Pick the winner: welk formulier vullen studiekiezers liever in?

0

Jaarlijks oriënteren duizenden studenten zich op een opleiding bij HZ University of Applied Sciences. Dit doen zij in veel gevallen op de website van de school en tijdens de talrijke open dagen en meeloopdagen. In samenwerking met Summit zette de hogeschool een A/B-test op bij het invullen van online formulieren. Weet jij welk formulier de aankomende studenten liever invullen?

HZ University of Applied Sciences – voorheen Hogeschool Zeeland – telt bijna 5.000 studenten die een voltijd-, deeltijd- of duale opleiding volgen op bachelorniveau. Studenten kunnen bij HZ University of Applied Sciences ook kiezen voor een post hbo-opleiding, associate degree of vwo-traject en werken en leren combineren.

HZ wil de toekomstige student zo goed mogelijk informeren en helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. En daarom vraagt HZ hen om hun interesse kenbaar te maken. Hiervoor werkt zij met online registratieportals waar aankomende studenten zich kunnen aanmelden voor bezoek aan een open dag of deelname aan een meeloopdag.

De vraagmuur is best hoog, want HZ vraagt naar 17 gegevens. De vraag is: wat vraag je eerst?

Volgorde van gegevens: NAW eerst of laatst?

In samenwerking met Summit, ontwikkelaar van registratiesoftware, heeft HZ een A/B-test opgezet met als doel het verbeteren van de doorgangs- c.q. conversiepercentage van registraties voor open dagen.

Iedere bezoeker begint op een overzichtspagina van het studiekeuze-assortiment, zoals open dagen en meeloopdagen. Vervolgens wordt hen situatie A of B voorgeschoteld.

  • In situatie A vult de registrant éérst zijn NAW-gegevens in en geeft hierna een voorkeur aan voor een informatiesessie met voorkeur voor een opleiding.
  • In situatie B geeft de registrant éérst een voorkeur aan voor een informatiesessie met voorkeur voor een opleiding en hierna vult hij zijn NAW-gegevens in.

Wat verwachten we?

De hypothese is dat, hoe verder in het registratieproces, hoe meer de registrant bereid is zijn persoonlijke gegevens in te vullen. HZ besluit tot een A/B-test van deze registratiescenario’s:

Registratievolgorde A

2016-02-10 HZ University - versie A
Stap 1. Overzichtspagina met keuze voor event
Stap 2. NAW-gegevens
Stap 3. Sessiekeuzepagina met keuze voor opleiding

Registratievolgorde B

2016-02-10 HZ University - versie B
Stap 1. Overzichtspagina met keuze voor event
Stap 2. Sessiekeuzepagina met keuze voor opleiding
Stap 3. NAW-gegevens

Pick the Winner: A of B?

Welke registratie zorgt voor de meeste conversie: A of B?
Kies hieronder wat volgens jou de winnaar is. Doe dat vóór donderdag 13 uur. Dan lees je hier wat de winnaar was: A of B.

… & win!

Onder de respondenten die het juiste antwoord geven, verloten we:

  • 1x boek Meer opens meer clicks van Marc Borgers en Frans Reichardt
  • 2x boek naar keuze uit de ’60 minuten’-serie van Frankwatching

Update 25 februari 2016: welke registratie vullen studenten liever in?

Bedankt voor al jullie reacties! Zowel onder dit artikel als op Facebook. 15,6 procent van jullie kiest voor A (NAW-gegevens eerder in het registratieproces), 84,4 procent kiest voor B (NAW-gegevens later in het registratieproces). Welke registratievolgorde kwam in werkelijkheid als winnaar uit deze test?

And the winner is: B

Test B – het registratieproces waarin pas aan het eind wordt gevraagd om NAW-gegevens – is de winnaar van deze test. Dit proces telt 12 procent meer voltooide registraties – minder afhakers – dan registratieproces A waarin eerder in het proces wordt gevraagd om NAW-gegevens.

De volgorde van invulvelden is van belang voor de conversie op online formulieren. In haar artikel 6x conversieoptimalisatie: zo krijg je meer ingevulde formulieren [checklist] schrijft Nadine Hondebrink hierover: “Begin een formulier met vragen die de gebruiker zonder na te denken kan invullen, zoals eigen naam of geboortedatum. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker sneller start met het invullen van het formulier. Daarnaast zal een gebruiker later in het formulier bij een lastigere vraag meer moeite doen deze vraag ook in te vullen, simpelweg omdat anders de moeite van de (eenvoudige) eerdere invulvelden voor niets zou zijn geweest. De motivatie om het formulier af te ronden is dus hoger, wat resulteert in meer ingevulde formulieren.”
Maar wacht eens, dit lijkt haaks te staan op het resultaat van deze test van HZ. Daaruit blijkt dat NAW-gegevens beter later dan eerder kunnen worden gevraagd. Uit deze test mogen we dus concluderen dat het invullen van interesse in sessie en opleidingsvoorkeur een registrant klaarblijkelijk meer uitnodigt tot het invullen van het formulier dan het invullen van NAW-gegevens.

Prijswinnaars

Uit de inzenders die het goede antwoord gaven, trokken wij onderstaande winnaars:
• 1x boek Meer opens meer clicks van Marc Borgers & Frans Reichardt
Gewonnen door: Laura
• 2x boek naar keuze uit de serie 60 minuten van Frankwatching
Gewonnen door: Hermen & Peter Schweigmann

Ken je zelf een A/B-test die geschikt is voor publicatie? Laat het ons dan weten. Stuur een e-mail naar de redactie op redactie@frankwatching.com.

Dit artikel is gesponsord door Oxyma, full service agency voor het creëren van sustainable customer value.

Met dank aan Pascal van Elteren van HZ.nl en Hans Kleinekorte van Summit.