Strategie

Feit of fictie? 8 SEO-mythes ontrafeld

0

Het merendeel van je websitebezoekers komt op je website terecht via zoekmachine’s als Google, Bing of Yahoo. Wil je je bezoekersaantal verhogen, dan kan een goede SEO-strategie ervoor zorgen dat je beter gaat scoren in die zoekmachines, waardoor je makkelijker gevonden wordt en dus meer bezoekers krijgt. Wil je een goede strategie uittekenen, dan is enige kennis van zaken handig meegenomen. Zo is het belangrijk om te weten wat feit is en wat fictie als we het over SEO hebben. Daarom help ik graag alvast deze 8 mythes over SEO uit de wereld.

1. SEO is een éénmalig proces

Feit of fictie? Fictie… (in de meeste gevallen)

SEO is meestal geen éénmalig project. SEO kan hele mooie resultaten geven, zelfs als het de eerste keer is dat je je hiermee bezighoudt. Maar SEO wordt pas écht krachtig als je een consistente strategie uitvoert die je ook actief opvolgt en bijstuurt.

Enkele redenen waarom SEO niet éénmalig is:

 • Veranderingen in het algoritme van Google.
 • De concurrentie zit helaas niet stil.
 • Nieuwe content die je op je website wil toevoegen.
 • Links naar je website worden na verloop van tijd minder waardevol.
 • Google houdt van nieuwe content.

Uiteraard zijn hierop ook uitzonderingen. Denk maar aan een lokale zaak die een goede naamsbekendheid heeft. Zolang zij op hun ‘merknaam’ en belangrijkste keywords lokaal gevonden worden, zijn zij in principe tevreden. Het kan dan ook voldoende zijn om voor dit soort websites per kwartaal een kleine check uit te voeren en bij te sturen als er problemen opduiken.

2. Social media hebben een rechtstreekse invloed op SEO

Feit of fictie? Feit en fictie… (afhankelijk van de gebruikte zoekmachine)

Het is niet zo dat het aantal likes of tweets op je socialmedia-profielen een rechtstreekse invloed heeft op de zoekresultaten in Google. Dit is ook verschillende malen bevestigd door Google zelf, door bijvoorbeeld John Mueller en Matt Cutts.

Accepteer cookies

Waarom Google nog geen signalen uit social media aanneemt:

 • De immense kwantiteit aan content op social media. Bekijk bijvoorbeeld deze Twitter statistieken. Op een gemiddelde dag zijn er maar liefst 500 miljoen tweets. Zelfs Google heeft zijn grenzen en kan deze immense hoeveelheid data niet volledig geïndexeerd krijgen (althans voorlopig).
 • Sociale signalen zijn te makkelijk te vervalsen. Zo is het relatief gemakkelijk om snel honderden euro’s advertentiebudget in te zetten om meerdere volgers/likes enzovoort te krijgen. Hierdoor kan snel een vertekend beeld ontstaan.
 • Nofollow tags op links. Grote social media zoals Facebook en Twitter gebruiken nofollow tags in links. Dat betekent dat Google deze links niet zal volgen, en dat Facebook ook geen ‘linkjuice‘ afstaat aan links.

Bing daarentegen geeft wel toe dat social media een rol spelen bij de rankings voor organische zoekresultaten. Dit kan je nalezen in de Bing Webmaster Guidelines. Vrij vertaald: ”Op lange termijn kunnen goede, sociale signalen een boost geven aan je positie in de zoekresultaten.” De invloed van social media op je positie is dus afhankelijk van de gebruikte zoekmachine. Waar social media wel zeker voor zorgen, is dat je webpagina meer in de kijker loopt en dat kan zeker goed zijn voor SEO.

Enkele voorbeelden:

 • Je webpagina/content krijgt meer bereik, waardoor de kans op links naar de content ook toeneemt.
 • Facebook-posts en Twitter-hashtags zijn goed indexeerbaar door Google. Zo kan het zijn dat een post op social media ook verschijnt in organische zoekresultaten van Google. Hierdoor kan jouw content de zoekresultaten beter domineren, door naast plaats één (je eigen website) ook plaats twee en drie in te nemen met zoekresultaten uit social media.

Conclusie

Het effect van social media op SEO staat erg ter discussie binnen de SEO-wereld. Omdat het gebruikte algoritme van Google volledig geheim is, zou het kunnen dat de informatie waarover we beschikken ondertussen verouderd is. Bing geeft in zijn Webmaster Guidelines aan dat het correcte gebruik van social media op langer termijn wel een boost kan geven aan de ranglijsten.

3. SEO draait enkel om rankings

Feit of fictie? Fictie.

Deze mythe is discutabel. Er is een duidelijk verband tussen de ranking in de SERP’s (Search Engine Result Pages), en het aantal clicks naar een website (de zogenaamde CTR: click through rate). Algemeen kan je dan ook stellen: ‘hoe hoger een website rankt, hoe meer clicks’. Het is anno 2016 echter zo dat rankings heel sterk gepersonaliseerd worden door de zoekmachines. Dit zorgt ervoor dat twee mensen die hetzelfde keyword zoeken, twee totaal verschillende SERP’s te zien krijgen. Een groot verschil met pakweg tien jaar geleden, toen vrijwel iedereen die een bepaald keyword zocht, dezelfde resultaten te zien kreeg.

Rankings kunnen worden beïnvloed en gepersonaliseerd door diverse factoren:

 • Het land waar je je in bevindt.
 • De stad waar je je in bevindt.
 • Je persoonlijke zoekgeschiedenis.
 • Social posts door je netwerk zoals contacten op Google+.

Dit is een zeer logische ontwikkeling van de zoekmachines. Het spreekt voor zich dat iemand die vanuit Gent, in België zoekt op ‘loodgieter’, weinig heeft aan een loodgieter uit Amsterdam. Via personalisatie proberen zoekmachines als Google hierop in te spelen, met groot succes! Door deze personalisatie wordt het echter moeilijker om rankings in de gaten te houden. Stel dat je klant een lokale loodgieter is, actief in Gent. Die klant kan perfect in de top-3 staan als je de zoekterm ‘loodgieter’ zoekt in de regio Gent. Maar wat als je SEO-tools aangeven dat zijn website nergens in de top-20 voorkomt, omdat de zoekterm vanuit een andere locatie uitgevoerd wordt? In dat geval zijn rankings nutteloze statistieken.

Daarom werk je het met gegevens die je in je Google Search Console of Google Analytics terugvindt.

Enkele voorbeelden:

 • In Google Analytics kan je via ‘acquisitie -> alle Verkeer -> kanalen’ te zien krijgen hoe bezoekers naar je website komen. Hierin zie je bronnen zoals social media en organic search. Deze organic search is een interessante statistiek voor SEO. Een toenemende of dalende trendlijn kan een indicatie zijn voor een SEO-campagne.
 • In de Google Search Console krijg je via ‘zoekverkeer -> zoekanalyse’ een lijst te zien met zoekwoorden die bezoekers naar jouw website gebracht hebben.

In een notendop

Het doel van een SEO-campagne is in principe om het aantal ‘goede bezoekers’ naar een site te verhogen, waarbij je een maximum aan conversies voor je klant moet genereren. Op een correcte manier rankings bijhouden is goed, maar de rankings verhogen, mag niet het enige doel zijn binnen een campagne.

4. Google haat SEO

Feit of fictie? Fictie (al kan het soms wel zo lijken).

Het kan soms zo lijken dat Google een hekel heeft aan SEO. In zekere zin is dat ook zo. Toch moet er een onderscheid gemaakt worden tussen het soort SEO dat wordt uitgevoerd. Enerzijds heb je de zogenaamde ‘white hat SEO’. Dit zijn webpagina’s die zo effectief en zo goed mogelijk proberen te antwoorden op zoektermen van de zoekmachine-gebruiker. Om je te helpen, heeft Google een eigen handleiding geschreven rond het uitvoeren van een goede SEO-campagne.

Anderzijds krijg je te maken met ‘black hat SEO’. Dit type SEO draait om manipulatie en het uitvoeren van trucjes om zoekresultaten hoger te brengen. Google heeft een duidelijke hekel aan dit soort SEO, en heeft hiervoor tal van updates uitgebracht. Denk hierbij aan updates aan het Google-algoritme zoals de Google Penguin update.

Enkele trucjes die vallen onder ‘black hat SEO’:

 • Links kopen.
 • Verborgen tekst op de website.
 • Specifieke content enkel aan ‘Googlebot’ tonen (en niet aan de normale gebruikers).
 • Opkopen van oude domeinen enkel en alleen om de inkomende links.
 • Onzichtbare links.
 • Concurrentie saboteren.
 • Automatische manieren van linkbuilding.
 • Zoekwoorden onnodig vaak herhalen.

Een kleine hint: is je SEO-consultant van plan enkele van deze technieken te gebruiken? Draai je dan alsjeblieft zo snel mogelijk om en loop de andere kant uit!

Mythes

5. Links zijn belangrijker dan de content

Feit of fictie? Fictie.

Inkomende links zijn belangrijk voor een website, zeker binnen een SEO-campagne. Onderzoek van de Amerikaanse firma Moz toont zelfs aan dat websites zonder inkomende links vrijwel geen kans hebben om te ranken voor competitieve zoekwoorden. Maar links bouwen naar je website is allang niet meer voldoende. Sterker nog, Google hecht erg veel belang aan content, of eigenlijk, het uitbrengen van nieuwe content met kwaliteit.

Enkele redenen om content uit te brengen:

 • Door het uitbrengen van content werk je ook actief aan de autoriteit van jouw bedrijf.
 • Meer kwalitatieve content kan voor meer natuurlijke links zorgen.
 • Via meer kwalitatieve content heb je meer mogelijkheden om te ranken in de zoekmachines.
 • Je kan de content ook makkelijk hergebruiken in verschillende media. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gebruik op sociale media of in email-campagnes.

6. Een goede SEO-consultant kan topposities garanderen

Feit of fictie? Fictie.

Resultaten garanderen binnen SEO is onmogelijk. Punt. Hier wordt ook expliciet voor gewaarschuwd door Google zelf in de Search Console Help:

Wees op uw hoede voor SEO’s die pretenderen u een bepaalde positie in de zoekresultaten te kunnen garanderen. Pas ook op met SEO’s die beweren een ‘speciale relatie’ met Google te onderhouden of die beweren dat ze u ‘met voorrang’ kunnen aanmelden bij Google.

De reden dat topposities niet gegarandeerd kunnen worden, is dat er simpelweg te veel factoren meespelen. Over veel van die factoren heb je zelf niet eens invloed:

 • De concurrentie zit helemaal niet stil.
 • Google kan het zoekmachine algoritme aanpassen.
 • Een standaard SEO-campagne vraagt werk van zowel de klant als het SEO-bedrijf.
 • Als de klant het laat afweten, of zijn deel van de afspraken niet voldoet, kan je ook je beloftes niet waarmaken.
 • Rankings zijn zo gepersonaliseerd dat vrijwel iedereen voor sommige keywords andere zoekresultaten te zien krijgt.

Een vaak voorkomende strategie van malafide SEO-bedrijven, is dat ze klanten proberen te verleiden met nutteloze posities zonder zoekvolume. Een eerste positie op ‘de allerbeste loodgieter in Gent en omstreken’ is misschien wel leuk, maar als niemand deze zoekterm zoekt, is zoiets volkomen nutteloos. En met nummer één in de zoekresultaten alleen, verdien je helaas geen geld.

7. AdWords advertenties hebben een invloed op SEO

Feit of fictie? Fictie.

Veel bedrijven maken gebruik van AdWords-advertenties in de zoekmachines, omdat ze denken dat dit een positief effect heeft op de gratis zoekresultaten. Dit is helemaal niet waar. Ongeacht het bedrag dat je ertegenaan gooit, Google zal nooit je website bevorderen in de gratis zoekresultaten.

Via AdWords-advertenties kan je de zoekmachines verder inpalmen. Stel dat je al rankt op nummer één op een zoekterm in de gratis zoekresultaten, kan je via AdWords advertenties dubbel komen te staan. Dit zorgt ervoor dat de kans op een klik naar jouw website sterk vergroot wordt. Je kansen kan je nog meer vergroten als je ook probeert te ranken in bijvoorbeeld de image search, video search, etc. Uiteraard is betalen voor online advertenties geen probleem. AdWords-advertenties kunnen snel doelgerichte potentiële kopers/leads naar je website brengen.

Het is wel belangrijk te weten dat dit geen invloed zal hebben op je vindbaarheid binnen de gratis zoekmachine resultaten.

8. SEO richt zich enkel op Google

Feit of fictie? Feit… (in de meeste gevallen)

Als iemand praat over een zoekmachine, denken we bijna allemaal aan Google. Google is lang niet de enige zoekmachine. Zo bestaan er ook Bing, Yahoo en DuckDuckGo om maar enkele te noemen.

Google is zeker de meest gebruikte zoekmachine in België, met een overweldigend marktaandeel van 94,7%. Op de tweede plaats volgt Microsoft’s Bing met  3,44%, en hierop volgt Yahoo met 1,25%. De cijfers voor Nederland zijn gelijklopend. Logica stelt dus dat je je inspanningen focust op de overgrote meerderheid. Dit is overduidelijk Google. 5% procent van alle zoektochten wordt echter niet uitgevoerd op Google, maar op andere zoekmachines. Dit komt overeen met 1 op de 20.

Grootste verschillen

Gelukkig hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden om een website ook te optimaliseren voor Bing of Yahoo. Grotendeels zijn dezelfde rankingfactoren van toepassing. Eén van de grootste verschillen is dat bijvoorbeeld Bing ook gebruikmaakt van sociale signalen om zoekresultaten te sorteren. Hier kan je relatief makkelijk op inspelen door een goede aanwezigheid te kweken op diverse social media.

Weet jij nog SEO-mythes die we in dit overzicht gemist hebben? Of heb je verdere vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie na!