Inspiratie

Digital nomads zijn de pioniers voor onze nieuwe generatie

0

De levensstijl van digital nomads roept wel eens weerstand op van oudere generaties. Is dat nou wel nodig? Is dat wel verstandig om ergens aan de andere kant van de wereld te gaan zitten terwijl je amper volwassen bent en je studie nog niet eens afgerond hebt? Al eens nagedacht over je pensioen of het kopen van een huis?

Ik heb zelfs eens iemand gesproken die dit vergeleek met de hippies in de jaren 70. Een luizenleventje en lang leve de lol. Een ‘manier om je af te zetten tegen de maatschappij’ en ‘het komt wel weer goed, over een paar jaar is de lol er vanaf en hebben ze een vaste baan’. Maar alle statistieken en trends wijzen erop dat dit geen juiste voorspelling is.

De wereldwijde groei in technologische mogelijkheden, snelheid van het internet en vliegtickets die almaar goedkoper worden zijn nog maar een paar trends die bijdragen aan een steeds groter aantal digitale nomaden. Deze afstandswerkers ontdekken de wereld terwijl ze werken. Waarom een 9-tot-5-baan als je ook zelf je werktijden kunt bepalen? Waarom routine in plaats van avontuur en nieuwe ervaringen?

Vooruitblik digital nomads1. Denken in oplossingen

Digital nomads hebben maling aan gebaande paden en aan ‘wat hoort’ of wat ‘maatschappelijk verantwoord’ is. In die zin zou je kunnen beargumenteren dat ze zich inderdaad afzetten tegen de maatschappij. Ze doen dit door simpelweg op zoek te gaan naar een andere maatschappij waar ze zich beter bij voelen, zodat ze hun leven op hun eigen manier kunnen inrichten.

Omstandigheden die je dwingen tot een creatieve mindset

In zekere zin ‘is’ er geen maatschappij, want de digitale nomade bevindt zich overal en nergens. Er is niemand die je hand vasthoudt en je moet alles zelf zien te regelen, vaak in een voor jou vreemde cultuur. Deze omstandigheden stimuleren, of dwingen je misschien zelfs, tot een denkwijze die oplossingsgericht, creatief en innovatief is. Deze mindset neem je mee naar je werk. Daarom zie je onder de digitale nomaden veelal ondernemers in plaats van werknemers. Het is dan ook een grote misvatting dat digitale nomaden een luizenleventje hebben.

Grootste hotspots voor digital nomads: Bali & Chiang Mai

Digital nomads werken vaak samen zonder bij elkaar in dienst te zijn. Zie het als een grote bijeenkomst van zzp’ers die allemaal hun specifieke kwaliteiten op tafel leggen en zo samen tot een akkoord komen voor een vergoeding of samenwerkingsverband. Op deze manier ontstaan al die succesvolle startups vanuit plaatsen als Bali en Chiang Mai (Thailand), twee van ’s werelds grootste hotspots voor afstandswerkers.

Digitale nomaden denken in oplossingen2. Je werkomstandigheden creëer je zelf

Deze hotspots zijn niet zomaar ontstaan. De meeste coworking spaces en andere faciliteiten voor digitale nomaden zijn zelfs door andere digitale nomaden opgezet. Dit heeft te maken met de oplossingsgerichte mindset van digitale nomaden, maar ook met de intrinsieke werkmotivatie die ze hebben. Als je eenmaal op deze manier leeft, wil je niet meer anders. Je gaat dan manieren bedenken om het jezelf en andere digitale nomaden makkelijker te maken. Zo ontstaan coworking spaces, goede faciliteiten en uiteindelijk de hotspots waarin zij het beste tot hun recht komen.

Andere afstandswerkers ontmoeten

Op deze plekken kunnen afstandswerkers goedkoop leven en leuke dingen doen. Dit zijn plekken waar je avontuurlijke activiteiten kunt ondernemen en van de lokale cultuur kunt genieten. En waar tegelijkertijd alle westerse gemakken, zoals snel internet, te vinden zijn. Ook zijn deze hotspots goede plekken om andere afstandswerkers te ontmoeten en samen nieuwe projecten en startups te beginnen.

Deze trend zal zich voortzetten; er er ontstaan meer van deze ontmoetingsplekken. Er is geen sprake van een kantoor of vaste werkplaats, het tegenovergestelde is waar. Tijdens het reizen ontdek je een plek waar je het naar je zin hebt en langer zou willen blijven. Daarna ga je onderzoeken of en hoe je vanaf die plek je werk zou kunnen uitvoeren en hier heb je niet zo gek veel voor nodig. Vaak is een betrouwbare wifi-verbinding al voldoende. Op die manier creëren digital nomads de voor hen ideale werkomstandigheden, bijvoorbeeld door vanaf een tropisch eiland of juist vanuit een moderne hoofdstad te werken.

3. Constante innovatie als katalysator voor vergaande internationalisering

De constante innovatie van de huidige generatie digitale nomaden maakt deze levensstijl steeds toegankelijker. Op dit moment zijn de meeste digitale nomaden actief in bepaalde regio’s of landen, maar ook dit zal in de toekomst veranderen. Vliegtickets worden goedkoper, vliegtuigen sneller. Het is niet ondenkbaar dat je straks binnen een paar uur aan de andere kant van de wereld kunt zijn en op die manier een succesvol internationaal bedrijf kunt runnen.

Het explosief groeiende aantal digitale nomaden in minder ontwikkelde landen draagt langzaam maar zeker bij aan de welvarendheid van de lokale bevolking. Ook zij krijgen straks in toenemende mate de beschikking over snel internet en kunnen vliegtickets kopen. Ook in deze landen ontstaan dus steeds meer digitale nomaden.

De blauwdruk voor het toekomstige werkklimaat

Zelf weten waar en wanneer je werkt is nu nog de uitzondering, maar wordt in de toekomst steeds meer de regel. Pieter Levels voorspelde onlangs dat er in 2035 één miljard digitale nomaden zijn. Bedrijven en overheden moeten mee in deze ontwikkeling en dit beïnvloedt op termijn de complete werkcultuur.

Digitale nomaden zijn niet de moderne versie van de hippies uit de jaren 70. Het zijn innovators die een blauwdruk vormen van het toekomstige werkklimaat. De bouwstenen voor de modernisering van de werkcultuur worden op dit moment gelegd: digitale nomads zijn de pioniers voor een nieuwe generatie.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.