Verdieping

Conversieknaller: dankzij verliestaal 4x zoveel nieuwsbriefaanmeldingen

0

Loop niet langer nieuwsbriefabonnees mis, gebruik net ‘loss aversion’ om websitebezoekers te motiveren om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. In 5 maanden tijd behaalde ik ruim 4 keer zoveel inschrijvingen dankzij een kleine tekstuele aanpassing. Wil jij deze waardevolle tip niet missen? Lees dan snel verder!

‘Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!’ < Dit activeert niemand

Ik kan ondertussen niet meer bijhouden hoe vaak ik deze zin op een bedrijfswebsite heb gelezen. In mijn gedachten zucht ik hard: “Dat is vast weer een mailing vol reclame.” Ik ben op geen enkele wijze gemotiveerd om me in te schrijven, want ik heb niet het gevoel dat ik iets misloop. Niet alleen ik, maar de meeste andere websitebezoekers zullen zich niet inschrijven als ze ‘Schrijf je in voor onze nieuwsbrief’ op je site zien staan. Je moet de lezers namelijk overtuigen, prikkelen en oproepen tot actie. Je wilt dat ze het gevoel hebben dat ze jouw nieuwsbrief echt niet mogen missen. Dat bereik je alleen als je diep doordringt in het brein van je doelgroep. En ik ga vertellen hoe je dat doet.

Inschrijving voor mailing is de eerste stap naar conversie

Voor elk bedrijf is het gunstig om zoveel mogelijk nieuwsbriefaanmeldingen te behalen, omdat deze mensen duidelijk aangeven dat ze geïnteresseerd zijn in je product of dienst. Een inschrijving voor je nieuwsbrief is de eerste –voorzichtige- stap naar een conversie. Deze mensen geven namelijk actief aan dat ze openstaan voor je bericht en dus ook open staan voor een goed aanbod in je mailing. Kortom: als bedrijf wil je zo veel mogelijk nieuwsbriefabonnees. Dit lukt echter niet met de veel gebruikte kreet ‘Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!’ Maar wat moet je dan zeggen?

Loss aversion – de snelste route naar meer nieuwsbriefinschrijvingen

meer nieuwsbriefaanmeldingenMeer nieuwsbriefinschrijvingen behaal je door gebruik te maken van de effectief bewezen psychologische techniek ‘loss aversion’. Dit is onze onbewuste, maar krachtige neiging om (mogelijk) verlies te voorkomen. De achterliggende reden is vrij eenvoudig: (mogelijk) verlies geeft psychische stress en dat wil je voorkomen. Hierdoor zijn we gemotiveerd om in actie te komen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat we twee keer zo sterk gemotiveerd zijn om verlies te voorkomen, dan om winst te behalen. Om meer nieuwsbriefinschrijvingen te behalen kun je dus het onbewuste mechanisme van loss aversion inzetten. Hoe? Door verliestaal te gebruiken in plaats van winsttaal.

Winsttaal vs verliestaal

Het inzetten van ‘loss aversion’ in taal is vrij simpel. Je hoeft slechts een kleine aanpassingen te maken in de tekst waarmee je mensen activeert zich aan te melden voor je nieuwsbrief. Je moet namelijk verliestaal gebruiken in plaats van winststaal.

Verliestaal = in de tekst wordt nadruk gelegd op het nadeel wat je hebt als je je niet inschrijft voor de nieuwsbrief.

Winsttaal = in de tekst wordt nadruk gelegd op het voordeel wat te behalen is door je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

CASE: nieuwsbrief ConsumPsy

Vanuit ConsumPsy (mijn bedrijf) stuur ik een maandelijkse mailing met tips om marketing effectiever en winstgevender te maken met technieken uit de consumentenpsychologie. Eerst gebruikte ik winsttaal om mensen aan te moedigen zich aan te melden, maar nu gebruik ik verliestaal.

winsttaal verliestaal

Kanttekening

Eind januari besloot ik te switchen van winsttaal naar verliestaal. Ik wist toen nog niet dat de uitkomst opzienbarend zou zijn. Ik moet je dan ook bekennen dat ik geen ‘officiële’ conversietest heb gedraaid. Daarvoor had ik beide varianten tegelijk moeten testen (winsttaal vs verliestaal), waar 50 procent van de websitebezoekers de verliestaal te zien zou krijgen en 50 procent de winsttaal. Op die manier sluit je namelijk allerlei externe factoren uit die mogelijk de resultaten beïnvloeden. Helaas kan ik de tijd niet terugdraaien.

Toch vond ik het effect van vóór en ná de tekstwijziging zo groot, dat ik het wel met jullie wilde delen omdat de potentie hiervan gigantisch is. Ik heb vorige maand alsnog een A/B-test opgezet om in een gecontroleerde omgeving het effect van verliestaal te testen. Hierbij zijn de resultaten tot nu toe ook heel gunstig in het voordeel van verliestaal. Als jullie net als ik alsnog een mooie A/B-test opzetten, kunnen we het effect nog beter testen van ‘loss aversion’ als motivator bij nieuwsbriefaanmeldingen.

Het resultaat

Op 1 februari maakte ik de switch van winsttaal naar verliestaal. Over het resultaat is geen twijfel mogelijk: verliestaal is véél effectiever dan winsttaal. Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat deze grafiek me erg blij maakte. Ruim vier keer zoveel nieuwsbriefaanmeldingen in slechts vijf maanden tijd. En dat alleen door het aanpassen van het tekstje boven het inschrijfformulier! Verliestaal is op mijn site vier keer zo effectief als winsttaal.

loss aversion e-mailing

Gebruik ‘loss aversion’ op jouw site

Het is niet moeilijk om ‘loss aversion’ en verliestaal op je site te verwerken. Als jij ook meer nieuwsbriefaanmeldingen wilt behalen hoef je alleen de tekst boven het aanmeldformulier aan te passen. Het onbewuste brein ziet mogelijk verlies en wil dit voorkomen. Dit kan door een inschrijving voor de mail.

Ik wil je vast enige inspiratie en voorbeelden geven hoe je verliestaal kan toepassen:

  • Meld je nu aan voor onze mailing, zodat je geen acties misloopt.
  • Schrijf je nu in voor onze e-zine en loop niet langer onze verkooptips mis.
  • Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis niets van onze exclusieve kortingen.
  • Mis geen enkele update! Registreer je nu om up-to-date te blijven.

Binnen vijf minuten kun jij een conversieknaller hebben. Al kan ik je natuurlijk niet garanderen dat jij ook in korte tijd het aantal inschrijvingen verviervoudigt, omdat het effect bij mijn eigen nieuwsbrief groter is dan ik ooit heb gezien. Maar het aantal inschrijvingen zal zeker flink stijgen.

Heb jij nog een mooi voorbeeld? Deel dit met alle lezers en laat een reactie achter.