezoeker te verhogen en door de drempel binnen aanmeldformulieren zo laag mogelijk te houden. De meeste winst kun je behalen door het aanmeldproces te vereenvoudigen, dus focus daar eerst op.

In dit artikel zijn we vooral ingegaan op de elementen ‘Motivation’ en ‘Ability’ uit het Fogg Behavior Model. Met dit artikel kun je dus de bestaande advertenties voor je nieuwsbrief verbeteren. Lees dit artikel op Frankwatching wanneer je meer wilt weten over de verschillende typen advertenties (triggers) die je op kunt zetten om de aandacht op je nieuwsbrief te vestigen.

Foto intro met dank aan Fotolia.