Strategie, Trends

Werken in het buitenland: welke opties heb je?

0

Bijna twee weken geleden vertrok ik. Met alle voorkennis op zak die me door andere digital nomads meegegeven was. Terwijl ik dit artikel schrijf, zit ik met mijn voeten aan een zwembad op Bali nadat ik net wat dagen in Kuala Lumpur gespendeerd heb. Ik heb inmiddels veel ‘digital nomads’ ontmoet. Of althans mensen die zeggen dat ze het zijn. Maar wat typeert nu precies een digital nomad?

Zeven dagen duurt mijn onderzoek naar digital nomads op dit moment. Ik zocht in die tijd naar plekken met internet, ervoer hoe het is om deadlines te halen vanuit het buitenland en ik ging op bezoek bij enkele coworking spaces. Ik sprak over een leven als digital nomad met Canadezen, Duitsers, Nederlanders en Maleisiërs, alsook met mensen met een wat meer ondefinieerbare afkomst. Pas toen ik hier op Bali in discussie raakte met Faye en Dennis van coworking space Kumpul, over wat nu precies een digital nomad is, dacht ik terug aan de mensen die ik gesproken had:

  1. Mike Dekker (NL), geen vaste woon- of verblijfplaats. Was in Bali, ik ontmoette hem in Nederland, gaat naar Vancouver.
  2. Marcus Meurer (DE), geen vaste woon- of verblijfplaats. Was in Berlijn, Mallorca, Portugal en vliegt straks naar Brazilië.
  3. Oriane en Bruno (CAN), werken voor 2 jaar in Kuala Lumpur, gaan hierna naar een ander land in Azië.
  4. Marieke en Peter (NL), werken sinds 1,5 jaar vanuit Sanur (Bali) gaan hierna reizen door Azië.
  5. Charis Rooda (NL), is verhuisd naar Hong Kong om daar te werken.

In elk geval is er goed nieuws voor de mensen die overwegen Nederland te verlaten voor een plek in het buitenland: er zijn meerdere mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen. De digital nomad lifestyle is er daar slechts één van. Maar je hebt ook nog expats, je kunt je kantoor verplaatsen naar het buitenland, een uitwisselingsproject met je werk doen of een eigen B&B openen. Maar wat is nu precies het verschil?

SONY DSC

Een digital nomad is zzp’er

De meeste ‘digital nomads’ zijn zzp’er. Ze werken freelance voor andere bedrijven of runnen hun eigen zaak. Dat kan van alles zijn: een startup, blog, online coachingprogramma of bijvoorbeeld consultancy. Eigenlijk net zo veel als je als zzp’er vanuit Nederland zou kunnen doen. Alleen heet je dan dus digital nomad. Klopt, gedeeltelijk. Alleen het woord ‘nomad’ duidt op nomade, dat gelijk staat aan rondtrekken. Ben je dus een digital nomad als je exact hetzelfde doet als hier, met dat verschil dat je rondtrekt? En hoeveel of hoe vaak trek je dan rond?

Er zijn mensen die zichzelf digital nomad noemen en volkomen locatie-onafhankelijk zijn en werken. Toch zijn er ook genoeg ‘digital nomads’ die alleen hun kantoor verplaatsen naar een locatie waar zij er economisch gezien goed op vooruit gaan. Je verplaatst jezelf en je werk dan dus alleen van A naar B voor een vaste of vooraf afgesproken tijd. Een beetje zoals expats: werknemers die gedurende langere tijd door hun werkgever in het buitenland worden gestationeerd. Met het verschil dat je als dit soort ‘nomads’ zelf verantwoordelijk bent voor je inkomen. En dat je dus niet rondtrekt, een van de definities van het woord nomad.

De echte digital nomad

Een echte digital nomad trekt dus rond, heeft géén vaste woon- of verblijfplaats en weet niet wanneer of op welke plek hij zal eindigen. Hij leeft van de opdrachten die hij onderweg doet of van de business die hij eventueel met zijn zaak verdient. Omdat een digital nomad zich nooit vast zal leggen op één bestemming, heeft hij automatisch te maken met persoonlijke eigenschappen waarover hij moet beschikken. Denk aan eenvoudig contacten kunnen leggen, een open mind hebben en bijvoorbeeld zelfdiscipline. Want, waar hij ook is, er zullen deadlines gehaald moeten worden om zichzelf van te kunnen onderhouden. Een expat is er in elk geval zeker van dat er aan het einde van de maand salaris op zijn rekening staat.

SONY DSC

Ik wil naar het buitenland, maar wat moet ik doen?

Wil je dolgraag eens werken in het buitenland, maar twijfel je of een leven als rondtrekkende nomade voor je is weggelegd? Geen zorgen. Er zijn meer wegen naar Rome. Vraag jezelf af waar jij gelukkig van wordt. Misschien is dat een vaste plek in een warmer land met een enigszins vast inkomen. Misschien is dat niet te weten waar je zult eindigen en hou je ervan met die onzekerheden te leven. De vraag is: waar kun je wél mee leven? En binnen dat antwoord ligt de oplossing en jouw kans om naar het buitenland te gaan en vanaf de mooiste plekken ter wereld te werken.

Als je het mij vraagt is een digital nomad niets anders dan een zzp’er zonder vaste woon- of verblijfplaats. Iemand die niet bang is om contacten te leggen of nieuwe uitdagingen aan te gaan. En die daarvoor zijn zekere leven in Nederland wil achterlaten. Voor even. Of voor heel veel langer dan dat. En mocht je je nu afvragen wat je allemaal moet regelen voor een leven in het buitenland? Daar kom ik snel op terug. Voor nu: de groeten uit Bali.