Verdieping

App Store Optimalisatie (ASO): zo maak je jouw app beter vindbaar

0

Gefeliciteerd, je app is helemaal af, (hopelijk) bug-vrij en klaar voor de app stores. Uploaden en wachten op die eerste downloads, want je app wordt toch wel gevonden. Toch? Niet helemaal. Die vindbaarheid is iets waar je zelf ook aan moet werken. Zegt App Store Optimalisatie (ASO) je iets? Als ASO nog onbekend terrein voor je is, let dan extra goed op. ASO is de nieuwe vorm van SEO, maar dan speciaal voor apps in de app stores!

Mits genoeg kapitaal, is een idee omzetten tot een app niet al te moeilijk. Je betaalt een bedrijf, huurt wat freelancers in of je kent iemand die het voor je bouwt. Zij maken vervolgens alles naar wens en klaar is kees. SDK uploaden in de app stores, leuk verhaaltje erbij en de nieuwe Snapchat is geboren. Of toch niet?

Wist je dat er in de twee grootste app stores (Apple en Google) los van elkaar meer dan 1,5 miljoen apps zijn? Om op te vallen tussen al deze apps, moet je meer doen dan wat screenshots toevoegen of een goede tekst of catchy titel verzinnen. Maar liefst 63 procent van alle downloads komt voort uit het zoeken in de app store. Het is dus van groot belang dat je er alles aan doet om op te vallen. Door ASO op de juiste manier toe te passen, vergroot je de kans om je conversies te verhogen, meer downloads te krijgen en dus een grotere kans op een hogere ranking in de app stores.

3 visuele factoren om snel te scoren met App Store Optimalisatie (ASO)

Met behulp van de volgende drie aspecten kan je snel en gemakkelijk goed scoren in de app stores. Ik noem het de visuele factoren; deze drie punten zal de gebruiker als eerste zien en zodoende de keuze maken om de app wel of niet te downloaden. De titel, je app-icoon en de bijhorende screenshots moeten aantrekkelijk en duidelijk genoeg zijn om de gebruiker direct over te halen de app te downloaden.

1. Titel

In de Apple app store (voor iPhone), zijn de eerste 23 tekens van je titel het belangrijkst. Deze zijn nog zichtbaar, dus zorg dat deze relevant zijn voor je app en de zoekwoorden. In de Playstore (voor Google) ligt dit aantal op 30 tekens. Het is bij beide stores van belang dat de belangrijkste zoekwoorden aan het begin van de zin staan!titel

2. Icoon

Een icoon ontwikkelen lijkt soms simpel, maar heb je wel eens getest hoe die converteert? Een veel gemaakte fout is dat de waarde van het icoon wordt onderschat, waardoor er ‘vergeten’ wordt het icoon te testen op conversie. Gebruik A/B-testen om erachter te komen wat beschouwd wordt als een goed icoon. Ontwerp dus meerdere icoontjes en kies de allerbeste! Split-test ze door twee verschillende landingspagina’s te maken. Stuur vervolgens naar elk icoon evenveel traffic. Dit kun je makkelijk doen in je Google Analytics-account.

In het voorbeeld hieronder stuur je 50 procent van je bezoekers naar icoon A en 50 procent naar icoon B. Mocht je bijvoorbeeld vier icoontjes hebben, dan wordt het vanzelfsprekend 25 procent naar elk icon.

A-B appstore3. Screenshots

Apple geeft je de mogelijkheid om vijf screenshots te gebruiken, bij Google zijn dat er maar liefst acht. Gebruik deze ook allemaal! Daarnaast is het belangrijk om bij elk screenshot een korte uitleg (maximaal één zin) te geven van wat er gebeurt. De gebruiker raakt op die manier meteen bekend met de verschillende functies van de app.

Ook de video-mogelijkheid mag niet vergeten worden. Bij Apple is dit maar 30 seconden en heb je verschillende websites en tools waarmee je dit vrij simpel kunt doen. Bij Google kan je zelfs een video van 120 seconden uploaden, wel is hierbij het gebruik van YouTube verplicht. Video’s zijn vaak een heel overtuigende manier om gebruikers over te halen om je app te downloaden. Daarnaast zijn video’s voor je gebruikers een leuke manier om bekend te raken met de verschillende functies van jouw app!

Hieronder zie je vier screenshots. De screenshots zijn strak, simpel en overzichtelijk. Binnen één regel weet je direct wat de desbetreffende functie inhoudt.

play store

Zoekwoorden

We gaan nu iets dieper in op ASO. De visuele factoren zijn vaak binnen een dag geregeld en in gang gezet. Nu één van de belangrijkste factoren van de back-end; de zoekwoorden. Hiervoor zijn veel verschillende tools beschikbaar. Je wil vooral weten op welke positie de app precies staat per zoekwoord, welke zoekwoorden ‘hot’ zijn op dit moment, hoe sterk en relevant de zoekwoorden zijn en ga zo maar door.

Voor de Apple-ontwikkelaars is er een aparte sectie waar je maximaal 100 tekens aan zoekwoorden kunt invullen. Een kleine tip is om de spatie tussen de zoekwoorden en de komma’s weg te laten.

Een thuisbezorg-app zal bijvoorbeeld de volgende zoekwoorden gebruiken (99 tekens met spatie):

Pizza, sushi, chinees, bezorgen, thuis bezorg, eten bezorgen,fast food, fast food bezorgen

Als je de spaties weghaalt, heb je 91 tekens:

Pizza,sushi,pasta,chinees,bezorgen,thuis bezorg,eten bezorgen,fast food,fast food bezorgen

Door de spatie tussen de woorden en de komma’s weg te laten, is er dus ruimte voor nog een woord. Let wel op dat als je een woordengroep toevoegt, hier wel de spatie tussen de woorden moet laten, het geldt dus alleen voor na de komma.

Voor de Play Store moet je de zoekwoorden in je omschrijving toevoegen, het wordt dus net een SEO-tekst. Gooi het niet vol met zoekwoorden maar gebruik een keyword density van 3 tot 5 procent. Ben je niet goed in teksten schrijven, laat dit dan over aan iemand met ervaring.

ASO-tools

Je kunt natuurlijk heel veel verschillende tools gebruiken. Mijn favoriete ASO-tool is AppAnnie. Bij AppAnnie kun je een gratis test-account aanmaken en met de gratis versie kom je al een heel eind. Ik zal het pas aanraden om je account te upgraden als je gevorderd bent en echt wat met ASO gaat doen voor jezelf of een klant.

De kracht van AppAnnie ligt namelijk in de market-data en analytics. Bij market-data zie je alle mogelijke relevante zoekwoorden, positie, groei of daling, en nog veel meer. Bij analytics kun je verschillende soorten tools die je gebruikt toevoegen; tools die je gebruikt voor het tracken of tools voor het adverteren. Je kunt alle app stores koppelen waarin je je app hebt gelanceerd en dit gezamenlijk bekijken. Wat een van mijn favoriete opties binnen de tool is, is het toevoegen van de Google Analytics-account en daarbij meer dan 40 advertentie-platformen te koppelen. Denk hier aan Admob, Facebook, Flurry en iAd om zo maar even de grootste op te noemen.

Wist je dat er in de twee grootste app stores (Apple en Google) los van elkaar meer dan 1,5 miljoen apps zijn?

Longtail keywords

In 2016 moet je focus liggen op longtail keywords. Hiermee worden langere zoekwoorden bedoeld. Vroeger vond je in Google met behulp van één of twee korte zoekwoorden vaak al het gewenste resultaat, tegenwoordig is de competitie hiervoor te groot geworden.

Hetzelfde geldt voor de app stores. Verleg de focus daarom naar langere en beschrijvende woorden. Iemand die beginnende met yoga is, en thuis yoga oefeningen wilt doen, zoekt niet meer naar ‘yoga’ of ‘yoga app’. Om alle algemenere yoga-apps te ontwijken, zal deze persoon al snel zoeken naar ‘yoga at home for beginners’. Speel hier slim op in en jouw app zal altijd bovenaan in de app store verschijnen. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de Nederlandse app stores. Verleg de focus en doel niet meer op één of twee zoekwoorden.

Uiteraard zijn alle eerder genoemde tips ook van belang in 2016, maar zijn de longtail keywords een echte must

Succes met je App en App Store Optimalisatie!

Afbeelding intro met dank aan Pixabay.