Onderzoek, Trends

Sneller (vaderdag)cadeau’s verkopen: verkort je laadtijd [onderzoek]

0

Aanstaande zondag is het Vaderdag. Waar kun je nog snel een cadeau vinden? Mijn collega’s en ik hebben dit letterlijk genomen door de snelheid van zestien speciale Vaderdag-landingspagina’s te meten. Hieronder tref je de resultaten aan. Wat doen ze om de landingspagina zo snel te maken? En wat kun je daar uit halen voor je eigen webshop?

Perceptie van de laadtijd

De perceptie die een bezoeker heeft van de snelheid van een pagina is belangrijker dan de totale gemeten laadtijd. Het gaat immers om de gebruikerservaring van de bezoeker: die snel iets op de pagina wil kunnen zien en daarmee aan de slag gaan. Het traditioneel meten van de laadtijd in seconden wordt hiermee steeds minder relevant. Kijk daarom bij web performance vooral naar de start render-tijd en de speed index.

Start render

De start render-tijd is de tijd tussen het opvragen van de pagina en het moment waarop er iets in de browser wordt weergegeven. Totdat de start render tijd is verstreken, kijkt de bezoeker dus naar een blanco scherm. Een gebruiker blijft volgens Jakob Nielsen geconcentreerd op wat ze doen bij een responsetijd tot 1 seconde. Beperkt de start render-tijd daarom tot 1 seconde.

Speed index

De speed index is een goede indicator van de snelheid zoals een bezoeker die daadwerkelijk ervaart. Hierbij kijk je naar hoe snel de content boven de vouw wordt weergegeven in de browser. Het gaat hierbij dus om het deel van de pagina dat direct, zonder te scrollen, zichtbaar is voor de bezoeker. De waarde van de speed index is daarmee dus afhankelijk van de schermresolutie. Paul Irish, werkzaam bij Google, geeft aan dat je zou moeten streven naar een speed index onder 1000.

De snelste en traagste webshops

De gemiddelde Vaderdag-landingspagina uit onze test had een start render-tijd van 1,46 seconden. Alleen Otto.nl en Bol.com bleven onder de seconde, Vaderdagwebwinkel.nl en Kadowereld.nl zaten hier net boven. Bij de pagina van Karwei.nl werd er pas bij 2 seconden iets op het scherm weergegeven, bij Icadeau.nl was dat na 3 seconden.

Start render tijd

De gemiddelde speed index was 1765. Ook hier waren Otto.nl en Bol.com samen met vaderdagwebwinkel.nl de snelsten met een speed index onder de 1200. Greetz.nl, Karwei.nl, Gadgethouse.nl en Icadeau.nl hadden met een speed index van meer dan 2000 de traagste pagina’s.

Speed Index

Zelf je start render-tijd & speed index meten

Wil je zelf de start render tijd en speed index van je site of webshop meten? Gebruik dan Webpagetest als tool. Vul de url van de te meten pagina in, selecteer een locatie en browser en start de test. Vervolgens worden de resultaten in een tabel weergegeven:

Webpagetest

De load time is de traditionele laadtijd. De first byte is de tijd die verstrijkt tussen het opvragen van de pagina en de ontvangst van de eerste content (byte) door de bezoeker. De time to first byte is daarmee vooral een indicator van de snelheid van de hosting en het back-end van de website of webshop.

Wat maakt de snelle webshops zo snel?

Nu we weten hoe de diverse webshops scoren, kunnen we gaan kijken wat een snelle webshop nou zo snel maakt.

Otto.nl

Otto scoort met haar start render-tijd (0,8 s) en speed index (1044) het beste van de gemeten webshops. Ook de time to first byte is met 109 ms het op één na snelste. Bijzonder is dat Otto met een laadtijd van 3,2 seconden tot de traagste drie webshops uit de test behoort. Dit onderschrijft meteen waarmee ik dit artikel begon: de laadtijd zegt weinig over de gebruikerservaring van bezoeker. Otto gaat slim om met het laden van content. De pagina is dusdanig geoptimaliseerd dat de content boven de vouw snel laadt, waarna de bezoeker op de pagina aan de slag kan.

Hoe komt Otto dan aan die 3,2 seconden? Deze tijd gaat vooral zitten in de externe content die, na het weergeven van de pagina, wordt opgehaald. Van de 117 verzoeken die nodig zijn om de hele pagina op te bouwen, zijn er slechts 45 van Otto zelf. De overige 72 requests gaan naar maar liefst 52 verschillende externe servers, met name voor advertising-doeleinden. Al deze content wordt asynchroon ingeladen, waardoor de opbouw van de pagina niet wordt geblokkeerd en de gebruiker er dus geen hinder van ondervindt.

Bol.com

De Vaderdagpagina van Bol.com is efficiënt gebouwd. Weinig verzoeken naar de server (50), een beperkte paginaomvang (712 KB) en vrijwel geen externe content maken dit in de basis een snelle pagina. Maar ook bij Bol.com geldt dat de paginaopbouw flink is geoptimaliseerd. Javascript-bestanden die niet direct nodig zijn voor de opbouw van de pagina boven de vouw, worden pas later ingeladen.

Vaderdagwinkel.nl

Als we kijken naar de traditionele laadtijd, scoort Vaderdagwinkel.nl met 1,12 seconde het snelste in onze test. Op de start render en speed index wordt een derde plek behaald. De afbeeldingen die door de hele webshop gebruikt worden, zijn allemaal erg klein van omvang en dus goed gecomprimeerd. Wel zijn er veel jpg-afbeeldingen die nog wat verder gecomprimeerd kunnen worden. Hierdoor kan de paginaomvang nog een paar honderd KB kleiner, wat de snelheid ten goede komt.

Wat Vaderdagwebwinkel.nl nog zou kunnen doen om nóg sneller te worden, is keep-alive aanzetten voor hun statische content die is ondergebracht op http://static.sbcommerce.nl. Nu moet voor elk verzoek een nieuwe TCP-connectie opgebouwd worden, wat voor elk verzoek wat tijd kost. Door het aanzetten van keep-alives blijft een geopende TCP-connectie open staan voor verder gebruik. In dat geval wordt één TCP-connectie gebruikt voor meerdere verzoeken.

Snelheid is van belang!

Een langzame website is een bron van ergernis voor gebruikers en kost webwinkeliers omzet. Uit diverse onderzoeken blijft dat bezoekers direct afhaken wanneer de website of webshop te traag is. Ze zijn minder geneigd om de gewenste actie te ondernemen, waardoor ook de conversie lager zal zijn. Het is dus van groot belang om de performance continu te monitoren en optimalisaties uit te voeren. Je merkt duidelijk dat Otto.nl, Bol.com en Vaderdagwebshop.nl de focus hebben op de snelheid van hun webshop. Nu maar hopen dat de betaling en verzending ook zo snel gaat, dan komt het helemaal goed op Vaderdag!

De genoemde pagina’s zijn vijf keer achter elkaar gemeten op 18 juni 2015, waarbij we steeds de mediaan hebben genomen. De metingen vormen een momentopname waarbij Chrome als browser is gebruikt met browser-caching uitgeschakeld. De metingen zijn uitgevoerd vanaf een server in Amsterdam waarbij de internetsnelheid is gelimiteerd tot de volgens Akamai gemiddelde internetsnelheid in Nederland: 14 Mbit/s download en 2,5 Mbit/s upload.