Infographic, Inspiratie

Scrolly-telling: saaie verhalen bestaan niet [infographic]

0

Hoe maak je van een op zichzelf nogal droog onderwerp een sprankelende en informatieve infographic met een hoog ‘wow’-gehalte? Nou, om te beginnen door optimaal gebruik te maken van de manier waarop mensen door een verhaal heen scrollen.

‘Scrolly-telling’

De Amerikaanse site Bloomberg Business presenteerde in juni een sterk voorbeeld van de kunst van ‘scrolly-telling’. Het combineert een schitterend openingsbeeld (over de volle breedte), met een sterk op inhoud gefocust verhaal, waarin een geanimeerde infographic eigenlijk het hele verhaal vertelt. De infographic laat geheel klikloos (en dus erg mobielvriendelijk) zien waar het nou eigenlijk over gaat.

3-wonenindewoestijn

Bloomberg Business, foto: Damon Winter (NYT)

Springerig lijntje

Dat het verhaal gaat over een loodzwaar onderwerp als klimaatverandering, maakt de prestatie van Bloomberg des te groter. Hoe vaak moeten we niet ons best doen om een serieus verhaal voor het voetlicht te krijgen bij een doelgroep die niet zoveel zin heeft in serieus ‘gedoe’? Deze opzet bewijst dat het kan. Je blijft gefascineerd staren naar het springerige lijntje dat alsmaar hoger gaat en roder wordt.

1-infographic-animatie

c: BloombergBusiness

Het thema klimaatverandering dreef de Nederlandse milieuorganisatie Urgenda naar de rechter om te eisen dat de regering zich gaat houden aan eerdere klimaatafspraken. Tot ieders verbazing kregen ze van die rechter deze maand nog gelijk ook – een wereldprimeur die Urgenda ineens tot mondiaal ‘breaking news’ promoveerde.

De crossmediale aanpak van Bloomberg laat zien dat je met een goede combi van sterk beeld, een scherp focus in je verhaal en een geanimeerde infographic, elk verhaal interessant kunt maken. Bewijs geleverd: er bestaan geen saaie verhalen. Er bestaan alleen slecht vertelde verhalen.

Rubriek: Het aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien Van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.