Verdieping

Contentmarketing: doe als Frans, geef je over aan een hogere macht

0

Column – ‘Hello, it’s me’. Als Adele het kan, dan ik vast ook. Terug op het platform bij uitstek voor ‘online trends, tips & tricks’. We zijn zowel leraar als leerling geworden, consumeren en reproduceren continu elkaars weetjes, feitjes, duimpjes, hartjes en andere feestjes. ‘Doe dit’, ‘Vermijd dat’, ‘Dit zijn de echte trends voor 2016’, en vele andere open deuren. Commanderen heeft nooit gewerkt, behalve als je in het leger zit. ‘Doe eens aardig. Je wilt toch geld van me.’ Aldus Hans van Dijk in het nog altijd actuele ‘Copywriten in tijden van oorlog’.

Ik probeer ze dan ook zo veel mogelijk te vermijden: de trends, tips & tricks. Ze zeggen meer over het verleden dan over de toekomst, meer over de ander dan over jezelf. En vanwege de zweem van dogmatisme, zal ik ze ook tot een minimum proberen te beperken.

Op de dag dat contentmarketingcollega Cor Hospes weer eens prachtig blogt, ditmaal over zijn liefde voor Typhoon en de ietwat vergezochte link met het vak, Steven van Belleghem zijn contentmarketing-richtlijnen presenteert, gelijk maar voor 2016 en 2017 (je kunt ‘t maar gehad hebben moet hij gedacht hebben, bovendien niemand die je er aan houdt), moet ik denken aan Lange Frans die vandaag mocht zingen bij Giel op 3FM.

Accepteer cookies

Kamervragen 2

‘Kamervragen 2’ is de titel van deze ‘protestsong ingegeven door hogerhand’ zoals die Lange het zelf zegt. Hij (g)rapt als troubadour met een boodschap over alles wat er volgens hem mis is in de huidige maatschappij en neemt er en passant het bestaan van UFO’s als feit in mee. Giel probeerde het buitenaardse nog wat af te zwakken door de afkorting letterlijk te nemen, maar Lange Frans had er geen oren naar en was duidelijk op een missie. Voor het gemak ga ik er vanuit dat Frans zijn verstand nog heeft en een diepgaande behoefte aan de waarheid. En die deel ik.

Contentmarketing gaat niet over het delen van informatie, niet over het kopiëren van andermans succesverhalen, niet over verkopen zonder te verkopen, niet over klantgerichtheid, niet over een band, dialoog of relatie, niet over volumestrijd, niet over tekst beeld noch video, niet over online, niet over offline, niet over enen, niet over nullen. Wel over vlees en over bloed, niet over verhalen, niet over merkscenario’s, niet over merkpersoonlijkheden, niet over storytelling, niet over…

Nee!

Contentmarketing gaat over creatie

Over creativiteit. Iets toevoegen dat er nog niet is. Kansen zien die niemand ziet. Over snelheid en wendbaarheid. Over vallen en opstaan. Over doodlen, dagdromen, staren, flaneren en struinen. Geen plannen, maar dromen. Hoe anders zou de speech van Martin Luther King geklonken hebben als hij zou zeggen ‘ik heb een plan!’?

En als je wilt weten of je op de goede weg zit, kun je jezelf de volgende vragen stellen: word ik er blij van, wil ik het vaker zien, wil ik eraan werken en het verbeteren, wil ik het delen en nog een leuke: vindt mijn moeder het maar niets?

Ja!

My favorite things in life don’t cost any money. It’s really clear that the most precious resource we all have is time. – Steve Jobs

Contentmarketing gaat over aandacht, in het moment, in het nu. Even niet afgeleid door de schermen waar we op een gemiddelde dag 150 op moeten kijken, vinden we. Elkaar het meest waardevolle geven dat we hebben: onze tijd.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Contentmarketing gaat over vertrouwen. ‘Trust that the dots will connect somehow’, sprak dezelfde Jobs ooit in zijn vermaarde commencement speech op Stanford. Dat is wel lastig in onze huidige angstcultuur: om jezelf even volledig te durven vergeten (vrij naar het inspirerende optreden van Damiaan Denys op TEDxAmsterdam). Het kan ook angstverhogend zijn: kan ik het wel, ben ik goed genoeg? Seth Godin verwoordt het mooi:

Ja het is eerder gedaan, maar niet door jou en niet voor ons.

Ik houd het bij drie vragen:

  1. Ieder mens is creatief. Maar wat betekent creativiteit voor jou?
  2. Hoe ga je om met tijd en aandacht? Die je geeft en vraagt.
  3. Waar droom jij van als je jezelf even vergeet? Dat is je kompas.

Oke, één bevel dan, omdat ik het als blogger niet laten kan: doe als Lange Frans en geef je ook eens over aan een hogere macht.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.