Infographic

Interactieve vluchtelingenstroom: de feiten in beeld [infographic]

0

De vluchtelingencrisis is het grote ding van 2015, of we dat nou leuk vinden of niet. De stroom vluchtelingen uit Syrië en andere wankele regio’s kwam pas goed op gang in de loop van dit jaar. Nu is er een fantastische infographic die het allemaal duidelijk laat zien.

Alleen feiten

De politieke achtergronden doen er even niet toe, we kijken alleen naar de feiten. Waar komen ze vandaan, waar gaan ze naar toe? Wanneer is het begonnen, wanneer liep het uit de hand? Of valt het allemaal eigenlijk nog wel mee? Deze infographic geeft veel antwoorden en ziet er werkelijk ge-wel-dig uit. Het is een ‘exploratory’ grafiek: alle informatie zit er in, de kijker kan zelf op zoek naar de antwoorden die hij of zij zoekt. Prachtig gemaakt door Juho Ojala and Ville Saarinen van het Finse bedrijf Lucify.

Natuurlijk beginnen we met een kaart van Europa met daarop een animatie van oplichtende stippeltjes. Die stippeltjes zijn vluchtelingen. In een tijdlijn die je langzaam of snel kunt laten vloeien, stromen ze allemaal naar het noorden van Europa. Zodra je je pijl op een bepaald land zet, zie je de stroom vluchtelingen naar dit land – en soms gaat het van daaruit verder.

vluchtelingen-infographic-1

De stroom vluchtelingen in Europa op een interactieve kaart. Elk stipje staat voor 25 mensen, een buslading.

Zelf op onderzoek uit

Waar gaan de Syriërs vooral naar toe? En waar komen de vluchtelingen vandaan die Oostenrijk bereiken? Het is allemaal te zien zodra je klikt. Je wordt dus niet overweldigd door een overdaad aan informatie, maar kunt per land zien wat er gebeurt. Nooit geweten dat Servië zoveel vluchtelingen ontvangt – die maar deels weer doorreizen. Spanje en Italië worden overgeslagen. Elk stippeltje staat voor 25 mensen, zeg maar: een bus vol.

Daaronder zien we het tweede deel van de infographic, een interactief diagram, dat links de leeglopende landen stapelt en naar rechts toe laat zien waar de mensen heen reizen. Dit interactieve Sankey-diagram laat heel neutraal zien dat vluchtelingen zo hun voorkeuren hebben. Veel Syriërs gaan liefst naar Duitsland of Servië, en vluchtelingen uit Eritrea kiezen vooral voor Zwitserland, Duitsland of Nederland. Afghanen gaan naar Hongarije, en Albanezen trekken vrijwel allemaal naar Duitsland. Curieus, onthullend en toegankelijk.

The flow towards Europe - Lucify - Mozilla Firefox

Vluchtelingenstroom: van herkomstlanden (links) naar bestemmingen (rechts).

Rubriek: Het aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.

Afbeelding intro met dank aan Fotolia.