Columns, Trends

Digital nomads: 4 lessen voor een schijnbaar relaxed leven

0

Weten wat je te wachten staat. Een planning. Zekerheid, vooral op financieel gebied. Standaard werktijden, een vaste werkplek, elke dag dezelfde collega’s en vijfentwintig vakantiedagen op jaarbasis. Misschien net iets meer als je geluk hebt. Als dat is wat je ambieert, stop dan vooral met lezen. Maar over twee dagen vertrek ik.

Ik ben namelijk door eBrella Home for Digital gevraagd op reis te gaan en me te verdiepen in de wereld van digital nomads. Een leven waarbij professionals zoals ik ongeveer elk aspect van zekerheid achter zich laten en vertrekken. Om waar ook ter wereld neer te strijken en vanachter hun laptop werkzaamheden te verrichten om van rond te komen.

Een schijnbaar super relaxed leven dat ik de komende maand op verschillende locaties probeer te ervaren. Ervaringen die ik met jullie deel. Maar voordat dat zover is, vraag ik me eerst af waar je volgens digital nomads zelf aan moet voldoen om te kunnen reizen, werken en leven.

1. ‘Find freedom in what you do’

Afgelopen week ontving ik een paper van Screw the Cubicle, genaamd: The must haves of an succesfull online business. Lydia (de eigenaar) helpt digital professionals die af willen van hun 9-tot-5- baan vanuit Bali met het vinden van een goed business-idee dat aansluit bij de mate van vrijheid die zij willen ervaren. Zeg maar de basis van het bestaan van bijna elke digital nomad.

Wat betekent vrijheid voor jou?

De eerste vraag die zij dan ook stelt is: Wat betekent vrijheid voor jou? Want het leven als digital nomad staat voor velen gelijk aan vrijheid. Maar wat is vrijheid? Hoe voelt vrijheid? Is vrijheid doen en laten wat je wilt? Of juist te kiezen waar je wilt zijn en op welk moment? Er is geen algemene definitie. Vrijheid is voor iedereen anders. En elke digital nomad heeft andere beweegredenen. Desalniettemin stelt nomad Gary Steward dat er wel degelijk een overeenkomst is: alle nomads ervaren vrijheid in hun werkende leven.

Accepteer cookies

Ook Marcus Meurer, een van de bekendste digital nomads, is het daarmee eens: “The biggest advantage is the ultimate freedom! I decide when, where and on what I work. For sure there are also challenges like staying productive in the most beautiful places of the world.”  Sja, die uitdagingen moet je dan maar voor lief nemen wanneer je op de mooiste werkplekken gewoon je deadline moet halen.

2. ‘Work your butt off’

Eigenlijk dacht ik dat je als digital nomad gewoon een beetje genoot van het leven en als je krap bij kas zat, een opdrachtje deed. Ik vroeg Marcus dan ook hoe hij het voor elkaar gekregen heeft zo populair te worden als digital nomad en ongeveer elke week vanuit een andere locatie te werken en nieuwe mensen te ontmoeten. Zijn antwoord: “I worked my butt off. That means lots of hustle, doing interviews, writing on medium and working hard on gaining trust and reach.” Het is dus hard werken als digital nomad, ook al werk je vanuit het zwembad of onder het genot van het mooiste uitzicht ooit.

Het ‘orgasme’ van geld verdienen tijdens het reizen

Voor Marcus werkt het. Waar hij in 2012, zoals hij het zelf beschrijft, het ‘orgasme’ ontdekte van geld verdienen tijdens het reizen, organiseert hij nu overal ter wereld DNX Camps (Co-living en co-working spaces) Hij zit nu in Mallorca, vliegt daarna naar Lissabon, Tarifa (Spanje), Berlijn, de Canarische eilanden, Brazilië en luidt het nieuwe jaar in Azië in. Simpelweg door hard te werken.

3. ‘Let it go’

Ik denk dat ik niet de enige ben die na lang dobben een 9-tot-5-baan verruilde voor de vrijheid van het ondernemerschap. Ook al twijfelde ik daar wel aan, want ik had geen enkele zekerheid dat ik mijn huur die maand nog kon betalen. Totdat iemand me vroeg: Wat als alles wat je bedacht hebt, anders gaat zijn? Wat is het ergste dat kan gebeuren? Laat het eens gewoon gaan.

Mike Dekker deed het nog net wat radicaler. Hij nam in 2012 ontslag, verkocht zijn huis en emigreerde naar Australië. Inmiddels reist hij de hele wereld over. Is net terug van Bali, vliegt over een paar weken naar Vancouver, werkt voor bedrijven overal ter wereld en is de gelukkigste vent op aarde. “Ik heb bijna alles in Nederland opgegeven, maar doe nu wat anderen pas na hun pensioen doen: de wereld ontdekken. Ik ben ook helemaal niet materialistisch meer. Heb alleen een goede laptop en wat gadgets voor mijn werk nodig, maar dat past allemaal in één rugzak.”

Voor wie de knoop doorhakt, wacht een prachtig leven.

Alle controle en zekerheden opgeven en reizen zonder eindbestemming is daarmee volgens veel digital nomads één van de meest essentiële voorwaarden om deze levensstijl toe te eigenen. Maar voor wie de knoop doorhakt, wacht een prachtig leven.

Accepteer cookies

4. ‘Be curious’

De wereld van digital nomads is een open deur. Letterlijk. Zolang jij jezelf ervoor openstelt en nieuwsgierig blijft, zijn de mogelijkheden voor reizen en werken waar ook ter wereld eindeloos. Zo heb ik afgelopen weken nomads benaderd in de hoop ze wat vragen te mogen stellen over de manier waarop zij leven. Of suggesties te ontrafelen over goede werkplekken. Echt élke nomad die ik sprak, werkte mee. Op elk bericht in fora werd gereageerd. En iedereen stond open om kennis met me te delen. Sommigen nodigden me zelfs uit om langs te komen. Ik voel me dan ook direct geaccepteerd in de community. Nog voordat ik überhaupt het vliegtuig in ben gestapt.

Co-living spaces

Een open blik op de levensstijl en een drang om dingen te weten te komen en daarmee te ontdekken is één van de belangrijkste eigenschappen die je als digital nomad moet hebben of willen ontwikkelen. Om die reden (en het feit dat deze levensstijl booming business is) zie je ook ontzettend veel co-living spaces ontstaan waar professionals voor een bepaalde periode samen wonen en werken aan projecten. Om kennis te verbreden, te blijven ontdekken en te groeien. Want je daarvan afsluiten, is onmogelijk als je deze levensstijl accepteert.

Conclusie: ik ga gewoon, verwacht niets, stel mezelf open, blijf nieuwsgierig, ontdek, leer (ook van fouten), werk hard en ga vooral ook genieten: “Being on the road makes everybody happy and let people grow”, aldus guru Marcus.

Off I go!

So off I go. Donderdag vertrek ik naar Kuala Lumpur en vlieg na een kort weekje door naar Bali, waar zich de laatste jaren enorm veel initiatieven op het gebied van digital nomads ontwikkeld hebben. De verhalen van deze reis, de mensen die ik ontmoet, de werkplekken die ik bezoek en de plekken die ik ontdek, deel ik onder andere hier met je. Zodat ik, maar ook jij, meer inzicht krijgt in deze digital professional lifestyle. Want daar ben ik in elk geval erg benieuwd naar.

Oproep: wat wil jij van & over digital nomads weten?

Mocht je nu prangende vragen hebben over wat dan ook te maken heeft met digital nomads. Stel ze gerust hieronder of tweet je vraag met #ebrellanomad. Ik doe mijn best je vraag te (laten) beantwoorden.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.