How to

Webshops: verbeter je affiliate feed & laat geen geld meer liggen

0

Het is niet moeilijk om een website te beginnen die gevuld wordt op basis van een affiliate feed. Om die reden, en omdat het erg winstgevend kan zijn, schieten (product)vergelijkers, kortingscode- en cashbackwebsites als paddenstoelen uit de grond. De meeste van deze websites worden semiautomatisch gevuld door een productfeed of een andere feed die aangeboden worden door affiliate-netwerken. Toch kom ik nog veel verkeerde productinformatie tegen, zoals premies of kortingscodes.

De website kan ervoor kiezen om geen gebruik meer te maken van de slechte feed. In de webshop zelf raakt de bezoeker gefrustreerd. Beide uitkomsten kosten je als webshopeigenaar geld. En het geeft je webwinkel een slechte naam! Hoe kan dit en kun je dit voorkomen?

Affiliatemarketing, hoe werkt dat?

Je moet als webshop aangesloten zijn bij een affiliatenetwerk. Hoe dat precies werkt, en welke obstakels je tegen kunt komen, lees je in het artikel Geld verdienen met affiliate marketing: zo tackel je die obstakels van Jan Willem.

Andere websites, in de affiliate-wereld ‘publishers’ genoemd, sturen bezoekers door naar de websites van de adverteerders. Als een bezoeker daarna bij de adverteerder voor een conversie zorgt, bijvoorbeeld een productaankoop, geeft de adverteerder hier een vergoeding voor aan de publisher. De hoogte van de vergoeding bepaalt de adverteerder zelf.

Werken met een productfeed

Een webshop kan haar producten of een selectie hiervan bij een affiliatenetwerk indienen als een feed. In deze feed staan alle producten met de juiste informatie: productnaam, prijs, voorraad en locatie van de afbeelding. Het is vergelijkbaar met een feed die een webwinkel nodig heeft om haar producten te tonen op vergelijksites als Beslist.nl, het Bol.com-partnerprogramma en Google Shopping. Een publisher kan deze feed gebruiken om alle producten, kortingscodes of acties in te laden op zijn eigen website of om hiervan op de hoogte te blijven.

Wanneer loopt een adverteerder geld mis?

Maar wat gaat er dan mis, zou je je kunnen afvragen. Als er geen fouten in mijn webshop staan, hoe kunnen er dan fouten in mijn feed staan? In de eerste plaats zijn er weinig webshops zonder foutjes. Met foutjes bedoel ik niet spelfouten, maar kleine fouten die bijna niet opvallen. Twee voorbeeldenvan foutjes die ik vaak tegen kom:

  • Producten die niet onder een categorie vallen
  • Productafbeeldingen die ontbreken

Online shopping conceptAl deze fouten komen automatisch mee in de feed. Dit zorgt ervoor dat de fouten ook op de site van de publisher staan. De adverteerder loopt daardoor het risico dat de publisher gefrustreerd raakt en ervoor kiest geen gebruik meer te maken van de feed. Dat kost de adverteerder bezoekers en conversies.

Nog erger is het, als de publisher wel gebruik maakt van de feed. Een bezoeker komt via de publisher op jouw website en ziet dat de informatie niet klopt. Niet alleen is de bezoeker nu gefrustreerd in de website waar hij of zij vandaan komt, maar ook in jouw eigen webshop of website. De kans is groot dat deze bezoeker niet meer terugkomt. Het is daarom erg belangrijk dat de informatie die bij publishers aangeleverd wordt, actueel en correct is. Hoe je hiervoor kunt zorgen, vertel ik nu.

Wat maakt een feed een goede feed?

Wat zorg ervoor dat de feed wordt beoordeeld als een goede feed? Een goede feed kan zonder al te veel aanpassingen gebruikt worden door een publisher. Daarvoor moet deze aan een aantal eisen voldoen. Ik heb alles opgesomd waar ik de afgelopen jaren zelf tegenaan gelopen ben. Zowel als marketeer met eigen klanten, als in de rol van publisher die product- en kortingscode-feeds gebruikt.

1. Afbeeldinglink

Het is belangrijk dat links naar afbeeldingen werken. De afbeelding moet groot genoeg zijn om netjes te kunnen tonen. Voor de het logo van je webshop geldt hetzelfde. Het leveren van een te kleine afbeelding betekent een kleine afbeelding op de site van de publisher en dus slechte reclame voor je product of merknaam.

2. Prijzen, premies en percentages

De prijzen, aanbiedingsprijzen, kortingen en premies moeten overeenkomen met de werkelijkheid. Als er een prijs verkeerd in de feed staat, dan komt deze prijs ook niet goed op de site van de publisher te staan. Een bezoeker schrikt ervan als haar nieuwe schoenen in de webshop van de adverteerder 5 euro duurder zijn dan de publisher liet zien.

3. De voorraad

De voorraadstatus moet hetzelfde zijn als de voorraadstatus in de webshop van de adverteerder. Hoe irritant is het als je als bezoeker vol verwachting doorklikt naar haar nieuwe schoenen, die ineens niet meer op voorraad blijken te zijn in de webshop. Een grote conversiekiller!

4. EAN, MPN of GTIN

Alle producten hebben een EAN-, MPN- of GTIN-code nodig. Deze eisen worden ook gesteld door partijen als Beslist.nl en Bol.com. Zonder een EAN-code is het heel moeilijk om producten met elkaar te matchen. Als een publisher de prijzen van bijvoorbeeld een Nike Air Max 90 Essential-schoen automatisch met elkaar wil vergelijken in de feeds van Zalando en Spartoo, moet er een veld in beide feeds overeenkomen die alleen voor de Nike Air Max 90 Essential geldt. Voor producten kan dit een EAN-, MPN-, of GTIN-veld zijn.

Als dit niet op orde is, valt de feed alweer af voor publishers die producten met elkaar willen vergelijken.

5. Categorieën

De categoriestructuur die een webshop heeft wordt door een feed vaak één op één overgenomen. Bij Zalando is dit bijvoorbeeld: Heren > Schoenen (twee categorieën) terwijl het bij Sarenza: Herenschoenen-sneakers is (één categorie). Je begrijpt het al, dat komt niet goed bij het importeren van de schoenen. Een zo uitgebreid mogelijke categorie-indeling is voor publishers het fijnst. Een publisher kan met Heren > Schoenen > Sneakers (drie categorieën) zelf bepalen welke categorie hij gebruikt terwijl hij met Heren > Schoenen gelimiteerd is aan ‘Schoenen’.

Het wordt nog lastiger als de categorie, zoals bij Sarenza, Herenschoenen-sneakers is. Om deze redenen verplichten grote partijen hun gebruikers ook om te voldoen aan de feed-eisen die ze stellen. Om het voor publishers makkelijk te maken de feed te gebruiken, geef je een duidelijke categorienaam mee met subcategorieën. Een Nike Air Max-herenschoen valt onder: Heren > Schoenen > Sneakers.

Online shopping concept6. Kleuren en maten

Voor kleuren en maten van producten geldt hetzelfde als bij categorieën. Een fatsoenlijke webwinkel geeft de optie om te filteren op kleur en op maat. Om het probleem te simuleren gebruik ik webwinkel A en B als voorbeeld. Beide webshops verkopen een donkerrode schoen in de maten 42 en 43.
Webwinkel A zet de beide schoenen als volgt in haar feed: ‘donkerrode schoen maat 42’ en ‘donkerrode schoen maat 43’. Webwinkel B besluit dat het teveel werk is om alle schoenen in alle beschikbare maten in de feed te zetten en voegt toe: ‘rode schoen maten 42&43’.

Bij het gebruiken van de feeds van zowel webshop A als B komt er in de filtering te staan bij de kleuren: rood en donkerrood. En bij de maten: 42, 43 en 42&43. Dat wil geen publisher gebruiken.

7. Verloopdatum acties en aanbiedingen

Ik noemde al eerder dat een slechte feed aanbiedingsprijzen bevat die niet meer actueel zijn. Hetzelfde geldt voor acties en kortingscodes. Een kortingscode die geldig is tot 31 juni 2015 moet dit ook als einddatum in de feed hebben. Dat klinkt logisch. Maar wat er vaak gebeurt, is dat een webshop na een periode besluit om de actie eerder te stoppen dan gepland of de actie te verlengen zonder dat het affiliatenetwerk en daarmee de publishers hiervan op de hoogte zijn. Vaak stuurt het affiliatenetwerk wel een mail rond met de juiste informatie, maar wordt de feed niet geüpdatet.

Het resultaat? Een kortingscode of actie die niet meer bestaat op de websites van de publishers. En verdrietige bezoekers die geen korting meer krijgen.

8. Webshopnaam

De webshopsnaam of het merk van een product wordt vaak gebruikt door publishers. Soms om aparte landingspagina’s van te maken en voor productfiltering. Veel webshops zijn aanwezig in meerdere landen en voegen daarom in het feed de landcode toe aan de webshopnaam. Zalando NL bijvoorbeeld. Net als bij donkerrood en rood, komt er nu een foute naam op de site van de publisher te staan.

Houd je publishers tevreden met een nette feed

Het doel van meedoen aan affiliate-marketing en het aanleveren van goed materiaal is het verwerven van meer relevant verkeer, wat voor meer conversies zorgt. Het aanleveren van een, vaak geautomatiseerde, inaccurate niet actuele feed zorgt ervoor dat minder goede waardevolle publishers gebruik zullen maken van je materiaal. Minder goede publishers betekenen minder bezoekers en minder conversies. Of nog erger: een slechte reputatie.

Houd je je publishers tevreden, dan zijn je bezoekers ook blij. Veel succes!

Illustraties met dank aan Fotolia.