Trends

Online marketeer? Zorg dat je deze 4 eigenschappen in huis hebt

0

Tegenwoordig, en dat zal alleen maar meer worden, zijn de zogenaamde ‘soft skills’ op de digitale arbeidsmarkt erg belangrijk. Sterker nog, ze zijn niet meer weg te denken. Dit betekent dat een werkgever op basis van persoonlijkheid de goede match maakt om voor het bedrijf talent aan te nemen. In steeds grotere mate gaat het dan ook om de fit met de organisatiecultuur, haar normen en waarden: values, met een duur woord. Er bestaat dan ook geen blauwdruk als het gaat om het totale, ideale plaatje van de online marketeer, maar hierbij 4 eigenschappen voor de ‘gewilde online marketeer’ die eigenlijk altijd opgaan.

1. Nieuwsgierigheid

Een groot deel van het dagelijkse werk van de online marketeer is het verzamelen en kunnen interpreteren van de data uit de voorgaande campagnes. Deze ‘hard skill‘ zal je in elke vacaturetekst voor een online marketeer tegenkomen, maar hoe ga jij om met de ontwikkelingen in deze big data en analytics? Zorg jij ervoor dat je op de hoogte blijft door zelf te ondernemen, het lezen van vakliteratuur, het volgen van workshops, het lezen van blogs en het registreren van je trial & errors?

Zorg jij ervoor dat je op de hoogte blijft door zelf te ondernemen, het lezen van vakliteratuur, het volgen van workshops, het lezen van blogs en het registreren van je trial & errors?

Vooral dit laatste punt is een belangrijke indicator van je emotionele intelligentie. Hoe meer je in staat bent om je fouten te herkennen en vervolgens te erkennen, hoe authentieker je overkomt en gemakkelijker je in de omgang lijkt te zijn. En dat is vooral in de rol als online marketeer cruciaal.

Deze nieuwsgierigheid en drive om jezelf continu te verbeteren, is je hoofdingrediënt voor succes in de online marketing. Je leert snel en bent hongerig naar kennis; nieuwe creatieve concepten probeer je uit en bent pro-actief in het onderzoek wat het succes analyseert. Maar het gaat verder: in de wereld van online marketing is men op zoek naar talenten die nieuwsgierig zijn naar de bedrijfsstrategie, haar markt, haar klanten en het concurrentieveld. Want jij bent degene die de sterke kanten van het bedrijf naar voren moet brengen op de meest creatieve manier mogelijk.

2. Durf

Met nieuwsgierigheid komt ook durf. Durven zeggen wat je denkt, moeilijke beslissingen nemen, omdat je ergens echt in gelooft en het nemen van slimme risico’s. Ga dus op zoek naar de sleutel in je succesvolle online marketingcampagnes en leer hoe ze bijdragen aan het grotere geheel. Zie wat van invloed is en probeer uit, optimaliseer en zuig die kennis op als een spons. De online marketeer die het meest gewild is, kijkt over zijn grenzen heen en ziet zijn aandeel als een schakel om uiteindelijk het gewenste resultaat te bereiken. En liever nog meer dan dat!

Neem daarin ook je collega’s mee. Zo deel je allemaal in het succes en creëer je een omgeving van creativiteit en teamspirit. Wie weet komen er nog interessante, nieuwe inzichten uit die waardevol blijken in nieuwe campagnes.

3. Samenwerken

Als online marketeer is het erg belangrijk dat je goed kan samenwerken met iedereen in je omgeving. Een SEO-specialist heeft bijvoorbeeld een content-marketeer nodig, die goede teksten schrijft, die de SEO-consultant weer optimaliseert. Of de schakel die je met techniek hebt om de juiste tooling geïmplementeerd te krijgen. Samenwerking is van groot belang en dat vraagt om communicatie, eerlijkheid, passie en onbaatzuchtigheid. Zorg dat je deze soft skills goed kan onderbouwen met voorbeelden, want het is voor werkgevers van belang die professionals in huis te halen die een voorbeeld zijn voor andere collega’s. Die de lat net wat hoger leggen. Die durven te kiezen voor uitmuntend resultaat in plaats van het mak volgen van processen. Die het aandurven de transitie kleine zetjes te geven in een soms nog onbeminde richting.

Samenwerken

Communicatie betekent niet alleen vlot gebekt zijn. Het betekent vooral goed kunnen luisteren zodat je echt goed begrijpt waar het over gaat. Je maakt geen onderscheid in status of positie, maar behandelt iedereen om je heen als gelijke in de ketting van succes. Ook als het stressen is. Juist dan! Daarnaast ben je eerlijk en verberg je je niet in politieke spelletjes als je het niet eens bent met anderen. En wat je te zeggen hebt over de ander, zeg je tegen die ander: direct, 1-op-1. Blijk je het niet bij het rechte eind te hebben, dan ben jij degene die dat als eerste toegeeft. Ook persoonlijk en net zo open en direct als wanneer je commentaar geeft.

4. Strategisch denken

Strategisch denken gaat voor jou hand in hand met het kunnen duiden van je tactische keuzes; welke concrete online marketingacties zijn er nu nodig om de strategische doelen uiteindelijk te kunnen behalen? Ook jouw persoonlijke, tactische en strategische stappen zijn van belang. Kan je goed prioriteren en aangeven waar jij wel of niet de meest geschikte persoon voor bent? Weet jij hoe jouw persoonlijke leercurve eruit ziet en met welke tactische acties je jouw strategische doelen behaalt?

Door dit alles heb je een mening en maak je beslissingen die slim zijn. Ze komen de business, de mensen om je heen, techniek en creatie ten goede. Je initiatieven worden opgemerkt en jij bent leidend in het vasthouden van de richting en cruciaal in het bereiken van de gestelde strategische doelen.

beslissingen maken

Dus…

Dit allemaal gezegd hebbende: doe wat je het liefst doet. Dan gaan deze zaken je allemaal fluitend af en straal je zelfverzekerdheid en positiviteit uit. De online marketeer die organisaties het liefst aannemen, kenmerken zich hierdoor.

Ze zijn ondernemend en voeren hun honger naar kennis en wens om alsmaar beter te worden door eigen initiatieven op te zetten, te testen en te optimaliseren. Los van je inhoudelijke skills, willen recruiters weten wat je heeft verrast het afgelopen jaar, waar je trots op bent, in welke rol je jezelf in een team ziet, waar je aan bij wil dragen binnen een nieuwe organisatie en hoe jij anderen inspireert. Openheid, eerlijkheid en zelfreflectie zijn cruciaal om het ver te kunnen schoppen in een rol die zo veelzijdig is als de online marketeer.