Innovatie

Hoe voorkom je Google’s Spammy Structured Markup Penalty?

0

‘Fraude’ plegen op het gebied van SEO wordt met de dag moeilijker, doordat de aanpak van Google steeds slimmer wordt. De algoritmes zijn zo onvoorspelbaar als de nacht en penalty’s werken steeds geavanceerder. Zo rolde Google onlangs een nieuwe penalty uit die websitebeheerders krijgen als zij op een black-hat-achtige manier (lees: spammy schema markup (al dan niet bewust) toepassen op hun websites.

Spammy Structured Markup Penalty

Tony Edward doopte de penalty om tot de Spammy Structured Markup Penalty. De eerste geluiden over deze nieuwe penalty waren al hoorbaar in februari van dit jaar. Toen ging het nog om door Google handmatig uitgedeelde penalty’s voor een onjuiste implementatie van structured data markup op hun website.

Zowel algoritmisch als manueel

De meest recente berichten laten echter weten dat deze penalty zowel algoritmisch als manueel kan zijn. Bij een manueel gegeven penalty kan dit een deel van je site, of zelfs je gehele website raken. Het gevolg hiervan is dat je rich snippets uitgeschakeld worden en niet meer zichtbaar zijn in de zoekresultaten. Dit is nadelig voor de zichtbaarheid van je content in de zoekresultaten, waarmee indirect ook je click-trough-rate (CTR) geraakt wordt.

Nu bekend is dat Google deze penalty uitdeelt, is natuurlijk de hamvraag: hoe kun je voorkomen dat jouw website ook bestraft wordt door Google? En mocht je dan toch onverwacht getroffen zijn door de Google banhammer, hoe zorg je er dan voor dat je website weer opkrabbelt?

In dit artikel geef ik een antwoord op beide vragen, maar eerst krijg je uitleg over wat structured data markup precies is.

Structured data markup & rich snippets

Structured data markup, ook bekend als schema markup, of gewoon in het oer-Hollands gestructureerde gegevensopmaak, is een manier om aan zoekmachines te vertellen waar de inhoud van jouw webpagina over gaat. Structured data markup is een stukje HTML-code op je pagina die zo georganiseerd (oftewel gestructureerd) is, dat het zoekmachines extra informatie geeft over jouw content. Deze HTML-code ziet er als volgt uit:

Spammy Structured Markup Penalty

Door het markeren van de juiste informatie, begrijpen zoekmachines wat de betekenis van een stuk tekst op je webpagina is. Deze extra gemarkeerde informatie kan Google in de zoekresultaten tonen in de vorm van rich snippets. Een rich snippet is dus de daadwerkelijke weergave van jouw structured data markup.

Eenvoudig gezegd: structured data markup voorziet jouw pagina’s in de zoekresultaten van wat extra bling bling. Hoewel structured data in verschillende vormen verschijnt, zijn er een aantal die je veelvuldig tegenkomt. Denk hierbij aan:

  • Productopmaak

Spammy Structured Markup Penalty product

  • Video-opmaak (zoals bij YouTube-video’s)

Spammy Structured Markup Penalty video

  • Review- en recensie-opmaak

Spammy Structured Markup Penalty recensie

  • Artikelopmaak

Spammy Structured Markup Penalty artikel opmaak

  • Evenementen-opmaak

Spammy Structured Markup Penalty evenementopmaak

  • Local search-opmaak

Spammy Structured Markup Penalty local search opmaak

Schema.org community

Op dit moment werken Google, Microsoft, Yandex, Yahoo en andere instanties samen aan één standaard voor het toepassen van gestructureerde data. Deze samenwerking komt samen in de Schema.org community. Hier wordt gewerkt aan standaardschema’s die webmasters en developers kunnen gebruiken voor structured data markup van specifieke typen, zoals schema’s voor restaurants en locaties.

Goed toegepaste structured data markup moet er dus voor zorgen dat jouw content beter geïndexeerd wordt en er beter uitspringt in de zoekresultaten. Dat draagt bij aan een betere zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten, wat zorgt voor een hogere click-through-rate (CTR).

Wanneer je deze opmaak volgens de juiste schema’s van schema.org toepast en je hierbij houdt aan de regels van Google, is er niets aan de hand. Maar maak je misbruik van structured data markup? Dan kan dat tot gevolg hebben dat je getroffen wordt door de Spammy Structured Data Markup Penalty van Google.

Wanneer krijg je een Spammy Structured Markup Penalty?

Google heeft recentelijk haar regels bij het gebruik van rich snippets aangescherpt. In haar policy omtrent het gebruik van structured data en rich snippets zegt Google onder meer het volgende:

  • Toegepaste gestructureerde gegevens moeten gebruikmaken van de volgende drie ondersteunde formats: JSON-LD, RDFa en microdata.
  • Gestructureerde gegevens moeten voldoen aan Google’s kwaliteitseisen (ze moeten up-to-date en accuraat zijn en ze mogen niet misleidend zijn).
  • Het moet hierbij meteen duidelijk zijn voor gebruikers dat de pagina rating- of review content bevat.
  • De rating of review moet slaan op een product of dienst en niet op een categorie of productlijst (bijvoorbeeld ‘Hotel Het Zonnetje’ en niet ‘hotels in Madrid’).
  • Markups mogen niet toegepast worden op adult oriented content.
  • Als er maar één review beschikbaar is, moet de naam van de reviewer legitiem zijn.

Dit kun je beter vermijden

Er zijn nog meer punten die je beter kunt vermijden om er zeker van te zijn dat je niet de Spammy Structured Markup Penalty krijgt. Ten eerste kun je het beste geen gebruik maken van rich snippets op verborgen content. Hierbij gaat het om content die wel zichtbaar is voor de zoekmachine, maar niet voor je bezoekers.

Ten tweede is het belangrijk dat als je meerdere entiteit-typen op één pagina hebt, je al deze entiteiten markeert. Geef bijvoorbeeld een recept de markering ‘schema.org/Recipe’ en een bijbehorende video geef je de markering ‘schema.org/VideoObject’. Daarnaast moeten gemarkeerde afbeeldingen direct horen bij de inhoud van de pagina. Deze moeten bovendien indexeerbaar zijn.

Hoe voorkom je een penalty?

Volg dus bij het gebruiken van structured data markup de richtlijnen van Google en maak daarbij gebruik van bestaande schema’s van schema.org. Om er zeker van te zijn dat je niet per ongeluk een fout hebt gemaakt, controleer jij je opmaak met behulp van de Structured Data Testing Tool van Google. Je kunt hier zowel de broncode als de url invoeren en laten valideren. Krijg je groene vinkjes te zien in het resultaat? Dan kun je er zeker van zijn dat jij je opmaak goed hebt toegepast.

Spammy Structured Markup Penalty voorbeeld testing tool

Naast het gebruiken van de Structured Data Testing Tool van Google kun je ook binnen je Google Search Console kijken of er geen fouten zijn onder het kopje: ‘Gestructureerde gegevens’. Als je geen fouten hebt ziet het er als volgt eruit:

Spammy Structured Markup Penalty geen fouten

Heb je toch fouten gemaakt? Dan ziet dat er als volgt uit:

Spammy Structured Markup Penalty fouten

Wanneer je (nog) geen gestructureerde gegevens ingesteld hebt, krijg je het volgende te zien:

Spammy Structured Markup Penalty geen data

Wanneer je de richtlijnen niet volgt en de gestructureerde opmaak op een spam-achtige wijze ‘misbruikt’, kan dat ertoe leiden dat je een penalty krijgt vanuit Google. Als jij er bijvoorbeeld tijdens de laatste Quality Update er uit bent gepikt door een medewerker van Google, heb je als het goed is een melding ontvangen in je Search Console (de voormalige Webmaster Tools).

Als je getroffen bent door een penalty, dan is de volgende vraag: hoe herstel jij weer van deze penalty?

Herstellen van een Spammy Structured Markup Penalty

Als je getroffen bent door de Spammy Structured Data Penalty, dan kan het zijn dat je rich snippets niet meer zichtbaar zijn in de zoekresultaten. In dat geval is het mogelijk dat je een bericht krijgt van Google met de mededeling dat je getroffen bent door de manuele penalty, of dat de indexatie van de gestructureerde gegevens niet plaatsvindt. Als één van de hierboven genoemde zaken aan de hand is, ga je als volgt te werk:

  • Controleer als eerste de gestructureerde gegevens in je Google Search Console en kijk of er fouten gerapporteerd worden. Is dit het geval? Duik dan dieper in de specifieke url’s of pagina’s die die fouten genereren. Klik hiervoor op de gestructureerde datacategorie. Wanneer je dat gedaan hebt zie je de foutmelding in meer detail:

Spammy Structured Markup Penalty herstel

  • Controleer daarna de respectievelijke schema-opmaak-implementatie en fouten met de richtlijnen van Google omtrent rich snippets en Schema.org. Laat je websitebeheerder of developer de fouten verhelpen. Als je dit gedaan hebt, test je of je nieuwe opmaak voldoet aan Google’s eisen. Hiervoor gebruik je de Google Structured Data Testing Tool waarover je eerder gelezen hebt in dit artikel. Is alles in orde? Dan kun je de structured data markup publiceren.
  • Zodra je al je fouten verholpen hebt, dien je een verzoek in bij Google om je website opnieuw te laten reviewen (reconsideration request). Tony Edward heeft hiervoor een mooi voorbeeld opgesteld welke je kunt gebruiken:

Google Webmaster Team,

Example.com was hit with a manual site-wide penalty for “spammy structured markup” and has since updated schema markup implementation to align itself with Google’s guidelines and best practices. Upon investigation, we noticed that Example.com’s schema markup was very outdated and not properly implemented from a code perspective, which was the primary cause of this issue.

We have thoroughly reviewed and addressed the errors; all outdated schema markup has been removed from Example.com. Since then, Example.com has hired [SEO agency] to confirm proper alignment with Google’s guidelines by both manually reviewing the source code as well as running tests with Google’s Structured Data Testing Tool. Additionally, [SEO agency] will aid with the QA and monitoring process to avoid further issues with any new schema markup implementation on the site.

Example.com’s goal is to have a high quality website that provides value to its users and meets their needs, as this aligns with Google’s guidelines. We kindly ask that Google process this reconsideration request to remove the manual spammy structured markup penalty from Example.com. Further documentation can be provided upon request.

Thank you,
John Doe
Example.com

Blijf monitoren

Het is belangrijk dat je niet alleen je website blijft monitoren ten behoeve van Google Penguin en Google Panda penalty’s, maar dat je ook je structured markup data controleert om te voorkomen dat je getroffen wordt door een Spammy Structured Markup Penalty. Mocht je per ongeluk toch getroffen zijn, volg dan bovenstaande stappen en richtlijnen om dit te verhelpen en te voorkomen.

Dit artikel is onder andere gebaseerd op informatie van: Search Engine Land, Google, webmeup, schema.org en Link-Assistant.com.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.