Cases

Vraag over voeding? App met je diëtist

0

Neem een groep diëtisten en voedingswetenschappers met een wereld aan kennis en ervaring én een vlotte pen. Zet hen naast een zorgverzekeraar met innovatiedrang en hang naar goede service voor jonge mensen. Het resultaat: een succesvolle samenwerking. I’m a Foodie en Anderzorg zorgden samen voor een ultieme win-winsituatie in de vorm van het ‘WhatsApp de Diëtist Spreekuur’.

Diëtisten weten wat voeding voor je doet. Simpelweg omdat ze de feiten erop nageslagen hebben en die kennis al vaak in praktijk hebben gebracht. Door de overdaad van het aanbod uit de huidige levensmiddelenindustrie krijgen mensen steeds meer keuzes, waardoor echt gezond eten er niet makkelijker op wordt. Met dat in het achterhoofd startte klinisch diëtist en voedingswetenschapper Marijke Berkenpas drie jaar geleden het platform I’m a Foodie, waarop zij en twintig collega-diëtisten unieke content publiceren over gezond boodschappen doen, koken en eten. ‘Evidence based’ content uiteraard: alle teksten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. En dat loont. De site trekt maandelijks tussen de 60.000 en 75.000 unieke bezoekers.

I'm a Foodie

Premium webcontent voor zorgverzekeraar

Het ‘evidence based dna’ van I’m a Foodie sprak zorgverzekeraar Anderzorg aan, waardoor een succesvolle samenwerking tussen beide partijen ontstond. Bart Mol, digital professional en mede-oprichter van I’m a Foodie, is enthousiast over de samenwerking: ‘Anderzorg is het jonge label van zorgverzekeraar Menzis. Zij ontdekten dat hun doelgroep, jongeren tussen de 18 en 35 jaar, erg sportief is. De verzekerden zijn middenhoog opgeleid en gericht op een duurzame en gezonde levensstijl. Bij zo’n groep past een dito manier van communiceren. Anderzorg vroeg ons te bloggen op hun website, omdat onze content past bij de doelgroep maar ook omdat we onafhankelijk zijn en niet gelieerd aan voedingsmiddelenproducenten. Wij willen op onze beurt onze kennis graag delen en zoeken uiteraard ook naar bronnen om ons platform te funden. Deze samenwerking paste perfect.’

Een spreekuur via WhatsApp, waarom niet?

Bij webcontent alleen bleef het niet. Bart: ‘Ik ontdekte al eerder dat WhatsApp bedrijven veel mogelijkheden biedt en zag dan ook kansen voor Anderzorg. Dat vonden zij ook en daarom houden we sinds oktober één à twee keer per maand een WhatsApp-spreekuur. De verzekerden van Anderzorg kunnen onze diëtisten benaderen via WhatsApp en voedingsvragen stellen. Het is dus geen consult, dat op je eigen risico wordt ingehouden, maar een extra informatiekanaal dat de verzekeraar als service aanbiedt. Per spreekuur stellen tussen de 70 en 90 mensen ons hun vragen. Die een-op-eencommunicatie werkt erg prettig. Men vindt het positief dat een verzekeraar deze service aanbiedt. En wij hebben op onze beurt een extra inkomstenbron, doordat AnderzoWhatsApp Anderzorgrg betaalt voor de diensten van onze diëtisten.’

Arnold Nieman, communicatieadviseur Menzis & Anderzorg, beaamt dit: ‘Omdat we beide dezelfde doelgroep hebben, is het interessant om ook te experimenteren met nieuwe kanalen, zoals WhatsApp. Het tweewekelijke WhatsApp-spreekuur met (sport)diëtisten van I’m a Foodie geeft onze klanten de kans om op een laagdrempelige manier vragen te stellen over sport en voeding. De eerste resultaten zijn erg positief en het geeft ons veel inzichten over WhatsApp als kanaal.’

Hoe regel je dit nou goed?

Anderzorg doet er alles aan om ruchtbaarheid aan het WhatsApp-spreekuur te geven, zodat zoveel mogelijk verzekerden er gebruik van kunnen maken. De manier waarop was even zoeken. Bart: ‘Zowel het medium waarin we het spreekuur aankondigen, als de timing maken het verschil. Zo hebben we het gemeld op de verschillende social media, maar dat zorgde voor relatief weinig vragen. We zetten het nu in de nieuwsbrief en dat levert aanzienlijk meer animo op. Ook ontdekten we dat we de nieuwsbrief op dezelfde dag moeten versturen. Die gaat er nu in de ochtend uit en dan is het spreekuur in de avond. Als er een dag tussen zit, komen er minder vragen binnen.’

Om te voorkomen dat mensen vragen stellen die te persoonlijk zijn of niet via WhatsApp beantwoord kunnen worden, staan er op de website een aantal voorbeeldvragen. ‘Die voorbeeldvragen werken goed. We kunnen gewoonweg niet alle vragen beantwoorden, omdat de diëtisten niet altijd alle context kent. Als een verzekerde ziek is of behandeld wordt, kunnen de antwoorden alleen maar verwarring zaaien. Dat is het laatste dat we willen. Dit vangen we af met de voorbeeldvragen en een disclaimer op de website,’ licht Bart toe.

Vertaling naar andere branches

Het WhatsApp-spreekuur klinkt erg aansprekend en simpel. Het moet wel toepasbaar zijn in andere branches, maar hoe pak je dat aan? Bart geeft tips: ‘De kennis en ervaring van de diëtisten is behapbaar, het kent grenzen en heeft een duidelijke context. Als dat voor andere branches ook geldt, dan zou WhatsApp prima toegepast kunnen worden als extra communicatiekanaal. Maar er moeten geen afhankelijkheden zijn die eerst verkend moeten worden via WhatsApp, want daarvoor is het medium te vluchtig. Als je eerst allerlei wedervragen moet stellen voor je een antwoord kunt geven, kan het ook averechts werken.’

Themaweek WhatsAppThumbnail-WhatsApp

Bijna 10 miljoen Nederlanders gebruiken WhatsApp. Vier op de tien mensen gebruikt de dienst ook voor zakelijke doeleinden. Het is dus niet gek dat steeds meer organisaties ermee experimenteren. Maar hoe pak je het aan? We besteden deze week op Frankwatching extra aandacht aan WhatsApp. Op deze pagina vind je alle artikelen die je op weg kunnen helpen.