Infographic

Waarom ‘liken’ we zo graag op Facebook? [infographic]

0

Ruim 10 jaar geleden richtte Mark Zuckerberg het netwerk Facebook op. In het begin was de site alleen beschikbaar voor de studenten van Harvard, maar al snel konden ook studenten van andere universiteiten gebruik van maken. Inmiddels is het platform voor iedereen toegankelijk en is Facebook uitgegroeid tot èèn van de populairste social mediaplatformen waarop we graag gebeurtenissen met vrienden delen. Maar waarom doen we dat zo graag? 

I like…

Dat antwoord geeft de onderstaande infographic van Quicksprout. Zij doken in de psychologie van Facebook, om erachter te komen waarom we op deze site zo graag content liken, delen en reacties geven. Cijfers geven aan dat ruim 40 procent van de Facebook-gebruikers minimaal één keer per dag content van hun vrienden liken en 29 procent zelfs een paar keer. Maar waarom is de like-button zo populair? De makers geven vier redenen: het is makkelijk, het zegt iets over onszelf, we delen ‘virtuele’ empathie en we krijgen er soms wat voor terug, zoals korting of een cadeautje.

Persoonlijk bericht werkt beter

Ruim een kwart van de gebruikers ‘liket’ dus dagelijks één of meerdere berichten. Maar vaak blijkt het geven van een reactie beter te werken. Want een studie van Moira Burke toont aan dat we tevredener zijn met een reactie van iemand dan de snelle ‘like’. Persoonlijke communicatie scoort dus beter. Ook blijkt uit de visual dat we graag willen delen wat we beleven, bijvoorbeeld door status-updates. Het plaatsen van deze updates geeft ons het gevoel dat we niet zo eenzaam zijn. Hoe vaker we onze status wijzigen, des te minder we ons eenzamer voelen.

Wil je meer weten achter de psychologie van het liken en delen op Facebook? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Voor een groter exemplaar klik je op de afbeelding.

Why-We-Like-Share-Comment-on-Facebook

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterest-account van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.