Infographic, How to

David Bowie was geen loden dode: reacties van de media in infographics

0

Infographics gaan meestal niet over cultuur of kunst, maar over cijfers, economie, concrete dingen die we kunnen meten en ordenen, rangschikken van groot naar klein, of op wat voor manier dan ook. Daarom nu eens aandacht voor het belangrijkste culturele evenement van de afgelopen maand, gevat in infographics: de plotselinge dood van David Bowie. 

Aan alles was te merken dat zijn sterven zo onverwachts kwam, de grote media hadden niks ‘klaarliggen’. Iets wat normaal gesproken wel het geval is als er een belangrijk persoon komt te overlijden. Dan gaat het archief open en komt er razendsnel een overzicht tevoorschijn, dat al eerder is gemaakt door een ijverige journalist (meestal een klusje voor de junior-journalisten). In krantentermen heette vroeger een belangrijk persoon dat komt te overlijden een ‘loden dode’: het overlijdensbericht lag al klaar, was in ‘lood gezet’ en lag op een plank of in een la tot het moment suprême (ja, zo ging dat vroeger, toen de krant nog werd gezet in lood).

Bowie was geen loden dode, dat is zeker. Op diverse websites en op Twitter zagen we direct allerlei aardige stukjes en diverse linkjes naar YouTube, maar zelfs bij de super-professionele BBC duurde het even voor de mediamachine op gang kwam. En toen was het nog behelpen.

Spaanse tijdlijn

Ik had diezelfde dag nog een mooie interactieve tijdlijn verwacht, met beeld, audio, tekst en natuurlijk veel video. Daar is open source programmatuur voor die je eenvoudig op elke website kunt laten draaien (zoals het uitstekende Timeline JS, ontwikkeld door de Knightlab van de gelijknamige Texaanse Universiteit).

De beste productie die ik kon vinden, was er uitgerekend eentje op een niet-Engelstalige website, maar namelijk op die van de Spaanse krant El Mundo. Een vrij simpele tijdlijn met covers, mooi beeld, wat uitleg bij de ‘highlights’ en een icoontje (muzieksleutels) dat doorklikt naar een prima YouTube-uitvoering van het bewuste nummer. Snel geactualiseerd voor deze gelegenheid – misschien zelfs te snel, gezien de ontbrekende data van de laatste tien jaar. Een digitale variant dus van een ‘loden dode’.

Twitter

Nou vooruit, dan ook maar een eervolle vermelding voor de aardig geanimeerde infographic van de twitter-storm die oplaaide na het bekend worden van Bowie’s onverwachte overlijden. De populairste tweet was die van Kanye West. Hier had overigens wel heel wat meer van gemaakt kunnen worden. Maar goed, we houden het op een nijpend tijdgebrek. Maar een volgende keer verwacht ik dat de media in een paar uur tijd met iets goeds komen, nu dat in deze tijd zelfs voor een ijverige amateur haalbaar is geworden, met dank aan TimelineJS.

Deze content is niet langer beschikbaar.

Rubriek: Het aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.

Illustratie intro met dank aan Pixabay.